Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Οι λόγοι που η γάτα σας κοιτάζει το κενό

Συχνά κάνουμε αστεία για την υπόθεση ότι οι γάτες βλέπουν φαντάσματα, όταν τις πετυχαίνουμε να κοιτούν προσηλωμένες το τίποτα.  Αν έχετε γάτα, σίγουρα μπορείτε να κάνετε εικόνα αυτή τη σκηνή. Κάποιες στιγμές η στάση του σώματός και το βλέμμα της απλά καθηλώνονται σε ένα κενό σημείο στον τοίχο ή έξω απ’ το παράθυρο, κάνοντάς σας να αναρωτιέστε τι στο καλό μπορεί να βλέπουν που δεν βλέπετε εσείς.


Τι συμβαίνει, άραγε, μέσα στο μυαλό αυτών των μυστηριωδών πλασμάτων όταν προσηλώνονται σε ένα σημείο χωρίς προφανές ενδιαφέρον; Πώς εξηγείται αυτή η παράξενη συμπεριφορά;

Ας δούμε πέντε λόγους για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να κοιτά το… τίποτα.

1. Η αίσθηση της όρασης στις γάτες είναι διαφορετική απ’ ότι στους ανθρώπους

Οι γάτες βλέπουν διαφορετικά από τους ανθρώπους. Η εξαιρετική όρασή τους στο σκοτάδι τις βοηθά να παρατηρούν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε. Ο αμφιβληστροειδής της γάτας διαθέτει περισσότερα ειδικά κύτταρα που τη βοηθούν να διακρίνει πράγματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και να ακολουθεί την κίνηση. Ακόμα, οι γάτες μπορούν να δουν μικροσκοπικά έντομα που εμείς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Έτσι, υπάρχει περίπτωση να κοιτούν κάτι καθ’ όλα υπαρκτό, αλλά εμάς να μας φαίνεται ότι κοιτούν το κενό.

2. Έχουν εξαιρετική ακοή


Τα αυτιά της γάτας είναι ευαίσθητα σε περισσότερους ήχους από τα δικά μας. Μπορούν να αντιληφθούν υψηλές συχνότητες που οι άνθρωποι δεν ακούν, κι αυτός μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βλέπουμε τη γάτα μας να κοιτά το τίποτα.

3. Μπορεί να έχει εκτεθεί στην επίδραση του catnip

Το catnip συνήθως ηρεμεί τις περισσότερες γάτες και τους δίνει ένα αίσθημα ευφορίας. Αν έχετε δει ποτέ έναν μεθυσμένο άνθρωπο να κοιτά το κενό ή το πάτωμα, τότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πώς αυτό λειτουργεί αντίστοιχα και για τη γάτα σας.




4. Έχει επεισοδιακή μνήμη

Έρευνες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι γάτες έχουν επεισοδιακή μνήμη, όπως και οι άνθρωποι. Η επεισοδιακή μνήμη συνεπάγεται τη δυνατότητα να θυμηθεί κανείς ένα συγκεκριμένο γεγονός στο παρελθόν, όπως την πρώτη φορά που έφαγε παγωτό ή την πρώτη ταινία που είδε ποτέ στον κινηματογράφο.


Η επεισοδιακή μνήμη των γατών μπορεί να περιλαμβάνει την ανάμνηση ότι ο ήλιος λάμπει σε ένα συγκεκριμένο σημείο της αυλής την ίδια ώρα κάθε μέρα, ή ευτυχισμένες αναμνήσεις παιχνιδιού. Αν η γάτα σας κοιτά το τίποτα, υπάρχει περίπτωση απλά να έχει παραδοθεί στις αναμνήσεις της.

5. Παθαίνει κάποια κρίση

Ίσως το χειρότερο σενάριο είναι η πιθανότητα να παθαίνει η γάτα σας κάποια εστιακή κρίση. Οι εστιακές κρίσεις ξεκινούν από τον εγκεφαλικό φλοιό, και μπορεί να ωθήσουν τη γάτα σας να κοιτά το κενό. Οι εστιακές κρίσεις επηρεάζουν τη μία πλευρά του εγκεφάλου και μπορεί να είναι κληρονομικές. Αν παρατηρήσετε σιελόρροια ή αποσυντονισμό στις κινήσεις της, πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στον/στην κτηνίατρο.

Να ανησυχήσω αν η γάτα μου κοιτάζει τον τοίχο;

Τις περισσότερες φορές, μια γάτα που κοιτά τον τοίχο δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οι γάτες έχουν από τη φύση τους μεγάλη περιέργεια, και μπορεί να κοιτούν τον τοίχο ακόμα κι επειδή ακούν τους ήχους που κάνουν οι σωλήνες μέσα σε αυτόν. Κάτι που πρέπει να προσέχετε, όμως, είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια πάθηση κατά την οποία η γάτα πιέζει το κεφάλι της πάνω στον τοίχο.

Η συγκεκριμένη πάθηση, κατά την οποία μια γάτα πιέζει το κεφάλι της στον τοίχο, οφείλεται σε ένα πρόβλημα στο νευρικό σύστημά της. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, μια γάτα που κάνει κύκλους γύρω απ’ τον εαυτό της, και αλλαγές στη συμπεριφορά. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου