Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

«Σεισμός» στο Χονγκ Κονγκ με τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας του (pics)

Εάν ο Οδυσσέας Ελύτης επιχειρούσε να περιγράψει με τον μοναδικό του τρόπο το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ, σίγουρα θα χρησιμοποιούσε 166 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, 2000 θύματα και 11 συλληφθέντες influencers για να το συνθέσει. Πρόκειται για την υπόθεση απάτης του ανταλλακτηρίου JPEX που συγκλονίζει την περιοχή και φαίνεται πως βρίσκεται μόνο στην αρχή του.

Καθώς το Χονγκ Κονγκ διαφοροποιείται από την Κίνα (η οποία έχει στείλει στο… πυρ το εξώτερο τα κρυπτονομίσματα) και επιχειρεί να τοποθετηθεί ως παγκόσμιο hub για virtual assets, η υπόθεση του ανταλλακτηρίου έρχεται να καταδείξει τους κινδύνους που φέρνει η έλλειψη ελέγχων και η μαζική ενασχόληση με αντικείμενα που ενέχουν ρίσκο.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχει λάβει καταγγελίες από 2.000 πολίτες (!) οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν χάσει συνολικά 1,3 δισεκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (ή 166 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), κατηγορώντας το ανταλλακτήριο JPEX για απάτη.

Στο Facebook, δημιουργούνται ομάδες «θυμάτων του JPEX» που αριθμούν αρκετές χιλιάδες ακόμα. Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση, δεν… προλαβαίνουν να βγάζουν «λαβράκια». Αρχικά, ανακάλυψαν ότι το ανταλλακτήριο λειτουργούσε παράνομα, χωρίς δηλαδή να έχει πάρει ποτέ την απαραίτητη -βάσει νόμου- άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Όταν εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με αυτό, το JPEX απάντησε με την αύξηση του κόστους ρευστοποίησης για τους πελάτες του, από το 0,1% στο 99,9% των assets που κατέχουν (ουσιαστικά δηλαδή υφάρπαξε τις καταθέσεις όσων ήθελαν να τις αποσύρουν).



Έπειτα, το ανταλλακτήριο, που επικαλείται «προσωρινή αδυναμία ρευστότητας» και… κατηγορεί τις αρχές του Χονγκ ότι το σαμποτάρουνστους (όχι άδικα) πανικόβλητους πελάτες του, φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε δημοφιλή πρόσωπα για να πείσουν τους επενδυτές ότι θα είχαν «εγγυημένα, μεγάλες αποδόσεις» στα ποσά που θα τοποθετούσαν.



Με δεδομένο ότι συνέβη το αντίθετο (τα χρήματα που «επενδύθηκαν» απλά εξαφανίστηκαν), ανάμεσα στους πρώτους 11 συλληφθέντες για την υπόθεση που συγκλονίζει την πρώην βρετανική αποικία, συμπεριλαμβάνονται κάποιοι από τους γνωστότερους influencers της Ασίας. Ανάμεσά τους o Τζόζεφ Λαμ, η σύλληψη του οποίου καλύφθηκε ζωντανά -ακόμα και με πλάνα από ελικόπτερα- από τα ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ.


Τι ειρωνία! Ο Λαμ, ο οποίος είχε γίνει γνωστός από τον δεσμό του με τη Μις Χονγκ Κονγκ, ήταν πολύ δημοφιλής λόγω των δημοσιεύσεων στα social media που διατηρούσε για τον τρόπο με τον οποίο τα κέρδη από το Bitcoin (και προφανώς και την επένδυση στο JPEX) θα βοηθούσαν τους followers του να αγοράσουν ένα σπίτι και να ανέβουν κοινωνικά. Όμως ο Λαμ, συνελήφθη σε ζωντανή μετάδοση από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο σπίτι του. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι συνωμοσία για απάτη.

Με τις ίδιες κατηγορίες συνελήφθη και η σταρ του YouTube, Τσαν Γι, η οποία, ως «ειδικός στις επενδύσεις», το 2021 άνοιξε το δικό της ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων CYOTC και, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό της με τους 200.000 ακολούθους της, ζητώντας «να πάνε φυλακή τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», επειδή διέδιδαν… fake news για το JPEX.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει «σεισμό» σχεδόν σε όλη την Ασία, καθώς η αστυνομία διαρρέει ολοένα και περισσότερα ονόματα celebrities και influencers που είχαν προωθήσει, ή και υπηρετήσει ως «πρέσβεις» της πλατφόρμας.





Και αυτοί, σπεύδουν να «κατεβάσουν» από τα κοινωνικά δίκτυα όλα τα βίντεο και τις αναρτήσεις με τις οποίες προέτρεπαν τους χιλιάδες θαυμαστές τους να επενδύσουν στο JPEX. Ή δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση, ή καμία γνώση για το συνέβαινε.

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται ο Ταϊβανέζος τραγουδιστής Νάιν Τσεν, ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ Τζούλιαν Τσονγκ, η ηθοποιός Ζακλίν Τσινγκ, ο social media influencer Ντέρεκ Τσονγκ και ο celebrity Τσαν Τινγκ Μπονγκ.
Για το τέλος, αφήσαμε το ερώτημα που δικαίως θα τριγυρνά και στο δικό σας μυαλό: Ποιος είναι πίσω από τη JPEX; Σε ποιον ανήκει; Ποιος καρπώνεται τα κέρδη; Σε αυτό, δεν έχουν (ακόμα) απάντηση ούτε οι αρχές του Χονγκ Κονγκ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου