Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Σε ύφεση και επίσημα η Ιταλία - Η μόνη χώρα των G7 και της ΕΕ

Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι επιδείνωσε την κατάσταση πολεμώντας τις Βρυξέλλες
σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, δημιουργώντας απώλεια εμπιστοσύνης στην αγορά
Σε ύφεση και επίσημα βρίσκεται η Ιταλία μετά τη νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το δ΄ τρίμηνο του 2018.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,2% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το 2018, μετά από μείωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ΙSTAT).
Όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Ιταλία έγινε έτσι η μοναδική χώρα-μέλος των επτά πιο ανεπτυγμένα οικονομικά χωρών (G7) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «παρά το ότι τους πρώτους μήνες του 2019 μπορεί να υποφέρουμε, υπάρχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για να ελπίζουμε σε μια ανάκαμψη, με ενθουσιασμό, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως λέει και το ΔΝΤ».
Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση πολεμώντας τις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, δημιουργώντας απώλεια εμπιστοσύνης στην αγορά, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έβλαψε την οικονομία.

Η ISTAT ανέφερε ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση στο τέλος του έτους οφειλόταν σε πτώση της εγχώριας ζήτησης, η οποία υπερέβαινε τη θετική συμβολή των εμπορικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου