Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Δεύτερη μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην άγρια φύση


Στις 31 Ιουλίου γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Tennessee των ΗΠΑ μια ιδιαίτερα σπάνια καμηλοπάρδαλη με καφέ χρώμα, χωρίς τις χαρακτηριστικές κηλίδες που φέρουν τα υπόλοιπα ζώα του είδους της. Η καμηλοπάρδαλη ονομάστηκε Kipekee, που σημαίνει “μοναδική” στα Σουαχίλι. Το γεγονός θεωρήθηκε αξιοσημείωτο, καθώς η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί η γέννηση μιας τέτοιας καμηλοπάρδαλης ήταν το 1972 στον ζωολογικό κήπο Ueno στο Τόκιο. Παρόλα αυτά, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννηση της καμηλοπάρδαλης του Tennessee, άλλη μία μονόχρωμη καμηλοπάρδαλη εντοπίστηκε στην άγρια φύση.
Ο ξεναγός Eckart Demasius είδε και φωτογράφισε τη νεαρή καμηλοπάρδαλη κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι στο Mount Etjo Safari Lodge στη Ναμίμπια, σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο θηραμάτων.

Σύμφωνα με τη Sara Ferguson, κτηνίατρο άγριας ζωής και συντονίστρια υγείας στο Ίδρυμα Διατήρησης Καμηλοπάρδαλης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο περιπτώσεων, παρότι εμφανίστηκαν με τόσο μικρή χρονική διαφορά. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για σύμπτωση, και ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτού του φαινομένου σε σχέση με το παρελθόν. Η Ferguson χαρακτήρισε την εμφάνιση των δύο καμηλοπαρδάλεων ως άλλο ένα παράδειγμα “του παράξενου τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος”.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Ferguson, θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χρωματισμός μπορεί να οφείλεται σε μία ή παραπάνω γενετικές μεταλλάξεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PeerJ, κάποια μοτίβα κηλίδων περνούν από τη μαμά καμηλοπάρδαλη στο παιδί. Όσο για τις μεγαλύτερες, πιο στρογγυλές κηλίδες, φαίνεται πως συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για τις νεαρές καμηλοπαρδάλεις, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Ο Derek Lee, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο PeerJ, δήλωσε ότι, στην πραγματικότητα, τα δύο αυτά πρόσφατα παραδείγματα δεν είναι καμηλοπαρδάλεις χωρίς κηλίδες, αλλά με μία τεράστια, ενιαία κηλίδα. Είπε, ακόμα, πως είναι αδύνατο να πει κανείς τι σημαίνει για την υγεία του ζώου αυτή η γενετική ανωμαλία, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η διαφορά στον χρωμάτισμό αποτελεί μειονέκτημα για το ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου