Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Οι απειλές του Ερντογάν προκαλούν πυρετό στο τρίγωνο Αθήνα – Παρίσι – Βρυξέλλες για συμμαχίες και εξοπλιστικά


ΕΛΚ: Να χτυπηθεί ο Ερντογάν στο… πορτοφόλι του, αυτό θα τον πονέσει - Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν στην Κορσική -Στο τραπέζι η προμήθεια φρεγατών και αεροπλάνων Rafale
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο προς την κατεύθυνση, αφενός, της οικοδόμησης ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και, αφετέρου, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής απειλής.

Λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για την Κορσική, προκειμένου να έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον θερμότερο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποίησε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αλληλεγγύη της Κεντροδεξιάς παράταξης προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της. Αλλά, όπως υπογράμμισε, δεν νοείται πραγματικός διάλογος υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη -ανάμεσά τους όλοι οι Αντιπρόεδροι της ΚΟ του ΕΛΚ- εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Να χτυπηθεί ο Ερντογάν εκεί που πονάει!

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η ΚΟ της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ των ελληνικών θέσεων και σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ανέφερε: «Δεν θα δεχτούμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Στεκόμαστε σθεναρά δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο για την υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους».

«Η αντίδρασή μας», προστίθεται, «πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του. Δεύτερον, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν μας κρατούν ομήρους».



«Είναι απαράδεκτο να υποχωρεί η Ευρώπη κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε», καταλήγουν οι αναρτήσεις του Ε.Λ.Κ.

Τετ α τετ στην Κορσική

Προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει αύριο, Πέμπτη, στην Κορσική όπου ο Εμάνουελ Μακρόν συγκάλεσε Σύνοδο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψη (MED 7). Στη Σύνοδο, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμη οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας, θα τεθεί το ζήτημα των συνεχών προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οΕμάνουελ Μακρόν θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία θεωρείται πολύ πιθανό να επισφραγιστούν οι συμφωνίες για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και την προμήθεια γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Τρίτη τις συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ με την οποία εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Πληροφορίες θέλουν οι διαβουλεύσεις να περιλάμβαναν και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο θα προβλέπει τη στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Την ίδια ώρα γαλλικά ΜΜΕ δημοσίευαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι φέρεται διατεθειμένο να δανείσει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες τύπου Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019.

Οι φρεγάτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, είναι ταχύτατες (έως 27 κόμβους), ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο φρεγάτες δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν με τη μορφή δανεισμού ως ενδιάμεση λύση μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε προχωρημένο στάδιο, εξάλλου, βρίσκονται οι δύο πλευρές και για την αγορά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενός αριθμού, πιθανότατα 18, αεροσκαφών Rafale, με την αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα να μην είναι ακόμη οριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου