Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ο e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ έρχεται…

Μία σύνθετη διαδικτυακή πλατφόρμα και εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές
(smartphones, tablets, smartglasses) θα δίνουν στον τελικό χρήστη, ανεξάρτητα από το μέσο που θα έχει στη διάθεσή του, να διαχειρίζεται και να προσλαμβάνει με τον βέλτιστο τρόπο τις πληροφορίες για τη διαδρομή του π.χ σε έναν οδικό άξονα όπως η Εγνατία Οδός
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η εταιρεία Tetragonon από την Θεσσαλονίκη καθώς και η Εγνατία Οδός ΑΕ συναπαρτίζουν την κοινοπραξία του έργου με την επωνυμία e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ.

Αλλά, τι είναι και τι προσπαθεί να κάνει ο e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ ; Στο site του e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ (e-xnilatis.gr) διαβάζουμε: «Το έργο στοχεύει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες χωρο-χρονικής διασύνδεσης πολλαπλών χώρων και γεγονότων περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, θα ανακαλύπτει και θα ενοποιεί σημασιολογικά πληροφορία από πολλαπλές πηγές, παρέχοντας στον τελικό χρήστη τη δυνατότητα οργάνωσης και υλοποίησης ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών και περιηγήσεων».






Πιο συγκεκριμένα, «το σύστημα e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ θα χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές, όπως α) την (ημι-)αυτόματη αναζήτηση και εξόρυξη γνώσης σε πραγματικό χρόνο από διαδικτυακές πηγές, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα και αισθητήρες, β) την αυτοματοποιημένη ανακάλυψη σημείων ενδιαφέροντος, γεγονότων και κίνησης, γ) τη σημασιολογική ενοποίηση, διαβάθμιση και ιεράρχηση της πληροφορίας από διαφορετικές πηγές, δ) τη χωρική αναπαράσταση του περιεχομένου, ε) την προσωποποιημένη εμπειρία χρήστη, στ) την επαυξημένη πραγματικότητα για τη διασύνδεση του ψηφιακού περιβάλλοντος με το φυσικό.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του συστήματος θα αναπτυχθούν μία σύνθετη διαδικτυακή πλατφόρμα και εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές (smartphones, tablets, smartglasses), έτσι ώστε ο τελικός χρήστης, ανεξάρτητα από το μέσο που θα έχει στη διάθεσή του, να διαχειρίζεται και να προσλαμβάνει με τον βέλτιστο τρόπο τις πληροφορίες για τη διαδρομή του.

Η πλατφόρμα e-ΧΝΗΛΑΤΗΣ θα αποτελεί ένα εργαλείο ανοιχτής αρχιτεκτονικής, που με τους κατάλληλους χωρο-χρονικούς περιορισμούς θα μπορεί να δημιουργεί το περιεχόμενο και τις εφαρμογές για αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. δημιουργία ενοποιημένης πλατφόρμας για γειτονικά νησιά για τα οποία υπάρχει δίκτυο επικοινωνίας, ενοποίηση πληροφορίας για γνωστές σιδηροδρομικές διαδρομές σε Ελλάδα και εξωτερικό). Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Εγνατία Οδός, όπου θα γίνει και η εφαρμογή και δοκιμή της πλατφόρμας».

Ας επανέλθουμε όμως στο πεδίο των εταίρων της κοινοπραξίας του έργου.

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) - mklab.iti.gr, varlab.iti.gr


Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), που ιδρύθηκε το 2000, είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην χώρα. Το ΕΚΕΤΑ έχει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε πολλούς τομείς. Σήμερα, το ΕΚΕΤΑ περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε ινστιτούτα: α) Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (CPERI), β) Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΙΤΙ), γ) Ινστιτούτο Μεταφορών (ΗΙΤ), δ) Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (INAB), ε) Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλία (IRETETH). Σε αυτό το έργο το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει μέσω του ITI και συγκεκριμένα με τα εργαστήρια Multimedia Knowledge and Social Data Analytics (MKLab), Visual Analytics Lab και Virtual & Augmented Reality Lab.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) - piop.gr
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο βάσει του καταστατικού του υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον. Το ΠΙΟΠ διαχειρίζεται εννέα Θεματικά Μουσεία, στην Ελληνική περιφέρεια, τα οποία υποδέχονται περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ απασχολούν, ως προσωπικό, μέλη της τοπικής κοινωνίας. Για τη δημιουργία και λειτουργία των Μουσείων, το ΠΙΟΠ συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευρύ δίκτυο ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

TETRAGON - tetragon.gr
Από το 1984, μια πορεία αναζητήσεων, επιτυχιών και ανακατατάξεων των συντελεστών της, έφερε το 1999 τη δημιουργία της TETRAGON. Έκτοτε η εταιρεία διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της με επιτυχημένες συνεργασίες και έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. H TETRAGON είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου της OCTANORM (OSPI Partner), του πανευρωπαϊκού δικτύου κέντρων και μουσείων επιστημών ECSITE, συμμετείχε στην HELEXPRO Εκθεσιακές Κατασκευές ΑΕ, θυγατρική της HELEXPO, και είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2008.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (ΕΟΑΕ) - egnatia.eu
Η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (ΕΟΑΕ) έχει ως σκοπό την μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή, συντήρηση, εξοπλισμό (προμήθεια) και εκμετάλλευση του οδικού άξονα με τον τίτλο «Εγνατία Οδός», που αρχίζει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και φθάνει μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, στο σημείο των Κήπων του Έβρου, διερχόμενη από την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, του οδικού δικτύου γενικά που συνδέεται ή εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα τον παραπάνω άξονα, καθώς και άλλων έργων εντός ή και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου