Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Περπατώντας στα απομεινάρια του Θεμιστόκλειου Τείχους


Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας Δίπυλον, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τη δίγλωσση ψηφιακή εφαρμογή Walk the Wall Athens για κινητά
τηλέφωνα και tablets με τη βοήθεια της οποίας, ο χρήστης κάνει μια ξεχωριστή περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή τα αρχαία της τείχη

Μια δωρεάν δίγλωσση (στα ελληνικά και τα αγγλικά) ψηφιακή εφαρμογή με την επωνυμία Walk the Wall Athens για κινητά τηλέφωνα και tablets με τη βοήθεια της οποίας, ο χρήστης κάνει μια ξεχωριστή περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή τα αρχαία της τείχη μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την κατεβάσω στο κινητό και να αρχίσω να την ξεψαχνίζω για τα καλά.



Η εφαρμογή Walk the Wall - Athens περιλαμβάνει: Διαδραστικό χάρτη με 35 σημεία ενδιαφέροντος (POI), ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στο χρήστη να εντοπίσει τα αρχαία κατάλοιπα, ηχητική περιήγηση για κάθε σημείο, πλούσιο εικονογραφικό υλικό, πληροφορίες για την οχύρωση των Αθηνών και γλωσσάρι.

Για όλους όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την κατεβάσουν:
- Για Android (4.4 και νεότερες εκδόσεις) μέσω Google Play
- Για iPhone (iOS 9.0 και νεότερες εκδόσεις) μέσω App Store

Σε ενημερωτικό κείμενο για την εφαρμογή και το πλαίσιο της διαβάζουμε: «Το Θεμιστόκλειο τείχος περιβάλλει την Αθήνα σαν μια ιστορική αλυσίδα. Οι περιοχές που διατρέχει συνδέονται συχνά με αναφορές στις αρχαίες γραπτές πηγές και η κάθε μία αρχαιολογική θέση που θα επισκεφθεί ο χρήστης έχει τη δική της συμμετοχή στην ιστορία της πόλης. Σε κάθε βήμα του επάνω στα αρχαία τείχη διαπιστώνει κανείς το ακριβές όριο της αρχαίας πόλης σε μια αδιάλειπτη συνέχεια από τα κλασικά χρόνια (5ος αι. π.Χ.) έως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο (6ος αι. μ.Χ.), δηλαδή σε μια πορεία περίπου 1000 ετών». Μάλιστα, απο το σύνολο των 180 αρχαιολογικών θέσεων στις οποίες έχουν αποκαλυφθεί κατάλοιπα του τείχους, οι εμπνευστές της εφαρμογής επέλεξαν και προτείνουν την περιήγηση σε 35 σημεία αυτής της ιστορικής διαδρομής.



Αλλά, ποιοι είναι οι εμπνευστές και δημιουργοί της εφαρμογής; Η εφαρμογή Walk the Wall Athens για κινητά τηλέφωνα και tablets, φτιάχτηκε απο το Δίπυλον μαζί με την fluidmedia.

Ας μείνουμε, όμως, στο Δίπυλον. Το τελευταίο, όπως διαβάζουμε στο site του, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη μελέτη της αρχαίας τοπογραφίας και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα από τη σύμπραξη διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και της Χαρτογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, «εστιάζει στη συλλογή, οργάνωση και διάδοση δημοσιευμένου αρχαιολογικού υλικού, αρχειακών τεκμηρίων και χαρτογραφικών δεδομένων με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την προβολή του μνημειακού μας αποθέματος, σε συνεργασία με τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Η μελέτη της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας, με απώτερο στόχο την επέκταση του ερευνητικού ενδιαφέροντος σε ακόμη περισσότερα παραδείγματα στον ελλαδικό χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίπυλον αναπτύσσει ερευνητική δράση, υλοποιεί ψηφιακές εφαρμογές, διοργανώνει διαλέξεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, και συντονίζει εκδοτικές προσπάθειες».

Εταίροι της Εταιρείας Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας είναι οι κυρίες Αννίτα Θεοχαράκη ( αρχαιολόγος από το ΕΚΠΑ το 1984 με δίπλωμα Master of Arts στη Διεθνή Ιστορία από LSE το 1985 και διδακτορική διατριβή με θέμα τα τείχη της αρχαία Αθήνας από το ΕΚΠΑ το 2007), Λήδα Κωστάκη (αρχαιολόγος και εργάζεται ως ειδική ερευνήτρια αρχείων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με την ακαδημαϊκή της έρευνα να εστιάζει στην τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας και το διδακτορική της διατριβή για το εντός των τειχών οδικό δίκτυο της αρχαίας Αθήνας από το University of Toronto), Βάντα Παπαευθυμίου ( αρχαιολόγος από το ΕΚΠΑ το 1984 με διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Würzburg της Γερμανίας το 1992 που εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και είναι εξωτερική συνεργάτιδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κεραμεικού) και Μαρία Πηγάκη (χαρτογράφος από το EHESS- Sorbonne το 1988 και με διδακτορικό στη διδακτική της Χαρτογραφίας και τη Χωρική Ανάλυση από το Paris-Diderot το 2000, η οποία από το 1989 εργάζεται στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών στον Τομέα Τοπογραφίας στο ΕΜΠ).

Κώστας Τσαούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου