Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate: Ποιοι κάρφωσαν Καϊλή, Τζιόρτζι και Παντζέρι

Αφωνη παρακολουθεί η Ευρώπη τις συνεχείς εξελίξεις στο Qatar-gate, το σκάνδαλο χρηματισμού στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ: μια υπόθεση που βγήκε στη δημοσιότητα ανήμερα της Αγίας Αννης, αλλά είχε ξεκινήσει με απόλυτη μυστικότητα από τα μέσα Ιουλίου, αρχικά με εμπλοκή της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας του Βελγίου, η οποία είχε παγιδεύσει την κατοικία του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αναζητώντας πληροφορίες που θα τον συνέδεαν με χρηματισμό από το Κατάρ.

Συνήθως τέτοιες έρευνες ξεκινούν όταν δοθεί μία πληροφορία - και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση. Ηταν κάποια μεγάλη δύναμη, για παράδειγμα οι ΗΠΑ, που ενοχλήθηκε από την πρόσφατη μεγάλη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου; Ηταν τα παντοδύναμα, όπως αποδεικνύεται, λόμπι των Βρυξελλών που έχαναν τζίρο από τις δραστηριότητες του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι; Ηταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την αντιπαλότητά τους προς το Κατάρ και οι γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους μυστικές τους υπηρεσίες, που είχαν κουραστεί να βλέπουν κείμενα εναντίον τους -άρα, υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ-, προερχόμενα από μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου;



Eύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι
Οι Μυστικές Υπηρεσίες






Ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ την αρχική πηγή πληροφόρησης - δεν είθισται κάτι τέτοιο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ήταν οι Βέλγοι που ανέλαβαν να βγάλουν τη δουλειά και το έπραξαν με κάθε μυστικότητα. Το τελευταίο επίσημο στοιχείο, από αυτά που επιλεκτικά δίνει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου, ήταν η φωτογραφία της παραγεμισμένης με 50ευρα βαλίτσας με την οποία συνελήφθη στην είσοδο του «Sofitel» των Βρυξελλών ο Αλέξανδρος Καϊλής, αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ειδίκευση στα δημόσια έργα, και πατέρας της τέως αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.



«Βαλίτσες, όπως στις περιπτώσεις σύλληψης ναρκέμπορων», σχολίαζαν ανωνύμως Βέλγοι αστυνομικοί που μετείχαν στις έρευνες μιλώντας στα βελγικά ΜΜΕ για το σκάνδαλο που τραντάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού όλοι οι ευρωβουλευτές που έχουν έως τώρα εμπλακεί ανήκουν σε αυτό. Υπήρξαν βεβαίως δημοσιεύματα, όπως της «Corriere della Sera», που μιλούσαν για 60 ευρωβουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που θα μπουν στο στόχαστρο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον προς το παρόν.






Ωστόσο, μαζί με τους Σοσιαλιστές -και το ΠΑΣΟΚ, για τα καθ’ ημάς, λόγω της ευθείας εμπλοκής της Εύας Καΐλή- τρίζουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς η «βαλίτσα» υπενθύμισε σε όλους ότι στις Βρυξέλλες δρουν πάνω από 20.000 λομπίστες εξυπηρετώντας πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, με ετήσιο τζίρο που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για χρηματισμούς.

Μαζί με τη φωτογραφία της βαλίτσας, οι Βέλγοι δημοσιοποίησαν το τελικό ποσό που βρέθηκε μετρητοίς στα χέρια της οικογένειας Καϊλή και της οικογένειας Παντσέρι: 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά σε φρεσκοτυπωμένα χαρτονομίσματα, η πορεία των οποίων -μέχρι να φτάσουν στα χέρια Ελλήνων και Ιταλών- αναζητείται.

Το ζήτημα της προέλευσης των χρημάτων έχει μεγάλη σημασία: θα βρεθεί/ούν η τράπεζα/οι τράπεζες απ’ όπου έγινε η ανάληψη/οι αναλήψεις προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα στην ιταλοελληνική κοινοπραξία; Η βελγική Εισαγγελία στην πρώτη της ανακοίνωση μιλούσε για «χώρα του Κόλπου» η οποία ήθελε να επηρεάσει στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου - το Kατάρ προέκυψε από τα ρεπορτάζ των βελγικών μέσων ενημέρωσης.

Η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή μιλά για χρήματα που δεν έχουν σχέση με το Κατάρ, με το οποίο η ίδια συνδέθηκε πολλαπλά, τόσο με την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία είχε σπεύσει να το κατατάξει στους πρωτοπόρους των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και με τη συμμετοχή της σε ψηφοφορία επιτροπής στην οποία δεν ήταν μέλος για να στηρίξει την Ντόχα. Επομένως, αν αποδειχθεί ότι τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της είχαν να κάνουν με συμφέροντα για τα οποία η ίδια δεν είναι πολιτικά εκτεθειμένη, προφανώς η θέση της θα ελαφρύνει σημαντικά. Και κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή μας το Μαρόκο - όχι λόγω της αξιόλογης παρουσίας της εθνικής του ομάδας στο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά λόγω του Morocco-gate.

Η Εύα Καΐλή με τον πατέρα της Αλέξανδρο


Ο ευρωβουλευτής των τριών ηπείρων

O Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ιδρυτής της ΜΚΟ «Πολεμώντας την Ατιμωρησία» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστός δικαιωματιστής σε Μιλάνο και Βρυξέλλες, καταγγέλλεται τώρα -και μάλιστα από τον σύζυγο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του- ότι, πέρα από ιθύνων νους και ευρωεισπράκτορας στο Qatar-gate, έχει ανάλογη εμπλοκή και στο Morocco-gate, μέσω της γνωριμίας του με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία, ο οποίος φέρεται να είναι άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του.


O Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρωταγωνιστής του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Ε.Ε.


Η Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση στις υπερσύγχρονες φυλακές του Χάρεν, φλαμανδόφωνο προάστιο στα βόρεια των Βρυξελλών. Για την Εύα Καϊλή, πολλά θα κριθούν την προσεχή Πέμπτη, παραμονές των Χριστουγέννων, όταν θα προσαχθεί στην Εισαγγελία για προδικαστική ακρόαση. Εκεί θα κριθεί αν θα παραταθεί ή όχι η κράτησή της.

Ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για «να τη ρίξει στα μαλακά», παίρνοντας πάνω του όλη την ευθύνη για τις περίπου 900.000 ευρώ που βρέθηκαν στα χέρια της οικογένειας, με την απολογία του ενώπιον των εισαγγελέων. Αν δεν καταφέρει να πείσει τους εισαγγελείς, η ευρωβουλευτής κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης από 5 έως 25 έτη. Ηδη, πάντως, τα οικονομικά του ζεύγους Τζόρτζι - Καϊλή ελέγχονται, πέρα από το Βέλγιο, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου