Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Μεξικό: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στα σύνορα με ΗΠΑ

Οργανώσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο έξαρσης του ιού στον συγκεκριμένο καταυλισμό, στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ
Τρεις αιτούντες άσυλο διαγνώστηκαν με κορωνοϊό σε ένα αχανή καταυλισμό, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ στο Ματαμόρο του Μεξικού, στα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφονται σε έναν καταυλισμό που οργανώσεις από καιρό θεωρούν ευάλωτο εν μέσω πανδημίας.

Η Global Response Management (GRM), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στον καταυλισμό, τόνισε ότι προληπτικά πραγματοποιεί τεστ και απομονώνει όλες τις στενές επαφές των τριών μεταναστών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

«Έχουμε τοποθετήσει πέντε ασθενείς σε απομόνωση: δύο που περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ και τρεις που έχουν βρεθεί θετικοί σε τεστ αντισωμάτων», δήλωσε χθες στο Reuters η εκτελεστική διευθύντρια της GRM, Έλεν Πέρι.

«Λαμβάνουμε μια επιθετική προσέγγιση για την ανίχνευση επαφών και την απομόνωση με την ελπίδα ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τις μολύνσεις νωρίς και να αποτρέψουμε μια πιθανή εξάπλωση όσο το δυνατόν περισσότερο».
Από τότε που άρχισαν να αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στο Μεξικό, οργανώσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο έξαρσης του ιού στον καταυλισμό, όπου περίπου 2.000 μετανάστες ζουν σε σκηνές στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε.

«Επί μήνες, εμπειρογνώμονες του τομέα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι άνθρωποι σε αυτούς τους καταυλισμούς που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους...αντιμετωπίζουν δυσανάλογους κινδύνους από την Covid-19», δήλωσε η Μισέλ Χέισλερ, αρχίατρος της μη κερδοσκοπικής ιατρικής οργάνωσης, με έδρα τις ΗΠΑ, Physicians for Human Rights.

Ένας συντονιστής του τμήματος υγείας στο Ματαμόρος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.



Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) δήλωσε ότι το προσωπικό της εργάζεται για την «προστασία των συνόρων της Αμερικής, την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ροής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών εμπορικών αγαθών».

Πολλοί μετανάστες στον καταυλισμό είναι αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ που στάλθηκαν στο Μεξικό περιμένοντας την εξέταση των αιτήσεων τους κατ' εφαρμογή της αμφιλεγόμενης πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γνωστή ως «Migrant Protection Protocols».

Για να προετοιμαστεί για τον ιό η GRM είπε ότι συνεργάζεται με τοπικούς αξιωματούχους για να εφαρμόσει μέτρα όπως η θερμομέτρηση όσων εισέρχονται στον καταυλισμό και η κατασκευή ενός νοσοκομείου 20 κλινών.

Η GRM έχει πραγματοποιήσει 344 τεστ μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Πέρι. Εκτός από τους μετανάστες του καταυλισμού, η οργάνωση έχει επίσης κάνει τεστ σε ορισμένους εθελοντές. Αφού η μκο αποκάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, δύο ακόμη μετανάστριες διαγνώστηκαν θετικές χθες Τρίτη, δήλωσε η Πέρι.



Η Λουζ, μια 42χρονη αιτούσα άσυλο από το Περού, η οποία ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό της, είπε ότι εξετάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από ασθένεια μιας φίλης της. Και οι δύο γυναίκες βρέθηκαν αρνητικές.

Η Λουζ προσπάθησε να απομονωθεί όσο μπορούσε, αν και μερικές φορές έφευγε από τη σκηνή της για να ανακουφιστεί από τον καύσωνα στο Ματαμόρο.

«Δεν φοβάμαι πραγματικά, αν και προσπαθώ να είμαι προσεκτική», είπε. «Αλλά δεν μπορείς να μένεις στη σκηνή σου όλη την ώρα... Κάνει πολύ ζέστη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου