Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Η ζωή επιστρέφει στη Νέα Υόρκη: Η πανδημία σε ύφεση - Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια


Από τις 6 Ιουλίου, η οικονομία της αμερικανικής μητρόπολης επανεκκινεί - Επαναλειτουργούν οι δημόσιες παραλίες - Ανοίγουν σαλόνια περιποίησης νυχιών, μασάζ, σπα, μαυρίσματος, τατουάζ και αποτρίχωσης

Μια περίεργη αίσθηση αιωρείται πάνω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Δεν υπάρχουν τουρίστες, ούτε θέατρα, εμπορικά κέντρα, λούνα παρκ, μουσεία, κινηματογράφοι και γυμναστήρια που να λειτουργούν. Πόσο μάλλον συναυλίες... Το Σόχο, το Τσέλσι, η Times Square θυμίζουν αστική έρημο με ερημωμένους καθεδρικούς. Αχνοφαίνεται, ωστόσο, ελπίδα μετά την αφόρητη κούραση του εγκλεισμού και της καραντίνας. Το “Μεγάλο Μήλο”, στα τέλη Ιουνίου, δεν είναι αυτό που ήταν στις αρχές Μαρτίου, όταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας κατέγραφε ως επίκεντρό της σχεδόν 800 θανάτους την ημέρα.

Ήδη, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν μόνο πέντε θανάτους από τη νόσο COVID -19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης την Κυριακή, τον πρώτο μονοψήφιο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι πιο θανατηφόρες περιοχές της Αμερικής, όπως το Κουίνς και το Μπρούκλιν, βλέπουν το καθημερινό ποσοστό θετικών κρουσμάτων να πέφτει σταθερά κάτω από το 1,5%. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στη μείωση των θυμάτων του ιού, αλλά και στα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας. Την ίδια στιγμή, η μόλυνση αυξάνεται σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ. Στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας έκλεισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια μετά την ανησυχητική αύξηση των εκεί κρουσμάτων. Αντίθετα, στη Νέα Υόρκη ξανανοίγουν.
Παρά το φόβο της εξάπλωσης, που προέρχεται από άλλες πολιτείες, επειδή η πόλη είναι πολυσύχναστος ταξιδιωτικός προορισμός από άλλες πολιτείες, η ζωή σταδιακά επανέρχεται. Αργά, αλλά σταθερά. “Διαβήκαμε την κόλαση, καιρός να επιστρέψουμε” δήλωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη την μερική επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων στην πόλη του. “Θέλουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, αλλά πρεπεί να το κάνουμε με προσοχή” συμφώνησε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άντριου Κουόμο. Και πρόσθεσε: "Δεν χρειάζεται να ανέβουμε ένα ακόμη βουνό. Ένα βουνό ήταν αρκετό”, υποστηρίζοντας τα χαλαρά νέα ανοίγματα με ημερομηνία έναρξης στις 6 Ιουλίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών διενεργεί «προληπτικές επιθεωρήσεις» στις επιχειρήσεις εστίασης που ξανανοίγουν σε υπαίθριους χώρους, εξετάζοντας αν τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων και αν η πλειονότητα των παρευρισκομένων φορούν μάσκες. Προφανώς, οι εργαζόμενοι πρέπει να τις φορούν υποχρεωτικά και ανά πάσα στιγμή. Πάνω από 6.100 εστιατόρια της πόλης έχουν υποβάλει αίτηση για άδειες λειτουργίας τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε να παρέχουν υπαίθριες επιτραπέζιες υπηρεσίες σε πεζοδρόμια και παρακείμενες θέσεις στάθμευσης. Σταδιακά, μερικά από αυτά ξεκίνησαν προσεκτικά να δέχονται πελάτες, αν και με περιορισμένη χωρητικότητα κατά 50% .



Στο σύνολό τους άλλωστε οι επιχειρήσεις εστίασης απασχολούν περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους. Όλοι αυτοί αναμένεται να επιστρέψουν στη δουλειά, μαζί με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας που περιλαμβάνουν σαλόνια περιποίησης νυχιών, μασάζ, σπα, μαυρίσματος, τατουάζ και αποτρίχωσης. Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες παραλίες μήκους 30 χλμ της Νέας Υόρκης θα ανοίξουν τελικά για κολύμπι στους πολίτες της, προσφέροντας τους την απαραίτητη ανακούφιση και δροσιά, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν κιόλας ανέβει υπερβολικά.

Ταυτόχρονα, η Φάση 3 προβλέπει την επαναφορά της υπαίθριας αναψυχής και άσκησης σε δημόσια γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ και ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα, ωστόσο, του συνωστισμού παραμένει. Εκατοντάδες ακτιβιστές του “OccupyCityHall” στρατοπεδεύουν στο πάρκο δίπλα στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης και διαδηλώνουν απαιτώντας να περικοπούν μερικά δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου που κατευθύνονται στην αστυνομία, ώστε να διατεθούν για κοινωνικές υποθέσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι σε τέτοιες συγκεντρώσεις ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι χαμηλός, όπως αποδείχθηκε και κατά τις μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη για το βίαιη ανθρωποκτονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. Η αλήθεια είναι πως η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ δεν επανέρχεται σε ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν ως φυσιολογικό. Προτεραιότητα των περισσότερων από δέκα εκατ. κατοίκων της, είναι να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς και να μην επιτρέψουν την ολέθρια αναβίωση της πανδημίας.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τα χαμόγελα της ζωής επιστρέφουν στους «Γκοθαμίστας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου