Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

H Δανία υψώνει φράχτη για να κρατήσει μακριά τα γουρούνια από τη Γερμανία


Η Δανία αποκτά το δικό της τείχος υψώνοντας φράκτη στα σύνορα με τη Γερμανία.
Ωστόσο, ο φράκτης της σκανδιναβικής χώρας δεν έχει στόχο να φρενάρει την εισροή των μεταναστών αλλά να προστατεύσει το ζώα από την άκρως μεταδοτική αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Πριν από ένα χρόνο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Δανίας έδωσε την τελική της έγκριση για το έργο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο φράκτης θα έχει ύψος 1,5 μέτρο, πλάτος 50 εκατοστά και θα εκτείνεται κατά μήκος του συνόλου των δανογερμανικών συνόρων.

Για την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης, ο συνοριακός φράκτης θα προστατεύσει αποτελεσματικά την εγχώρια βιομηχανία χοίρειου κρέατος, εμποδίζοντας τυχόν εισβολή μολυσμένων αγριόχοιρων σε δανέζικο έδαφος.

Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε Δανία και Γερμανία, για το λόγο αυτό πολλοί διερωτώνται για την την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το περασμένο Φθινόπωρο εντοπίστηκαν λίγα κρούσματα στο Βέλγιο με την βρετανική εφημερίδα «Guardian» να επισημαίνει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων προκαλεί ανησυχία κυρίως στην ανατολική Ευρώπη.

Οι επικριτές του σχεδίου θεωρούν ότι, το μέτρο αυτό είναι μόνο μια συμβολική κίνηση για να κατευνάσει τους φόβους των αγροτών, στην πραγματικότητα όμως έρχεται να ικανοποιήσει τους εθνικιστές, μέλη ακροδεξιών αντιμεταναστευτικών κομμάτων.

Από την πλευρά τους, περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία ότι ο φράκτης θα διαταράξει τη μετανάστευση των ειδών της άγριας πανίδας, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στο τοπικό οικοσύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου