Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Μέριλιν Μονρόε: Το μεταξωτό μαντήλι της, αξίας 300.000 ευρώ, έσωσε το ιστορικό θέατρο Comedie Italienne στο Παρίσι

Ένα μαντήλι που ανήκε στη Μέριλιν Μονρόε έσωσε από την χρεωκοπία την Comedie
Italienne του Παρισιού, αφού ο ιδιοκτήτης του ιστορικού θεάτρου Attilio Maggiulli, το πούλησε σε δημοπρασία για 300.000 ευρώ.
Για δεκαετίες, το μεταξωτό μαντήλι, με κέντημα λουλουδιών και περίγραμμα από δαντέλα από ελεφαντόδοντο, είχε τη θέση του στην μπαρόκ αίθουσα της Comedie Italienne, το μοναδικό θέατρο της Γαλλίας αφιερωμένο στην ιταλική commedia dell'arte.
Ο ιδιοκτήτης του θεάτρου, Attilio Maggiulli, είχε κρατήσει το μαντήλι ως γούρι και μάλιστα τον είχε εμπνεύσει να γράψει και το θεατρικό έργο «Το μαντήλι της Mέριλιn», όπου σύμφωνα με την υπόθεση η διάσημη σταρ αποκτούσε παιδί από τον Τζον Kένεντι.

Το μαντήλι είχε βρεθεί από έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης, σε ένα δωμάτιο στο οποίο έμενε η Μέριλιν Μονρόε το 1960, ο οποίος το παρέδωσε στον γνωστό Άντι Γουόρχολ κι εκείνος με τη σειρά του στον γκαλερίστα Λίο Καστέλι. Το 1983, εκείνος το προσέφερε στον Attilio Maggiulli ως αναμνηστικό, την εποχή που του ενοικίαζε έναν μικρό χώρο θεάτρου στο Soho της Νέας Υόρκης.
Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ο ιδιοκτήτης της Comedie Italienne είχε ακόμη στα χέρια του ένα δώρο που αποδείχθηκε πολύτιμο, για την επιβίωση του ιστορικού θεάτρου. Λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Comedie Italienne βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Το μαντήλι τελικά πωλήθηκε σε έναν ανώνυμο πλειοδότη «που λατρεύει το θέατρο και θαυμάζει τη Μέριλιν», σύμφωνα με συνεργάτιδα του Attilio Maggiulli, η οποία επιβεβαιώνει: «Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μπορέσαμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στα τεράστια χρέη που είχαν συσσωρευτεί και η υποθήκη πληρώθηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου