Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Μόσχα: Η Συμφωνία των Πρεσπών αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας αλλά η Ρωσία θα
εκφράζει τη γνώμη της» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ως απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει τη γνώμη της για την κατάσταση στη Μακεδονία, τόνισε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, συνεχίζοντας το «γαϊτανάκι» ανακοινώσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επέκρινε την Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι αγνοεί τη γνώμη του λαού και ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα έξωθεν παρεμβάσεων.

Η ανακοίνωση απαντήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε τη Μόσχα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Ρωσία, που αναγνωρίζει την πΓΔΜ ως Μακεδονία, να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.



Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση με την οποία η Αθήνα απάντησε στη Μόσχα:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.



Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Μόσχα: Αρμοδιότητα του ΣΑ του ΟΗΕ η Συμφωνία των Πρεσπών και γι' αυτό θα εκφράζουμε τη γνώμη μας...

«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει την γνώμη της», δήλωσε ο Γκρουσκό, απαντώντας στην ανακοίνωση.

Πιέσεις στην Ελλάδα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Η αντίθεση της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι κάτι καινούριο και δείχνει το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται αυτή τη στιγμή ο ανταγωνισμός Δύσης και Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Κι ενώ η Ρωσία αντιδρά στην επικύρωση και εφαρμογή της, οι χώρες της Δύσης θεωρούν ότι η Συμφωνία θέτει τις βάσεις για σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, γεγονός ενδεικτικό των προθέσεών τους για το μέλλον.

Πιέσεις προς την Ελλάδα για την κύρωση της συμφωνίας ασκούν χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ, που ζητούν την άμεση επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις ΗΠΑ να δίνουν έμφαση στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα τόνισε ότι η συμφωνία θα έχει θετικές επιπτώσεις στους ενεργειακούς αγωγούς στην περιοχή, τις επενδύσεις, στον χρηματοπιστωτικό τομέα από ελληνικές τράπεζες στην πΓΔΜ, στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην αναβάθμιση του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.

«Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο κοινό όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και για τη χρήση αυτής της Συμφωνίας ως παράδειγμα για την επίλυση και άλλων διαφορών στην περιοχή, όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία», είπε ο αξιωματούχος.

Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, με την οποία σχολιάζει την επικύρωση της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Η γαλλική πλευρά κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία που στόχο έχει να θέσει τέλος σε μια διμερή διαμάχη, η οποία διαρκεί περισσότερο από 25 χρόνια.». Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα «ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σύντομα υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας (των Πρεσπών)».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, που επιδοκίμασε «τη δημοκρατική απόφαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια. Με την αλλαγή του Συντάγματος αποφασίστηκε η μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι η διαδικασία σύντομα θα ολοκληρωθεί και με την έγκριση της ελληνικής πλευράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου