Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον
Στις 12 Αυγούστου 2022, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι μία νέα τροφή πρόκειται να μπει στη διατροφή του ανθρώπου τα επόμενα χρόνια: Τα έντομα. Είτε πρόκειται για σνακ είτε για συστατικό φαγητού, γνωρίζατε ότι υπάρχουν τρία έντομα εγκεκριμένα στην ΕΕ ως «καινοφανή τροφή»; Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, ενέκρινε τη διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), τη μερική διάθεση του πέμπτου εντόνου, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις.
Στην ίδια ανακοίνωση, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση της νέας τροφής από οικιακό γρύλο σε αποξηραμένη, σκόνη, πάστα ή κατεψυγμένη μορφή. Η τροφή αυτή προορίζεται για διάθεση στην αγορά ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής για το γενικό πληθυσμό.
Πρέπει να τρώμε έντομα;
Σε αυτή την ερώτηση η ΕΕ απαντάει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Ωστόσο, η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι νέα και τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τη διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, τα έντομα ως τροφή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του αιώνα μας λόγω του αυξανόμενου κόστους της ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Επομένως, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία.
Πράσινη Συμφωνία – Από το αγρόκτημα στο πιάτο
Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υποδεικνύει ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Στο πλαίσιο του Horizon Europe, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία, οι πρωτεΐνες με βάση τα έντομα θεωρούνται ήδη ένας από τους βασικούς τομείς έρευνας. Οπως υποστηρίζεται, τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εκτροφή εντόμων για τη διατροφή του ανθρώπου βασίζονται στα εξής: α) αποτελεσματική μετατροπή οργανικών ουσιών σε τροφή β) λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου γ) Λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων δ) Χρήση βιο-μετατροπής με βάση τα έντομα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Επενδύσεις στον κλάδο εκτροφής εντόμων
Φάρμα Εντόμων – Από το έδαφος στο πιάτο
Η Ÿnsect ιδρύθηκε το 2011 στο Παρίσι της Γαλλίας, από επιστήμονες και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, με πιστοποίηση Next40 και B Corp, έχει ηγετική θέση στην παραγωγή πρωτεϊνών και φυσικών λιπασμάτων από έντομα. Εκτρέφει και επεξεργάζεται έντομα σε υψηλής ποιότητας συστατικά όχι μόνο για τα κατοικίδια, τα ψάρια και τα φυτά αλλά και για τη διατροφή του ανθρώπου. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακή ιδιόκτητη τεχνολογία που καλύπτεται από 377 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε 44 κατηγορίες, για την παραγωγή μικρότερων και κίτρινων αλευροφόρων σκουληκιών σε πλήρως αυτοματοποιημένες κάθετες φάρμες. Διαχειρίζεται τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής, μία στο Dole της Γαλλίας (2016), μία στην Ολλανδία (2017), μία στις ΗΠΑ (2022) και μια νέα τοποθεσία που βρίσκεται υπό κατασκευή για τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη φάρμα στον κόσμο, στην περιοχή Αμιέν της Γαλλίας. Απασχολεί 360+ άτομα, έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια, τράπεζες και δημόσιους φορείς και εξάγει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.
Στις 16 Ιανουαρίου 2023, κέρδισε το Βραβείο Αειφορίας στην κατηγορία τροφίμων του παγκόσμιου διαγωνισμού Zayed 2023 των ΗΑΕ, που αναγνωρίζει την αριστεία στη βιωσιμότητα. Η αξία του επάθλου αγγίζει τα 600.000$ και θα επενδυθεί στην αύξηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την παραγωγή πιο θρεπτικών τροφίμων με λιγότερους πόρους.
Η Ÿnsect εκτρέφει και επεξεργάζεται έντομα σε υψηλής ποιότητας συστατικά
«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που επιλεχτήκαμε ως νικητές αυτού του βραβείου κύρους. Στην Ÿnsect, επιθυμία μας είναι να ανταποκριθούμε σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: να ταΐσουμε τον πλανήτη διατηρώντας τον. Η κατάκτηση του βραβείου θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε την εταιρεία από 100.000 τόνους χωρητικότητας σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους, κάτι που θα μας επιτρέψει να ταΐσουμε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ θα μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον αγροτικό τομέα», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Antoine Hubert.
Φάρμα Εντόμων – Food Chain 2.0: Μετατροπή των απορριμμάτων σε τροφή
Μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για τη δημιουργία φάρμας εντόμων, έχει προσεγγίσει η νεοφυής εταιρία βιοτεχνολογίας Better Origin. Αποστολή της είναι να διορθώσει τη σπασμένη τροφική αλυσίδα, εξαλείφοντας τη σπατάλη τροφίμων και τις εκπομπές που την συνοδεύουν. Ο Ελληνας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Φώτης Φωτιάδης και ο Σλοβένος βιολόγος Μίχα Πίπαν, έχουν αναπτύξει το πρότυπο προϊόν – μίνι φάρμας εντόμων Χ1, που λειτουργεί μέσα σε container, και αξιοποιεί τα απορρίμματα των τοπικών υπεραγορών. Με χρήση της τεχνολογίας, μετατρέπουν τα απορρίμματα σε μία μορφή πολτού (smoothies) με τα οποία εκτρέφουν τα έντομα, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται ζωοτροφή για τα κοτόπουλα.
Τροφική Αλυσίδα 2.0.
Ενα κυκλικό (όχι γραμμικό) σύστημα εμπνευσμένο από τη φύση. Στο Food Chain 2.0 τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν εντός του συστήματος. Ένα κομμάτι φρούτου που σαπίζει γίνεται τροφή για έντομα, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από μεγαλύτερα ζώα. Ακόμη και τα απόβλητα που παράγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού των ζώων μπορούν να ανακυκλωθούν σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και το έδαφος. Τα έντομα είναι ένα κρίσιμο συστατικό σε αυτό: τα απορρίμματα τροφίμων είναι η τροφή τους.
«Τα απορρίμματα και η έννοια των απορριμμάτων είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος καλείται να λύσει ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει μόνος του. Στη φύση δεν υπάρχει η έννοια του απορρίμματος. Αυτό που εμείς ονομάζουμε απόρριμμα, στη φύση είναι τροφή για το επόμενο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας», εξηγεί ο Φώτης Φωτιάδης στο podcast με τίτλο «Better Origin: Αποκαθιστώντας τη σπασμένη τροφική αλυσίδα».
Η startup Better Origin με έδρα στο Cambridge, έχει συγκεντρώσει συνολικά χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ άλλων, κέρδισε 1,1 εκατομμύρια £ από τα 10 εκατομμύρια £ του UK Government’s Industrial Strategy Challenge Fund, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα βιομετατροπής των εντόμων – επιταχύνοντας τη μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.
Τροφή για σκέψη: Τρώμε ήδη έντομα;
Αν σας έλεγαν ότι το κόκκινο χρώμα προέρχεται από έντομα θα το πιστεύατε; Και όμως είναι αλήθεια.
Το κόκκινο χρώμα που συναντάται στα αλλαντικά, τα αναψυκτικά, τα red velvet cakes, τα παιδικά ζελεδάκια και σε άλλα τρόφιμα, προέρχεται από μία ουσία που ονομάζεται καρμίνη ή αλλιώς Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ (E120). Η λέξη cochineal προέρχεται από τη λατινική λέξη “coccinus” που σημαίνει “κόκκινο χρώμα”. Το καρμινικό οξύ, είναι μια χημική ουσία με κόκκινη απόχρωση που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους, του είδους Cochineal Dactylopius coccus Casta. Το Cochineal, Dactylopius coccus, είναι ένα έντομο μικρού μεγέθους, που ζει στους κάκτους nopal του γένους Opuntia, πιο γνωστή σε εμάς ως φραγκοσυκιά.
Το κόκκινο χρώμα στα παιδικά ζελεδάκια περιέχει καρμίνη που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους.
Είναι καταχωρημένο ως πρόσθετο στη βάση δεδομένων της EFSA με την αρίθμηση Ε120 που αντιστοιχεί σε εκχύλισμα κοχίνης, καρμινικού οξέος και καρμίνης. Λόγω της προέλευσής του δεν είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν vegan τρόπο ζωής, ωστόσο είναι ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε ότι ήδη τρεφόμαστε με έντομα, μόνο που δεν το γνωρίζαμε καθώς υπήρχε σε μία διαφορετική σύσταση.
Αλλωστε, το αίσθημα της «αηδίας» που προκαλείται στο άκουσμα της διατροφής με έντομα, έχει ήδη εντοπιστεί από τις εταιρίες marketing και γι’ αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσουν, αρχικά, σε μορφή σκόνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(540)
- ► Ιανουαρίου (540)
-
►
2024
(10349)
- ► Δεκεμβρίου (1163)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
-
▼
Ιανουαρίου
(1018)
- The Most Beautiful Spanish Chillout - Spanish Nights
- Aston Martin DB11
- Ποια μεταχειρισμένα εισάγουμε από το εξωτερικό;
- Ερντογάν: Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση, ενόψει...
- Πτώση Phantom F-4 στην Ανδραβίδα: Πετούσε με 800 χ...
- Άνδρας εκβίαζε 28χρονη δασκάλα από την Κω με «ροζ»...
- Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ...
- Κάρολος Κουν: Έκλεψαν την προτομή του από το Θέατρ...
- Πτώση Phantom F-4: Έκανε κλειστή στροφή σε πολύ χα...
- Πτώση Phantom F-4: «Πάντα πετούσε χαμηλά πάνω από ...
- Με το κλειδί της πόλης του Λαυρίου τιμήθηκαν ο Θαν...
- Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 ε...
- ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι υψηλ...
- O κυβερνήτης που αγνοείται συμμετείχε με Phantom σ...
- Ουκρανία: Η Βραζιλία αποκλείει την αποστολή πυρομα...
- Ρομά τρέχουν με το... κλεμμένο χρηματοκιβώτιο στην...
- Πτώση F-4 Phantom: Τα πιθανά σενάρια για την τραγω...
- Νέα Μάκρη: Αγωνία για τον 53χρονο που εξαφανίστηκε...
- Ανδραβίδα - Πατέρας 29χρονου υποσμηναγού: «Δήλωσε ...
- Politico: Ποιοι ακούγονται για διάδοχοί του Στόλτε...
- Ανδραβίδα: Οι πιλότοι του μοιραίου Phantom - Νεκρό...
- Καβάλα: Δίωξη στην 37χρονη νηπιαγωγό που κατηγορεί...
- 140.000 ευρώ Toyota GRMN Yaris!
- ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε με... πυροσβε...
- Κροατία: Η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος τη...
- Βρετανία: Η «αποκαθήλωση» του Ναντίμ Ζαχάουι επανα...
- Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Αναπροσαρμόζονται οι εισφ...
- Καβάλα: «Μας πείραζε και μας τραβούσε με το κινητό...
- Qatargate: Εύα Καϊλή - Φραντσέσκο Τζόρτζι - Ο Παντ...
- Πανδημία: Ο κορωνοϊός «κλείνει» τρία χρόνια και αφ...
- Πτώση F4-E Phantom II: «Μαύρη» μέρα για την Πολεμι...
- F-4E Phantom II: Ποιο είναι το μαχητικό που κατέπε...
- Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς έχει… νεύρα με την Αναλένα ...
- Έβρος: «Ξέχασα να πω… πέθανε και ένα κοριτσάκι και...
- Ανδραβίδα: Στο λιμάνι του Κατακόλου τα συντρίμμια ...
- Παίρνουν το σπίτι σε καρδιοπαθή με τρία παιδιά: «Μ...
- Eλλάδα - Ιαπωνία: 120 χρόνια deals με τάνκερ, αυτο...
- Τουρκία: «Φρένο» στις εξουσίες του προέδρου θα βάλ...
- Παραδόθηκε ο πατέρας του αστυνομικού που πυροβόλησ...
- Συρία: Επτά νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον...
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναυτιλία, τουρισμός και διεθν...
- Vangelis - Rachel's Song [Music Video]
- Audi Q7
- Καιρός: Χιόνια σε ημιορεινά και πτώση της θερμοκρα...
- Νέα Ζηλανδία: Τέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες
- Βόμβα από Τούρκο αναλυτή: «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσ...
- Αχαΐα: Εργαστήριο διοχέτευε «μαϊμού» ρούχα στην αγορά
- Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ...
- Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ: Το τρίχρονο κορίτσι που γύρι...
- Εύα Καϊλή: «Πουθενά δεν λέει ότι έδωσε τη βαλίτσα ...
- Μικρασιατική Καταστροφή Πρίγκιπας Ανδρέας
- Επείγουσα έρευνα παρήγγειλε ο Ντογιάκος για επαφές...
- «Πρωταθλήτρια» των σέλφι αρκούδα στο Κολοράντο – Έ...
- Καϊλή: Την εμφανίζουν καθοδηγούμενη του Παντσέρι –...
- Ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ - Μπορ...
- Ουκρανία: Σάλος με τις χλιδάτες διακοπές της Γιούλ...
- «Βαβυλώνα» του παλιού Χόλιγουντ - Τα σκάνδαλα που ...
- Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρο...
- Μενίδι: Έκλεψαν καμπάνες βάρους 110 κιλών από εκκλ...
- DW: Γίνεται η Γερμανία εμπόλεμο μέρος στέλνοντας τ...
- Yπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία να λογοδοτήσει για...
- Αδόλφος Χίτλερ: Ήταν αναπόφευκτη η άνοδός του στην...
- Qatargate - Financial Times: «Inside woman» του Πα...
- Ο Νίκος Κούρκουλος είχε συλληφθεί για τεντιμποϊσμό...
- Χαβάη: Εικόνες μυστήριο στον ουρανό - Πώς εξηγήθηκ...
- «Θα ξεριζώσω το βαθύ κράτος» - Ο Τραμπ ξεκίνησε τη...
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεύτερη Άλωση η μετατροπή τ...
- ΗΠΑ: Τα 24 μυστικά προγράμματα της CIA - Από τα UF...
- Για 40 χλμ./ώρα δεν πήρε την ελβετική υπηκοότητα!
- «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο»: Απαγορεύτηκ...
- ΗΠΑ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρ...
- Philips ανακοίνωσε την κατάργηση 6.000 θέσεων εργα...
- 33χρονη κατήγγειλε διπλό βιασμό από τον σύζυγό της...
- Ο γιος του Τράγκα πούλησε 1.000.000 ευρώ τη βίλα σ...
- Australian Open: Γιατί ο Τσιτσιπάς «κατέκτησε» μία...
- Ερντογάν μεγαλώνει το ρήγμα με τη Δύση με νέο ξέσπ...
- Ιαπωνία: Δύο άνδρες που παρασύρθηκαν από χιονοστιβ...
- Πυροβολισμοί σε κατάστημα στο Μενίδι - Τρεις συλλή...
- Ο σταρ του ΥοuTube «ΜrBeast» βοήθησε 1.000 ασθενεί...
- Τροχαία: Πάνω από 20.000 παραβάσεις σε μια εβδομάδ...
- Μπαχτσελί: «Ψηφίστε μας γιατί κάναμε τζαμί την Αγί...
- Πακιστάν: Έκρηξη «ισοπέδωσε» τζαμί στην Πεσαβάρ
- Κυριάκος Μητσοτάκης - Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη...
- Τσιτσιπάς σε Τζόκοβιτς: Είσαι ο κορυφαίος που έχει...
- Μια αληθινή μαρτυρία από το Άουσβιτς: «Τρόμαξα από...
- Τουρκία: Ο Ερντογάν τραγουδάει εμβατήριο που τον π...
- Ιράν: Drones προκάλεσαν τις εκρήξεις σε στρατιωτικ...
- Αντιπηκτικές ενέσεις τέλος – Το πασίγνωστο χάπι πο...
- Αφγανιστάν: 166 νεκροί από το κύμα ψύχους
- Τουρκία προειδοποιεί τους πολίτες της για τον κίνδ...
- Ισραήλ στερεί δικαιώματα από «οικογένειες τρομοκρα...
- Τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών στα γερμανικά σχολεία
- Qatar Gate - Καϊλή: «Έδωσε εντολή στον πατέρα της ...
- Ερντογάν: Η αντιπολίτευση ρίχνει λάσπη γιατί δεν μ...
- Qatar Gate: Έρευνα στο Μιλάνο για ξέπλυμα βρώμικου...
- Ισραήλ: Η απάντηση στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ θα...
- Βρετανία: Κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ - «Καρατομήθ...
- Μητέρα δεν μπορεί να μπει στο σχολείο των γιων της...
- Νότια Κορέα: Στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά λάθος κοντ...
- Νέες αναφορές της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότη...
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου