Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Βρετανία: Απεργιών συνέχεια - Νέες κινητοποιήσεις με τη νέα χρονιά

Κυλιόμενες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, με τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα να ανεβάζουν χειρόφρενα και με την έναρξη του νέου έτους.Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα αγγλικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν στις 11 και τις 23 Ιανουαρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολαβές και την έλλειψη προσωπικού.

Πέντε υπηρεσίες ασθενοφόρων στην Αγγλία θα τεθούν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Οι απεργίες θα επηρεάσουν Λονδίνο, Γιόρκσαϊρ, τα βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά.






Ακόμη μία κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Δεκεμβρίου εκτός και εάν προκύψει κάποια συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής.



Στην απεργία, που επηρεάζει το υγειονομικό σύστημα της Βρετανίας, συμμετέχουν 25.000 εργαζόμενοι.

Γιατί οι απεργίες «σαρώνουν» τη Βρετανία;

Κάθε σωματείο έχει παράπονα, ειδικά για τους κλάδους που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες. Αλλά το κύμα των απεργιών πρέπει επίσης να εξεταστεί υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας της χώρας. Το ασφυκτικό κόστος ζωής και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν φέρει τους Βρετανούς φέτος σε αρκετά δύσκολη θέση.

Με βάση τον πληθωρισμό, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των αρχείων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).










Οι μετακινήσεις στους δρόμους της χώρας θα είναι δύσκολες αυτές τις ημέρες στη Βρετανία. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει σε μια μαύρη ταξιδιωτική τρύπα. Και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η μέση αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 6,9% στα μέσα του 2022, σε σύγκριση με 2,7% για τον δημόσιο τομέα.

Το συνδικάτο (ONSE) υποστηρίζει ότι αυτό το χάσμα αντανακλά τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που έχουμε δει».



Από τότε που το πρόγραμμα λιτότητας του πρώην πρωθυπουργού της γηραιάς αλιβιώνας, Ντέιβιντ Κάμερον, περιόρισε τους προϋπολογισμούς για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι άρχισαν τα παράπονα για τη μείωση σε πολλούς από τους τοπικούς φορείς της Βρετανίας και τα θεσμικά δίχτυα ασφαλείας.






Η χρηματοδότηση για τα τοπικά συμβούλια και τα σχολεία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Επρόκειτο για μια δεκαετία παρακμής με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι έχει κρατήσει πίσω τη Βρετανία, αφήνοντας ένα σοβαρό κενό στις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται καθημερινά γονείς, παιδιά και πολίτες.



Οι μετασεισμοί του Brexit και της πανδημίας του Covid-19 έσφιξαν περισσότερο το ζωνάρι και περιέπλεξαν τα πράγματα για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Πρόσφατα, η πολιτική αστάθεια στην «καρδιά» της κυβέρνησης –η Βρετανία άλλαξε για πέμπτη φορά πρωθυπουργό μέσα σε έξι χρόνια– κι ένα καταστροφικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η «Θάτσερ της Βρετανίας», πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, προκάλεσαν απογοήτευση σε πολλούς Βρετανούς που πίστεψαν ότι ο δημόσιος τομέας θα λάβει ώθηση στο εγγύς μέλλον.

Πόσο απελπισμένο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας;

Οι απεργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -πυλώνας της εθνικής ταυτότητας της Βρετανίας και ένα από τα πιο αξιόλογα κυβερνητικά προγράμματα στον κόσμο- είναι σπάνιες, σχολιάζει το CNN.

Μέχρι αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε κάνει ουδέποτε απεργία στα 106 χρόνια της ιστορίας του. Αλλά και η σημερινή απεργία των οδηγών σε ασθενοφόρα είναι η πρώτη τέτοια από το 1990.






Υπάρχουν πάντως σοβαρές ανησυχίες για το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της απεργίας. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να καλύψουν το κενό των νοσηλευτών με τον υπουργό Υγείας, Γουίλ Κουίνς, να προτείνει στους πολίτες μέσω του ραδιοφώνου του BBC να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής ή άλλες «επικίνδυνες δραστηριότητες» όσο διαρκούν οι απεργίες των εργαζομένων στα ασθενοφόρα.

Οι Βρετανοί νοσηλευτές ξεκίνησαν μία ιστορική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές περικοπές γεγονός που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).



Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και μεγάλες λίστες αναμονής που αφήνουν τα νοσοκομεία και τους θαλάμους γεμάτους με το προσωπικό εξαντλημένο.

Οι Βρετανοί θα πρέπει σήμερα να πάρουν ΙΧ ή ένα ταξί, εάν πάθουν καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό, εφόσον απεργούν οι οδηγοί ασθενοφόρων. Εάν δεν απεργούν θα πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο μία ώρα για ένα ασθενοφόρο, αν και ο στόχος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είναι τα 18 λεπτά. Οι συνθήκες δεν βελτιώνονται πάντα όταν ένας ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι απίστευτοι.

Στην περιοχή West Midlands της Αγγλίας, ένα άτομο άφησε την τελευταία του πνοή το 2020, αφότου καθυστέρησε να φθάσει το ασθενοφόρο.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα ύψη -ανήλθε στους 37- σύμφωνα με το πρόγραμμα Newsnight του BBC.






«Η πραγματικότητα είναι ότι, κάθε μέρα νοσηλευτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν σε νοσοκομεία που έχουν έλλειψη προσωπικού», υποστήριξε στο CNN η Άντρεα Μακέι, η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα επί επτά χρόνια σε κλινική στη νοτιοδυτική Αγγλία.

«Κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες βάρδιές μου ήμουν η μόνη νοσοκόμα με 28 άρρωστα παιδιά», πρόσθεσε η Τζέσι Κόλινς, νοσοκόμα παιδιατρικού νοσοκομείου. Δεν είναι ασφαλές και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα παιδιά κατά καιρούς», πρόσθεσε.

Έχει ξαναγίνει αυτό στη Βρετανία;

Αυτό το τσουνάμι απεργιών είναι το μεγαλύτερο που έπληξε τη Βρετανία την τελευταία δεκαετία και ο τεράστιος αριθμός των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν, μπορεί να συγκριθεί με τον λεγόμενο «χειμώνα δυσαρέσκειας» μεταξύ των ετών 1978 και 1979. Αυτή η περίοδος είχε σοβαρές μισθολογικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Μετά τη νίκη της στις εκλογές το 1979, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα συνδικάτα της Βρετανίας, μειώνοντας σοβαρά τη δύναμή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός απεργιών του μηνός Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2011, και σχεδόν όλες οι μισθολογικές διαφορές που αφορούν τον δημόσιο τομέα δεν έχουν επιλυθεί, ενισχύοντας έτσι τους φόβους ότι το 2023 πιθανό να είναι μια χρονιά μαζικής αναστάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου