Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Οι μπίζνες του Τραμπ με τον Ράμα στην Αλβανία - Η χειροδικία, η φυλάκιση Μπελέρη και ο γαμπρός του πρώην προέδρο

Κάποτε ονομαζόταν «Βόρεια Κορέα της Ευρώπης». Σήμερα η Αλβανία φαντάζει ως μια αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία με αυξανόμενη απήχηση στους διεθνείς χρηματοδοτικούς κύκλους. Αναπόδραστα έχει μπει στο επενδυτικό στόχαστρο της οικογενείας Τραμπ - μια και δεν λείπει ποτέ η αλεπού από το παζάρι.Δεν πρωτοτύπησε ο Εντι Ράμα εκδηλώνοντας την εκφοβιστικά μισογυνική συμπεριφορά του. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που στο παρελθόν νοσηλεύτηκε για σχιζοφρένεια, έχει μακρά ιστορία βίαιης επιθετικότητας. Τη γνώρισαν, άλλοτε, από πρώτο χέρι τόσο η σύζυγος όσο και η μητέρα του. Παρότι κρίθηκε ότι γιατρεύτηκε μετά τις ψυχοθεραπείες, τα οργισμένα ξεσπάσματά του φαίνεται ότι δεν τον εγκατέλειψαν.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
Σε στυλ μπράβου

Αυτή τη φορά την πλήρωσε η δημοσιογράφος Αμπρόζια Μέτα, του τηλεοπτικού δικτύου των Τιράνων Syri TV. Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και μαύρο μακό, ξυρισμένο κρανίο, κάτασπρο μούσι και βλοσυρό βλέμμα που τον έκαναν να φέρνει σε μπράβο, ο πανύψηλος Ράμα άπλωσε το σαν κουπί χέρι του στο πρόσωπό της και την απώθησε απαξιωτικά.

Το video της επίθεσης

Δεν ήταν απλώς μια προσβλητική χειρονομία με την οποία εξέφραζε τη συνήθη περιφρόνησή του στα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης που δεν ελέγχει. Φανέρωνε την έντονη ενόχλησή του από την τολμηρή παρέμβαση της δημοσιογράφου που έθιγε το επενδυτικό τουριστικό πλάνο του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στη χώρα. Αυτό που τον εξόργισε ωθώντας τον σε σφοδρή αντίδραση ήταν η ερώτησή της, αν αυτό το σχέδιο είναι μία ακόμη απάτη. Σαν εκείνη των πωλήσεων «ετοιμοπαράδοτων» παραθαλάσσιων διαμερισμάτων στο Δυρράχιο, τα οποία βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.



Οπως κι αν είχε, πάντως, το ανάρμοστο αυτό επεισόδιο επιβεβαίωσε δημοσίως ότι ο Ράμα και η κυβέρνησή του κλείνουν μεγάλες συμφωνίες εκμετάλλευσης ακινήτων και γης για την τουριστική ανάπτυξη στη Σκιπερία, όπως οι ντόπιοι ονομάζουν τη χώρα τους. Με επενδυτικό πρωταγωνιστή ένα μέλος της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ. Επικεφαλής του επιχειρηματικού σχήματος είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ που έχει παντρευτεί την Ιβάνκα, την κόρη του Τραμπ από τον πρώτο του γάμο με τη μακαρίτισσα από το 2022 Τσεχοαμερικανίδα διασημότητα Ιβάνα (Τραμπ), το γένος Ζελνίτσκοβα. Ο 43χρονος, άλλοτε Δημοκρατικός, Κούσνερ από το Νιου Τζέρσι, «μπασμένος» από νωρίς στα κόλπα των ακινήτων, αφότου ο πατέρας του φυλακίστηκε για απάτη στο ίδιο επαγγελματικό αντικείμενο, δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει αναξιοποίητη οποιοδήποτε ευνοϊκή προοπτική σε κάθε περίσταση. Λογικά λόγω οικογενειακών δεσμών, που λέει ο λόγος, υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του πεθερού του κατά τη προεδρία του.

Να σου τον, λοιπόν, αναπάντεχα, τον γαμπρό, πριν από τρία χρόνια, «πακεταρισμένο» με τα δισεκατομμύρια της νεοσύστατης εταιρείας του, να ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του στην εξωτική Αλβανία. Φιλόξενος οικοδεσπότης του ζευγαριού, ο Αμερικανοαλβανός ιστορικός και δημοσιογράφος Αουρον Τάρε, πρώην βουλευτής Τιράνων με το Σοσιαλιστικό κόμμα και σύμβουλος του Ράμα για την προώθηση του πολιτισμού και του οικοτουρισμού στη γενέτειρά του. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας Σκεντέρμπεη και πρώην μπασκετμπολίστας, όπως και ο ύψους 2.02 Ράμα, ο Τάρε οργάνωσε κρουαζιέρα με γιοτ για το ζεύγος κατά μήκος της Αλβανικής Ριβιέρας, καθώς και υπερπτήσεις με ελικόπτερο πάνω από την ακτογραμμή της χώρας στην Αδριατική Θάλασσα. Και όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά. Είτε λέγεται αμμουδερή παραλία Χουβαντχού στις Μαλδίβες, είτε βοτσαλωτή Πουλεμπάρντα Μπιτς στους Αγίους Σαράντα, όλα από πάνω μοιάζουν δελεαστικά γαλαζοπράσινα. Προηγουμένως, βέβαια, ήδη από το 2018, ο Εντι Ράμα είχε κινήσει θάλασσα και ουρανό για να βρει «κονέ» με τον κύκλο του Τραμπ.

Αουρον Τάρε - Ο Αμερικανοαλβανός δημοσιογράφος οργάνωσε κρουαζιέρα για το ζεύγος Τζάρεντ Κούσνερ - Ιβάνκα Τραμπ κατά μήκος της Αλβανικής Ριβιέρας


Στις επισκέψεις του στην Ουάσινγκτον, ο «σοσιαλιστής» Ράμα διέμενε -πού αλλού;- στο ξενοδοχείο «Trump International» στη λεωφόρο Πενσιλβάνια της Ουάσινγκτον, ιδιοκτησίας του τότε Αμερικανού προέδρου. Ξόδευε εκεί έναν σκασμό λεφτά για σουίτες και δωμάτια των έμπιστων Αλβανών συμβούλων του. Σπατάλησαν όμως πολλά περισσότερα χρήματα για τη μίσθωση των εταιρικών υπηρεσιών ομάδων πίεσης και διακεκριμένων προσώπων ισχύος ώστε να συστήσουν, απολύτως θεμιτά, ομάδα λόμπι που θα εκπροσωπούσε τα αλβανικά συμφέροντα και θα προσπαθούσε να επηρεάσει υπέρ τους το προεδρικό περιβάλλον. Παράλληλα, αναζητούσαν καθ’ όλα νόμιμα διάφορους τρόπους προσέλκυσης επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανάπλαση της Αλβανίας ως τουριστικού προορισμού. Για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου τους ήταν πρόθυμοι, πέρα από το να αδειάσουν το κρατικό σεντούκι, να δώσουν γη και ύδωρ. Με τέτοιες γαλαντόμες προσφορές το «ξήλωμα» δεν πήγε τζάμπα. Απόσπασαν μάλλον περισσότερα από όσα ήλπιζαν με το ταξίδι τους στο αμερικάνικο όνειρο. Το δικό τους «Inception» το μοιραζόταν και μερίδα του προεδρικού περίγυρου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε αυτό το λίκνισμα των προσδοκιών για την εκτός έδρας κλήρωση του πρώτου αριθμού του λαχείου προστέθηκε ο Ρίτσαρντ Γκρένελ. Πολιτικοδιπλωματικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, πρώην συνεργάτης του καναλιού Fox News, ανοιχτά γκέι και πιστός φίλος του Τραμπ, υπηρέτησε κατά την προεδρική θητεία του τελευταίου για λίγο ως αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του ως πρεσβευτή στη Γερμανία, ενώ κατόπιν διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στα Βαλκάνια.

Ρίτσαρντ Γκρένελ - Πιστός φίλος του Τραμπ, που θεωρείται ο άνθρωπος-πυξίδα της επενδυτικής ομάδας του Κούσνερ στα Δυτικά Βαλκάνια
Σε περσινή 90λεπτη τηλεοπτική συνέντευξή του σε αλβανικό κανάλι, αφού επαίνεσε τον γόνο της ντόπιας κομμουνιστικής νομενκλατούρας Εντι Ράμα, δήλωσε καθαρά ότι «κανείς δεν πρέπει ποτέ να απολογείται για το πού θέλει να βγάλει χρήματα». Στο τέλος διατράνωσε: «Λατρεύω την Αλβανία και προσκαλώ Αμερικανούς επενδυτές στη χώρα». Πάλι καλά που η εκπομπή δεν έκλεισε με τον Himni i Flamurit, τον αφιερωμένο στην κόκκινη σημαία με τον μαύρο δικέφαλο αετό εθνικό ύμνο της χώρας.

Ο ίδιος πηγαινοέρχεται άλλωστε κάθε τόσο στην Αλβανία, συναντάται τακτικά με μεγαλοπαράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως ο ζυθοποιός και καναλάρχης Ιρφαν Χισενμπελιού, καθώς και ο Αλβανός πρωθυπουργός. Σαφώς και ο Γκρένελ θεωρείται ο άνθρωπος-πυξίδα της επενδυτικής ομάδας του Κούσνερ στα Δυτικά Βαλκάνια. Ασφαλώς και τον συνόδεψε στο πρώτο του ταξίδι στην τέως αδάμαστη Αλβανία. Ηταν επίσης παρών και στην περσινή επίσκεψη του ζεύγους Τζάρεντ και Ιβάνκα στα Τίρανα, όπου μαζί τον Ράμα πόζαραν χαρωποί έξω από το Μουσείο Μυστικής Παρακολούθησης ή αλλιώς «Σπίτι των Φύλλων».

Εναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διασύνδεσης Κούσνερ - Γκρένελ - Ράμα αποτελεί ο Αλβανός δισεκατομμυριούχος Σεφκέτ Καστράτι. Τυπικός ντόπιος ολιγάρχης, αυτός ο πρώην οδηγός φορτηγού διαχειρίζεται μαζί με τον γιο του Μούσα έναν πολυδαίδαλο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εταιρείες διακίνησης πετρελαιοειδών, πρατήρια υγρών καυσίμων, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Εκμεταλλεύεται ακόμη τα διόδια των αυτοκινητόδρομων και το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο, ενώ στο παλμαρέ του έχει ως μοναδικό ψεγάδι τη χρεοκοπία μιας δικής του τράπεζας.

Σεφκέτ Καστράτι - Ο Αλβανός δισεκατομμυριούχος αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διασύνδεσης Κούσνερ, Γκρένελ και Ράμα
Οργή 6,4 Ρίχτερ

Η μεγάλη μουτζούρα στο προφίλ του ήρθε τον Νοέμβριο του 2019, όταν έγινε καταστροφικός σεισμός στη βορειοδυτική Αλβανία, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Τότε με εντολή του απαγόρεψε στα διόδια που ελέγχει να σηκώσουν τις μπάρες διέλευσης, απαιτώντας την καταβολή κομίστρου από τους διαφεύγοντες από την περιοχή τρομοκρατημένους σεισμοπαθείς. Ξέσπασε σάλος και ξεσηκώθηκε κοινωνική οργή για την απάνθρωπη συμπεριφορά του. Η κυβέρνηση αργότερα του επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πήγαινε για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων. Ψιλά γράμματα γι’ αυτό το άσπλαχνο προς τους συμπατριώτες του κουμάσι. Συνεχίζει, άλλωστε, ακάθεκτος με την αμέριστη βοήθεια του Ράμα να κερδίζει αναρίθμητες κρατικές συμβάσεις κατασκευών και δημόσιων προμηθειών. Σε κάθε λεκ που κυκλοφορεί στη χώρα, έχει το ποσοστό του. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αλβανικά και διεθνή δημοσιεύματα, στο παρασκήνιο των κατά τα άλλα ευυπόληπτων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του είναι ο βασιλιάς της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Εντελώς τυχαία, τον Οκτώβριο του 2022, ο ίδιος αγόρασε μια έπαυλη αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων στο Indian Creek της Φλόριντα, δυο βήματα απόσταση από το σπίτι όπου ζουν σήμερα η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ με τα τρία παιδιά τους. Μυστήριο ποιος κτηματομεσίτης τού σύστησε αυτό το γειτόνεμα. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Καστράτι επισκέφθηκε μαζί με τον Γκρένελ στο Μαρ-α-Λάγκο το θέρετρο και την κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου παραδέχτηκε ότι συνάντησε το πρώην Αμερικανό πρόεδρο για λίγο.

Ο Εντι Ράμα απωθεί βίαια στο πρόσωπο τη δημοσιογράφο Αμπρόζια Μέτα για ερώτηση που απηύθυνε σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις
Αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει το κατασκευαστικό μερίδιο που θα να αναλάβει στο προσεχές επενδυτικό εγχείρημα του Κούσνερ στην Αλβανία. Με τις κυβερνητικές αβάντες που απολαμβάνει είναι βέβαιο, στην αενάως καχύποπτη αυτή χώρα, ότι θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Τίποτα εξάλλου δεν είναι τυχαίο, είτε αυτό λουφάζει είτε βρυχάται. Δεδομένου ότι και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αυξάνει τις επενδύσεις της στην Αλβανία. Αρχικά σε κατασκευή έργων υποδομής, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης δίπλα στις παραλίες του Αυλώνα. Το σημείο εκκίνησης των επενδυτικών σχεδίων του Κούσνερ. Εκεί όπου ήδη ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο κατασκευάζεται από ελβετικές και τουρκικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να το παραδώσουν λειτουργικά έτοιμο στα τέλη του 2024. Η όλη φάση δεν αποτελεί δα και κανένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Οι προθέσεις είναι εκδηλωμένες, οι λεπτομέρειες μεθοδικά δρομολογημένες, οι παίκτες συντονισμένοι με ακρίβεια και υποδειγματικά παραταγμένοι.

Με τέτοια σημαδεμένη προκαταβολικά διάταξη της τράπουλας, δεν έπεσε κανείς από τα σύννεφα όταν ο Κούσνερ αυτοπροσώπως αποκάλυψε με ενθουσιασμό τα σχέδιά του για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Bloomberg News την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου. Από τη στιγμή που στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού του ΟΗΕ υπογράμμιζαν την άνοδο της Αλβανίας ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, σιγά μην άφηνε ένα κομμάτι από αυτή την αφράτη, διαστελλόμενη πίτα να την καταβροχθίσουν άλλοι.

Το πρώτο σχέδιό του επικεντρώνεται στο ακατοίκητο νησάκι Σαζάν, με την αρχαιοελληνική ονομασία Σάσων, που απέχει μόλις μισή ώρα με ταχύπλοο, περίπου 10 ναυτικά μίλια από τον Αυλώνα. Στην περιοχή που, όπως είπαμε, οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν ευρύτατα δημόσια έργα κοινής ωφελείας.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ και διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος του πεθερού του στον Λευκό Οίκο
Αυτό το μικρό νησί στα θαλάσσια όρια μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στέγαζε μια σοβιετική βάση υποβρυχίων. Το υπέδαφός του είναι κατασκαμμένο με εκατοντάδες αντιπυρηνικά καταφύγια που περιέχουν έναν λαβύρινθο από σήραγγες, καθώς ήταν έδρα ενός εργοστασίου χημικών και βιολογικών όπλων. Ακόμη και τώρα, ανάμεσα σε βλάστηση και βράχους σε όλη την έκταση των 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων του, υπάρχουν διάσπαρτες αντιασφυξιογόνες μάσκες. Τοξικά κατάλοιπα, πάντως, δεν έχουν επισήμως αναφερθεί. Μετά την πτώση του κομμουνισμού εγκαταλείφθηκε πλήρως και σήμερα διαθέτει μόνο ένα μικρό φυλάκιο που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση πειρατείας και λαθρεμπορίας μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας. Αυτό το ψυχροπολεμικό κουφάρι ο Κούσνερ επιθυμεί να μετατρέψει σε οικολογικό πολυτελές θέρετρο ενδεχομένως με το σήμα της πολυεθνικής εταιρείας φιλοξενίας Aman Resorts.

Εδώ, ας ανοίξουμε μια παρένθεση καθώς το συγκεκριμένο νησί της γειτονικής χώρας σχετίζεται και με την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Το νησί παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 1864 μαζί με την ενσωμάτωση των Επτανήσων στον εθνικό κορμό. Η Ελλάδα δεν το παρέλαβε, ούτε το κατέλαβε επί μισό αιώνα έως τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912, οπότε και αποβίβασε εκεί ένα στρατιωτικό άγημα που ύψωσε στη Σάσωνα τη γαλανόλευκη σημαία. Εναν χρόνο αργότερα, ύστερα από ασφυκτικά απειλητικές πιέσεις των βασιλείων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας, η Ελλάδα εκκένωσε όλη την απελευθερωμένη από τον Ελληνικό Στρατό οθωμανική Βόρεια Ηπειρο, καθώς η περιοχή «επιδικάστηκε» από τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Αλβανία... Συμπεριλαμβανομένου του νησιού, που ύστερα από θυελλώδη συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής, παραχωρήθηκε στο Πριγκιπάτο της Αλβανίας.

Κάπως έτσι, η μικρή ελληνική φρουρά διατάχθηκε το καλοκαίρι του 1914 να εγκαταλείψει τη νησίδα, παρά τους σπαραχτικούς θρήνους 15 Βλάχων κτηνοτροφών που ξέμεναν εκεί έρημοι και αβοήθητοι. Γνώριζαν τη μαύρη μοίρα που τους περίμενε. Κατασφάχτηκαν από Αλβανούς επιδρομείς και τα κοπάδια τους λεηλατήθηκαν. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, το νησί καταλήφθηκε από τους Ιταλούς κατά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιστράφηκε στην Αλβανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου το 1947. Εκτοτε το νησάκι έγινε υπό το καθεστώς του Χότζα απόκρυφο στρατιωτικό προπύργιο των Σοβιετικών στην Αδριατική Θάλασσα. Μέχρι την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» το 1989, οπότε όλα διαλύθηκαν σε κομμάτια και θρύψαλα. Κλείνει η παρένθεση.

Το τρίτο τουριστικό έργο που έχει στα σκαριά ο Κούσνερ αφορά επίσης τη νότια Αλβανία. Θα κατασκευαστεί στη χερσόνησο της Σβέρνιτσας, σε μια παράκτια περιοχή 1.000 στρεμμάτων, που αποτελεί μέρος της κοινότητας του θέρετρου του Αυλώνα, το οποίο οι Αλβανοί ονομάζουν Βλόρα. Εκεί προγραμματίζεται να χτιστούν πολλά ξενοδοχεία και εκατοντάδες βίλες. Την καθημερινή διαχείριση όλων των έργων θα αναλάβει ο Μαροκινής καταγωγής Ασέρ Αμπεχσέρα. Ενας μάνατζερ-σταρ των οικιστικών περιουσιακών στοιχείων και της ανάπτυξης ακινήτων, με έδρα το Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Κούσνερ σε έργα στο Μπρούκλιν. Μαζί με τον Γκρένελ έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τις συγκεκριμένες βαλκανικές περιοχές για να ελέγξει τις προς επένδυση τοποθεσίες. Αν, όμως, τα εδάφη στο Βελιγράδι και το νησί Σάζεν αποτελούν κρατική περιουσία, οπότε τις συμφωνίες με την Affinity Partners θα τις ρυθμίσουν παρέχοντας ειδικά κίνητρα και διευκολύνσεις οι κυβερνήσεις Σέρβων και Αλβανών, στην περιοχή του Αυλώνα υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες με τίτλους ιδιοκτησίας.

Το χωριό Σβέρνιτσα, άλλωστε, κατοικείται από μειονοτικούς ορθόδοξους Ελληνες. Μαζί με τη γειτονική κωμόπολη Νάρτα αποτελούν τους ελληνόφωνους θύλακες, στην περιοχή βόρεια του Αυλώνα. Σε μια τοποθεσία γεμάτη αλυκές και μια έξοχη λιμνοθάλασσα, η οποία φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Με σμαραγδένια νερά, τοπία πνιγμένα στο πράσινο, άγριας ομορφιάς κολπίσκους, ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό παραλίες, παραδεισένιες αμμουδιές. Τις εκεί ιδιοκτησίες τους οι ντόπιοι μειονοτικοί Ελληνες δεν έχουν συνήθως το δικαίωμα να τις εγγράψουν στο υποθηκοφυλακείο, παρόλο που διαθέτουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με διάφορα υποκριτικά γραφειοκρατικά κωλύματα, άδεια εκμετάλλευσης ή ανακαίνιση των ακίνητων τους. Την ίδια στιγμή που οι διάφοροι «επενδυτές» απολαμβάνουν αυθαίρετους όρους δόμησης. Με δυο λόγια, υπόκεινται σε διακρίσεις πολιτών δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες τείνουν απροσχημάτιστα στην έμμεση εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού...

Προφανώς σε περίπτωση προσκομμάτων από τους κατοίκους στα μακρόπνοα και συνάμα αισιόδοξα επενδυτικά σχέδια του γαμπρού του Τραμπ, ο Εντι Ράμα θα αντιδράσει με τον γνώριμο του τρόπο σε οποιοδήποτε εμπόδιο θα τον δυσκολέψει να δημιουργήσει το δικό του τουριστικό Ελντοράντο. Κάτι θα μείνει στο πουγκί του από την επένδυση του Κούσνερ, που αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. δολάρια.

Ελντοράντο

Τα ιδιοτελή διαπιστευτήριά του, εξάλλου, τα έχει παραδώσει με την υφαρπαγή, τη δήμευση, τις καταπατήσεις, τον εξαναγκασμό της πώλησης έναντι πινακίου φακής των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. Στην περιοχή της αλώβητης ακόμη αλβανικής ακτογραμμής που εκτείνεται από τους Αγίους Σαράντα έως και βορειοδυτικά στον Αυλώνα, εκεί όπου βρίσκει κανείς όλα τα θαυμάσια φυσικά χαρακτηριστικά του Ιονίου Πελάγους, δραστηριοποιούνται η σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Ολτα Τζάτσκα και ο αδελφός του πρωθυπουργού Ολσι Ράμα. Μπροστινοί αμφότεροι του «πλυντηρίου» μαύρου χρήματος εκλεκτών του συστήματος ολιγαρχιών, υποδύονται με θεατρικότητα τους «στρατηγικούς επενδυτές» προκειμένου να αρπάξουν μπιρ παρά κάθε τετραγωνικό μέτρο γης από τον ιστορικό προμαχώνα της ελληνικής μειονότητας...

Πιστεύει άραγε κανείς ότι ο δήμαρχος της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης σωστά συνελήφθη και προφυλακίστηκε δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, με την αστήρικτη κατηγορία της εξαγοράς ψήφων;

Απλώς αντιστεκόταν στις ύπουλες μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και των υποχθόνιων τσιρακιών του. Παρότι ο Μπελέρης επανεξελέγη θριαμβευτικά δήμαρχος στην πόλη του, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Ανοίγοντας διάπλατα το ληστρικό μονοπάτι διάφορων εγκληματικών συμμοριών για να κατακλέψουν τον τόπο προς δόξα του ατομικού χρυσοφόρου οραματικού μεγαλείου και κυρίως την τιμή του συμφεροντολόγου Ράμα. Σε αυτό το τοπίο παρανομίας και καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, το μέλος της οικογένειας Τραμπ το παίζει Πόντος Πιλάτος χωρίς καν να νίψει τα χέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου