Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

V8 Ford


Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του Megazilla έγινε από τους ανθρώπους της Ford πριν από δύο χρόνια. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ινδιανάπολη (ΗΠΑ), στο πλαίσιο της έκθεσης «Performance Racing Industry».Ο νέος Megazilla V8 ατμοσφαιρικός κινητήρας είναι δημιουργία του τμήματος Ford Performance. Πρόκειται για έναν «crate engine», όπως ονομάζουν οι Αμερικανοί τους κινητήρες οι οποίοι προορίζονται για βελτιώσεις ή για την αντικατάσταση ενός ήδη υπάρχοντος στο αυτοκίνητο. Χαρακτηρίζονται έτσι επειδή αποστέλλονται στον ενδιαφερόμενο σε κιβώτιο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για έναν κινητήρα ο οποίος προορίζεται να τοποθετείται στο όχημα κατά τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής.


Γιατί, όμως, χαρακτηρίστηκε Megazilla; Ο λόγος είναι επειδή προέρχεται από τον λεγόμενο Godzilla της Ford ο οποίος είναι V8 ατμοσφαιρικός και έχει χωρητικότητα 7,3 λίτρα. Ο Megazilla είναι ο ίδιος κινητήρας, μόνο που έχει κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις οι οποίες έχουν αυξήσει την απόδοσή του.





Όπως ανακοινώθηκε, η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 624 ίππους/5.800 σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή του τα 868 Nm/3.800 σ.α.λ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Ford, τα 678 Nm εξ αυτών αποδίδονται ήδη από τις 2.000 σ.α.λ., εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο μέρος τής ροπής στους τροχούς από τις χαμηλές σ.α.λ Συγκριτικά, ο Godzilla αποδίδει 436 ίππους/5.500 σ.α.λ. και ροπή 644 Nm/4.000 σ.α.λ.


Εκτός αυτών, ο Megazilla έχει σχέση συμπίεσης 10,5:1, η διάμετρος των κυλίνδρων του είναι 107,2 mm και η διαδρομή τους 101,0 mm. Επίσης, διαθέτει σφυρήλατα έμβολα της Mahle, μπιέλες της Callies και κυλινδροκεφαλή που μπορεί να αντέξει σε αγωνιστική χρήση του.
Η Ford, δεν ανακοίνωσε το βάρος του, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τα 263 κιλά που ζυγίζει ο Godzilla. Τέλος, η τιμή πώλησης του Megazilla στις ΗΠΑ έχει οριστεί στα 9.175 δολάρια (περίπου 8.565 ευρώ, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου