Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Πώς ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο έγινε -για πάντα- ο Πελέ

Ο Πελέ, που πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 82 ετών, είχε περάσει στον χώρο του θρύλου πριν καν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια . Και έμεινε έτσι γνωστός με αυτό το όνομα, ένα παρατσούκλι που του είχε κολλήσει ένα συμμαθητής του.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αργότερα θα δήλωνε ότι δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε. Άλλωστε, όπως έλεγε, το «Πελέ» δεν σημαίνει κάτι στα πορτογαλικά.

«Το όνομά μου είναι Έντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός!», έλεγε.

Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

Το παρατσούκλι του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε.

Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το «pele» που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες.

Η άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου