Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Το Facebook λογόκρινε φωτογραφία με άγαλμα του 16ου αιώνα

Το Facebook λογόκρινε φωτογραφία με άγαλμα του 16ου αιώνα
Θύμα των κανόνων το άγαλμα του Ποσειδώνα που δεσπόζει από το 1560 στην Πιάτσα ντελ Νετούνο στην Μπολόνια
Νέα πυρά δέχθηκε το Facebook για την λογοκρισία που επέβαλε σε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το άγαλμα του Ποσειδώνα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και δεσπόζει στην Πιάτσα ντελ Νετούνο στη Μπολόνια.




Όπως κατήγγειλε η Iταλίδα συγγραφέας Ελίζα Μπαρμπάρι το Facebook «κατέβασε» τη φωτογραφία ως «σεξουαλικού περιεχομένου».

Το άγαλμα, ένα έργο του 1560 του Φλαμανδού γλύπτη Ζαν ντε Μπουλόν, που δεσπόζει στην πλατεία τα τελευταία 500 χρόνια, δείχνει τον Ποσειδώνα γυμνό να κρατά την τρίαινά του.



Το μήνυμα που έλαβε η Μπαρμπάρι έλεγε τα εξής: Η χρήση αυτής της εικόνας δεν εγκρίνεται γιατί παραβιάζει τις αρχές του Facebook για τη διαφήμιση. Παρουσιάζει μια εικόνα με περιεχόμενο σεξουαλικό το οποίο απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό το ανθρώπινο σώμα επικεντρωνόμενο χωρίς να χρειάζεται σε τμήματα του ανθρωπίνου σώματος. Η χρήση τέτοιων εικόνων δεν επιτρέπεται ακόμα και αν αυτό γίνεται για εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς λόγους.

Η ίδια η συγγραφέας απάντησε με μια νέα φωτογραφία στην οποία ο Ποσειδώνας δεν απεικονίζεται ανφάς γράφοντας στη λεζάντα: Ναι στον Ποσειδώνα, όχι στη λογοκρισία.



«Το μόνο που ήθελα ήταν να προωθήσω τη σελίδα μου αλλά φαίνεται ότι για το Facebook το άγαλμα είναι σεξουαλικού περιεχομένου και δείχνει πολύ σάρκα. Αλήθεια, ο Ποσειδώνας; Αυτό είνα τρελό» δήλωσε η Μπαρμπάρι στην Daily Telegraph.

Σχολίασε, δε, ότι παρόμοια λογοκρισία είχε επιβληθεί το 1950 όταν κατά τη διάρκεια σχολικών εορτών σκέπαζαν το άγαλμα.

Εκπρόσωπος της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η λογοκρισία ήταν ένα λάθος προσθέτοντας ότι «η ομάδα μας διαχειρίζεται εκατομμύρια εικόνες κάθε εβδομάδα και σε ορισμένες περιπτώσεις από λάθος απαγορεύουμε διαφημίσεις. Αυτή η εικόνα δεν παραβιάζει τους κανόνες μας. Ζητούμε συγγνώμη και ενημέρωνουμε τον χρήστη ότι εγκρίνουμε την ανάρτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου