Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Αναβιώνοντας “ψηφιακά” την πορεία των Ελευσινίων Μυστηρίων

«myELeusis: μύηση στην Ελευσίνα του Χθες με τα μάτια του Σήμερα», η εφαρμογή στη πράξη μιας πρότασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, του Ερευνητικού
Κέντρου “Αθηνά” και των εταιριών Mentor (εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης & διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς) και Cite (εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών)


Στις 22 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δράσης «Καινοτομία στον Πολιτισμό». Στην κορυφή της κατάταξης με την υψηλότερη βαθμολογία συναντήσαμε το έργο «myELeusis: μύηση στην Ελευσίνα του Χθες με τα μάτια του Σήμερα», μια πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” και των εταιριών Mentor (εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης & διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς) και Cite (εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών).

Τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτέλεσαν για αιώνες μία από τις σημαντικότερες πανελλήνιες θρησκευτικές εορτές. Άνθρωποι από τα πέρατα του ελληνορωμαϊκού κόσμου συνέρρεαν στην Ελευσίνα για να μυηθούν στο σκοπό της ύπαρξης και να βρουν την αλήθεια για την τύχη της ψυχής μετά θάνατον. Η άνοδος του χριστιανισμού έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Δήμητρας. Η απαγόρευση της τέλεσης των Μυστηρίων από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ το 392 π.Χ. και η καταστροφική εισβολή των Βησιγότθων του Αλάριχου τρία χρόνια αργότερα οδήγησε την Ελευσίνα στην παρακμή. Σταδιακά οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν και τα αρχαία οικοδομήματα διαλύθηκαν προκειμένου οι λίθοι να χρησιμοποιηθούν αλλού. Το λαμπρότερο θρησκευτικό κέντρο της Αττικής χάθηκε στην αφάνεια.






Σήμερα, μετά από ενάμιση σχεδόν αιώνα αρχαιολογικών ανασκαφών, ο χώρος του Τελεστηρίου παραμένει δυσνόητος για την πλειοψηφία των επισκεπτών. Τα περισσότερα κτίρια έχουν διασωθεί σε κακή κατάσταση, δίνοντας την εντύπωση άμορφων σωρών από πέτρες και θεμέλια χωρίς ιστορία ή ανθρώπινο χαρακτήρα. Στόχος του έργου «myELeusis» είναι η χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών με έντονο το χαρακτήρα της διάδρασης προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Ελευσίνας. Οι αμύητοι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Τελεστηρίου και την ουσία των αρχαίων Μυστηρίων με συνδυασμό από τεχνολογίες 3D ψηφιοποίησης, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ψηφιακής αφήγησης και παιχνιδιών ώστε να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του χώρου. Τα κτίρια της αρχαίας Ελευσίνας και τα εκθέματα του μουσείου θα αποτελέσουν τη βάση μιας νέας περιήγησης, επιστημονικά άρτιας και αισθητικά αναβαθμισμένης, η οποία θα αξιοποιεί έξυπνες φορητές συσκευές και εκπαιδευτικές δράσεις για να μεταμορφώσει τον αστικό ιστό της σύγχρονης πόλης και τον υποβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο σε ένα συναρπαστικό αφήγημα για τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Η Mentor ιδρύθηκε στην Ελευσίνα και κατά κάποιο τρόπο οφείλει την ύπαρξη της στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο . Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον ακαδημαϊκό τουρισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης περιοχών με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα και την πολιτιστική διαχείριση. Σκοπός της είναι η έρευνα και ανάδειξη του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και φιλοσοφίας στο εξωτερικό, μέσω του σχεδιασμού και παροχής βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και η αξιοποίηση του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας. Η Mentor έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σε μεγάλα ευρωπαϊκά project που σχετίζονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών. Ξεχωριστή θέση στα έργα που έχει αναλάβει κατέχει ο στρατηγικός σχεδιασμός του marketing και της επικοινωνίας για την ανάδειξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου