Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

5 σημάδια ότι η γάτα σας χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση και παιχνίδι


Είναι σχετικά εύκολο να ψυχολογήσουμε τους σκύλους. Οι περισσότεροι είναι σαν ανοιχτό βιβλίο. Όταν δεν είναι καλά το δείχνουν. Όταν είναι καλά πάλι το δείχνουν. Όταν θέλουν να παίξουν θα σου φέρουν όλα τους τα παιχνίδια μέχρι να σε πείσουν ότι είναι η πολυπόθητη ώρα για παιχνίδι. Μάλιστα είναι ικανοί να σε κοιτάνε για ώρες μέσα στην ψυχή σου για να σε υπνωτίσουν. Και αν δεν τα καταφέρουν σε σκουντάνε με το πόδι ή τη μουσούδα έως ότου τελικά ενδίδεις.


Με τις γάτες, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι γάτες είναι πιο κλειστοί χαρακτήρες και δύσκολα θα δείξουν τι νιώθουν. Συνήθως δεν θα παρακαλέσουν τον αγαπημένο τους άνθρωπο για προσοχή με ένα παιχνίδι στο στόμα όπως τα κουτάβια. Γι’ αυτό και πολλοί είναι οι γατογονείς που συχνά αναρωτιούνται αν ο μικρός τους αίλουρος εκτονώνεται αρκετά και αν οι ώρες που παίζουν είναι επαρκείς.

Αν είστε κηδεμόνας μιας υπέροχης γατούλας και αναρωτιέστε κι εσείς αν είναι ευτυχισμένη με την ώρα που της αφιερώνετε για παιχνίδι, σας έχουμε καλά νέα!

Υπάρχουν 5 σημάδια τα οποία αποδεικνύουν ότι γάτα σας χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση και παιχνίδι.

1. Είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξαρτημένη από εσάς

Αν καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο η γάτα σας νιαουρίζει επίμονα, αν σας “ρίχνει κουτουλιές” στο πόδι, αν έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω στο λάπτοπ σας και δεν λέει να σηκωθεί, τότε καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι χρειάζεται και άλλη προσοχή από εσάς. Κάποιες γάτες δείχνουν τι ακριβώς θέλουν από τον κηδεμόνα τους και αυτό κάνει τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη. Μπορεί αυτή η επιμονή της να είναι λίγο ενοχλητική όμως είναι προτιμότερο να σας δείχνει τι έχει ανάγκη από το να στενοχωριέται και να μην είναι ευτυχισμένη.







5 ράτσες γάτας που συμπεριφέρονται σαν σκύλοι

Ακριβώς όπως ένα κουτάβι, μια γάτα Manx θα σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.


2. Είναι αρκετά απόμακρη και σας κρατάει μούτρα

Αν πάλι η γάτα σας δεν σας δείχνει τι είναι αυτό που ακριβώς επιθυμεί αλλά αντίθετα σας αποφεύγει και σας κρατάει μούτρα, μπορεί και αυτό να είναι ένα σημάδι ότι την έχετε απογοητεύσει με την αδιαφορία σας. Αν την δείτε να είναι κατσουφιασμένη και να τρέχει μακριά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να την πλησιάσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ένα είδους αντίδρασης επειδή την έχετε παραμελήσει ή μπορεί απλά να μην θέλει άλλο παιχνίδι για σήμερα. Παρατηρήστε την συνολική συμπεριφορά της για να μπορέσετε να καταλάβετε τι θέλει το αιλουροειδές σας κατοικίδιο.

3. Έχει πάρει κιλά

Αν το μικρό σας γατόνι έχει παχύνει τώρα τελευταία, τότε ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και λιγότερες λιχουδιές. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς τους κηδεμόνες κατοικιδίων αντικαθιστούμε το παιχνίδι με λιχουδιές είτε γιατί εκείνη την ώρα βαριόμαστε να παίξουμε είτε γιατί είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο είτε από τύψεις που τελικά δεν αφιερώσαμε τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή στην γάτα μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε “ανθυγιεινές” συνήθειες. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, όταν η γάτα σας σάς πλησιάζει για να παίξετε κι εσείς δεν έχετε τον χρόνο, να της δίνετε λίγες λιχουδιές για να ξεχαστεί. Τελικά, αυτό που γίνεται είναι η γάτα σας κάθε φορά που θέλει προσοχή να πηγαίνει στο πιάτο με το φαγητό της και εσείς μη θέλοντας να την απογοητεύσετε να της βάζετε λίγο ακόμα και άρα σταδιακά να παχαίνει. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Ξεκινήστε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο κατοικίδιό σας και βγάλτε ένα πλάνο διατροφής με τον/την κτηνίατρό σας.

4. Ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα σας


Τίποτα πιο ελκυστικό για μια γάτα με πολλή ενέργεια από τον ολοκαίνουργιο καναπέ σας. Αν η μικρή σας γατούλα έχει συσσωρευμένη όρεξη για παιχνίδι μπορεί να κάνει τα έπιπλά σας “καινούργια” ακόμα και αν έχει ένα εκατομμύριο παιχνίδια και το πιο ακριβό ονυχοδρόμιο της αγοράς να την περιμένει δίπλα στο παράθυρο. Δυστυχώς, αν δεν εκτονώνεται αρκετά μέσα στην ημέρα, μπορεί να εμφανίσει καταστροφικές συμπεριφορές και εσείς να πληρώνετε ένα κάρο λεφτά για την αντικατάσταση ή την επιδιόρθωση των επίπλων σας.

5. Επιτίθεται στα πόδια σας σε ανύποπτο χρόνο

Οι γάτες έχουν έντονο κυνηγητικό ένστικτο και αυτό οφείλεται στους άγριους προγόνους τους, οι οποίοι έπρεπε να κυνηγήσουν για να επιβιώσουν. Μια γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι δεν μπορεί να εξασκήσει τα φυσικά της ένστικτα με αποτέλεσμα να επιδίδεται σε άλλες δραστηριότητες όταν βαριέται. Και αυτές οι δραστηριότητες είναι το δάγκωμα των ποδιών σας αφού βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος.

Συνοψίζοντας

Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι γάτες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους σκύλους σε ό,τι αφορά το παιχνίδι. Αν είστε γατογονιός θα πρέπει αν αφουγκράζεστε τις ανάγκες του μικρού σας αίλουρου και να του προσφέρετε το καλύτερο δυνατό. Και οι γάτες έχουν ανάγκη για παιχνίδι και ψυχαγωγία, απλά το εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο. Στο χέρι σας είναι να εμπλουτίσετε την ζωή της και να δημιουργήσετε την καλύτερη “γατίσια ατμόσφαιρα” στο σπίτι για να είναι ευτυχισμένη και υγιής, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου