Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Το Κρεσέντο των εκλογών και η κορύφωση των "ΘΑ"

Μας έχουν πρήξει με την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, λες και πρόκειται για κάτι που θα μας σώσει.
Τι είναι το Μνημόνιο;
Μια σειρά συμφωνιών, που εμείς τις επιλέξαμε για να βγούμε από την κρίση χρέους που έχουμε.
Όλοι με την καραμέλα της "επαναδιαπραγμάτευσης" ζητάνε την ψήφο μας.
Κανείς δεν μας αναλύει τι θα επαναδιαπραγματευτεί,
συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

Το Δημόσιο, καλώς ή κακώς είναι υπεράριθμο. Και 200.000 και 500.000 να διώξει, δεν θα πάψει να είναι γραφειοκρατικό και "αρπακτικό".
Αυτά δεν τα πέτυχαν κυβερνήσεις με απόλυτες πλειοψηφίες. Υπάρχει περίπτωση, μέσα σε αυτόν τον γενικό χαμό και με κυβέρνηση "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν" να επιτευχθεί κάτι τόσο καινούργιο;
Ας πάμε τώρα σε εκείνη την μοιραία φράση "λεφτά υπάρχουν".
Λεφτά υπάρχουν και είναι εμφανέστατα.
Πως είναι δυνατόν δημόσιος υπάλληλος να έχει ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 1 ή 2 εκατομμύρια Ευρώ, όταν όλοι του οι μισθοί, σε βάθος χρόνου 30ετίας, μαζί με της συζύγου του, δεν ξεπερνούν τις 300.000-400.000 Ευρώ; Αυτά είναι λεφτά που υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσκομίσει τα Ε9 και τα εκκαθαριστικά του και να του δοθεί περίοδος 45 ημερών να καταδείξει την πηγή όλων αυτών των χρημάτων και κατόπιν να πληρώσει την εφορία που του αντιστοιχεί, ακριβώς όπως ισχύει σε όλους του φορολογούμενους. Αν δεν μπορεί να πληρώσει να δημευθεί η περιουσία του και να εκποιηθεί για να πληρωθούν οι δανειστές μας.
Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους γιατρούς και για όλους τους υπόλοιπους γνωστούς "αγνώστους" κλάδους.
Αυτό πρέπει να ισχύει και για αυτούς που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους έξω. Γιατί να τα ξαναφέρουν μέσα; Ας πληρώσουν τον φόρο και ας τα αφήσουν εκεί που είναι, ειδικά την στιγμή που βγήκαν μέσω της Τραπεζικής οδού.
Αλλά πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τέτοια μέτρα από ανθρώπους που αποτελούν μέλη αυτών των ομάδων;

Ας πάμε στην ομάδα, την Αντιμνημονιακή" που θέλει την κατάργηση του Μνημονίου.
Πως είναι δυνατόν να καταργηθεί το Μνημόνιο; Για πιο λόγο; Τι έχουμε να αντιπροσφέρουμε στην κατάργηση ενός μέτρου που μόνοι μας το υπογράψαμε;

Με όλο αυτό το προεκλογικό κρεσέντο "θα διώξουμε", θα καταργήσουμε", "θα βγούμε", "θα...", "θα..." θα ήμασταν απόλυτα σύμφωνοι εάν υπήρχε και η εξήγηση και η παρουσίαση της εφαρμογής κάθε πρότασης με ανάλυση, πλήρη διευκρίνηση και κατάθεση σχετικής μελέτης που θα καταδεικνύει τα ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας και τα επακόλουθα του κάθε "θα".

Από ότι φαίνεται δεν περνάει από το μυαλό κανενός μια δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή. Το δρόμο του "τα θέλω όλα χωρίς να δώσω τίποτα" τον έχουμε ξαναδιαβεί και ξέρουμε σε τι τραγικό αδιέξοδο οδηγεί, με συμφορά και καταστροφή.
Μάλλον αυτό το εκλογικό "κρεσέντο" έχει μοναδικό στόχο την άλωση της Βουλής με όσο περισσότερα μέλη από τους επίδοξους συνδυασμούς, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες.

Οι εταίροι μας, κατά πλειοψηφία, έχουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη ψυχολογία από αυτή του "δεν βαριέσαι, βλέποντας και κάνοντας".
Μπορούν να χειριστούν μόνο συγκεκριμένες προτάσεις που είναι αναλυτικά διατυπωμένες και φανερώνουν σημαντικές πιθανότητες υλοποίησης.
Εμείς, παραδοσιακά, αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην ηθική τους ανάγκη οι συνεργάτες τους ότι λένε να το εννοούν και να το εφαρμόζουν.
Με οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των υπογεγραμμένων πιστοποιούμε, άλλη μια φορά ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Αναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε μόνο να υπάρξει μόνο αν είχαν αλλάξει τα δεδομένα και υπήρχαν νέα στοιχεία. Ποια θα είναι τα νέα στοιχεία που θα έχουν προκύψει μετά τις εκλογές; Απλά ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή του, ήδη υπάρχοντος, Μνημονίου και η τρομερή κοινωνική κρίση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου