Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δεν δηλώνουν οι γιατροί τις παρενέργειες από τα φάρμακα


«Κόκκινη κάρτα» στη Φαρμακοεπαγρύπνηση, στο σύστημα καταγραφής των παρενεργειών των φαρμάκων, βγάζουν οι Έλληνες γιατροί.

Μόνο δύο στους δέκα γιατρούς της χώρας μας ενημερώνουν
τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) -παρότι αποτελεί υποχρέωσή τους- για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει η λήψη φαρμάκων που συνταγογραφούν στους ασθενείς τους. Η ενημέρωση του ΕΟΦ γίνεται μέσω ειδικών αναφορών, τις λεγόμενες Κίτρινες Κάρτες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν την Τετάρτη ο ΕΟΦ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες από γιατρούς αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ το 83% των αναφορών ήταν από φαρμακευτικές εταιρείες. Οι τελευταίες βεβαίως έχουν πολλούς λόγους για να αποστέλλουν τις αναφορές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός φαρμάκου τόσο ιατρικούς –φαρμακολογικούς όσο και οικονομικούς. Από τους γιατρούς περισσότερο… ζήλο στη συμπλήρωση των Κίτρινων Καρτών φαίνεται ότι έχουν οι νοσοκομειακοί, καθώς μπορούν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου.

Με στόχο να καλύψουν το κενό στο σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης της χώρας ο ΙΣΑ και ο ΕΟΦ, όπως ανακοίνωσαν οι πρόεδροι τους κκ Γιώργος Πατούλης και Γιάννης Τούντας, αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης των γιατρών στην Αττική –μεταξύ άλλων θα αποσταλούν επιστολές στα μέλη του ΙΣΑ, θα γίνουν συναντήσεις και θα διανεμηθούν στους ελευθεροεπαγγελματίες υγείας τα ειδικά έντυπα αναφορών.

Ουραγός η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αναφορές Φαρμακοεπαγρύπνησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικότερο πρόβλημα της Φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα μας είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός αναφορών.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ) που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ, ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της Κίτρινης Κάρτας παραμένει σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2005 έως και το τέλος του 2011 γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ μόλις 2.073 αναφορές –πρόκειται για διπλάσιο αριθμό αναφορών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία.

Αντικείμενο της Φαρμακοεπαγρύπνησης είναι ο εντοπισμός, η συλλογή, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση, η πρόληψη των Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ). Ο θεσμός της Κίτρινης Κάρτας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην σωστή λειτουργία του συστήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Κάθε γνωστοποίηση που σχετίζεται με λήψη φαρμάκου μπορεί να είναι σημαντική, ωστόσο επιβάλλεται να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ όλες οι εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν στα νέα φάρμακα, στα εμβόλια ή όσες παρατηρούνται στα παιδιά, ή άλλους ευαίσθητους πληθυσμούς (π.χ. εγκύους)
Δεν δηλώνουν οι γιατροί τις παρενέργειες από τα φάρμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου