Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κάθειρξη 43 ετών σε 4 Σέρβους για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Καταδικάστηκαν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» Η βοσνιακή δικαιοσύνη καταδίκασε
σήμερα σε ποινές από 19 έως 43 χρόνια κάθειρξη τέσσερα πρώην μέλη μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού στη Βοσνία για τη συμμετοχή τους στη σφαγή 800 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Οι τέσσερις, τρεις Σερβοβόσνιοι και ένας Σλοβένος πρώην μέλη του 10ου αποσπάσματος δολιοφθορών, μιας ειδικής μονάδας η οποία λάμβανε διαταγές απευθείας από το γενικό επιτελείο του σερβικού στρατού της Βοσνίας, κατηγορούνταν για «γενοκτονία».

Το δικαστήριο όμως τους καταδίκασε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς η εισαγγελία δεν κατάφερε να αποδείξει ότι είχαν πρόθεση να διαπράξουν γενοκτονία, δήλωσε η δικαστής Μίρα Σμαΐλοβιτς.

«Παρόλα αυτά τα μέλη του 10ου αποσπάσματος, στα οποία ανήκαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, εκτέλεσαν μια ομάδα περισσοτέρων από 800 ανδρών και εφήβων μουσουλμάνων στις 16 Ιουλίου 1995», πρόσθεσε η δικαστής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα θύματα εκτελέστηκαν στο Μπράνιεβο, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, αφού συνελήφθησαν από την σερβική αστυνομία και τον στρατό στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα.

Η πιο αυστηρή ποινή επιβλήθηκε στον Στάνκο Κόγιοτς. Ο σλοβένος Φρανκ Κος και ο Ζόραν Γκορόνια καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Βλάστιμιρ Γκόλιγιαν θα εκτίσει ποινή 19 χρόνων κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου