Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Μέρκελ: Χρειάζεται η διαμόρφωση «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

«Αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος -
Χαρακτήρισε επιβαρυντικό ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου
Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο» αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ώρα της Καγκελαρίου της Bundestag, ενώ αιχμές άφησε και για τη στάση της Άγκυρας στον Έβρο. «Αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», είπε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ ανέπτυξε τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Αναφερόμενη στην «συνεκτική στρατηγική» διευκρίνισε ότι αφετηρία θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά και ότι το προσφυγικό αντιμετωπίζεται μόνο στη βάση συμφωνιών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Στο πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία η Λιβύη και η Συρία
Σύμφωνα με την καγκελάριο, μέρος της συζήτησης με την τουρκική πλευρά για το πλαίσιο σχέσεων θα πρέπει να αποτελέσει η Λιβύη και η Συρία και οι πτυχές που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην Τουρκία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ατζέντα των θεμάτων οι τουρκικές γεωτρήσεις



Η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στα επίμαχα θέματα τις τουρκικές γεωτρήσεις που προκαλούν Ελλάδα και Κύπρο. «Έχουμε τώρα και τη δυσχέρεια ότι η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση». «Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους», δήλωσε. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι επιβεβαίωσε ότι υπήρξε γερμανική διαμεσολάβηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολλούς μήνες και σε περίοδο μεγάλης έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν στον Έβρο, λέγοντας ότι «αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Πολύ σοβαρό» ναυτικό περιστατικό

Πάντως, η Μέρκελ θεωρεί ότι το εγχείρημα μιας ευρύτερης συνεννόησης με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολο και θα επιτευχθεί μόνο αν η Γερμανία και η Γαλλία συνεργαστούν.

Ωστόσο Παρίσι και Άγκυρα βρίσκονται σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης, λόγω του ναυτικού περιστατικού στις 10 Ιουνίου στα ανοικτά της Λιβύης, μεταξύ γαλλικής και τουρκικής φρεγάτας. Όταν το γαλλικό πολεμικό σκάφος είχε επιδιώξει στο πλαίσιο της αποστολής «Irini» της ΕΕ να ελέγξει αν το φορτηγό πλοίο μετέφερε όπλα για τη Λιβύη.



Μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Μέρκελ επιβεβαίωσεότι το ζήτημα απασχόλησε τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο τη Δευτέρα. Το περιστατικό είναι «πάρα πολύ σοβαρό», τόνισε. Το ΝΑΤΟ διερευνά το τι έχει συμβεί. Το ζητούμενο τώρα είναι κατά την καγκελάριο να μην επαναληφθούν ανάμεσα σε κράτη-μέλη της συμμαχίας τέτοιου είδους περιστατικά.

«Να προετοιμαστούμε για αποτυχία διαπραγματεύσεων στο Brexit»

Αναφερόμενη στις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας η καγκελάριος κάλεσε την Κομισιόν να προετοιμάζεται για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η μέχρι στιγμής πρόοδος των συνομιλιών είναι σύμφωνα με την Α. Μέρκελ «περιορισμένη». Η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί, το αργότερο τον Νοέμβριο, μια λύση. Τέλος του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit. Αν μέχρι τότε δεν υπογραφεί συμφωνία τότε θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αναταράξεις στις εμπορικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου