Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ξένα ΜΜΕ: Στην «κόψη του ξυραφιού» η κυβέρνηση Τσίπρα - Έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών

Με εκτενή δημοσιεύματα σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τις πολιτικές αναταράξεις που
προκάλεσε η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος, σχολιάζοντας τις πολιτικές αναταράξεις από την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Η αποχώρησή του προκαλεί πολιτική κρίση στη χώρα με την κυβέρνηση να έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, επισημαίνουν πολλά δημοσιεύματα.


Γαλλική εφημερίδα «L' Express»




«Ελλάδα: με αδύναμη πλειοψηφία, η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά την εμπιστοσύνη της βουλής», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «L' Express» και προσθέτει:

«Η ελληνική βουλή ξεκινά σήμερα τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η πλειοψηφία της οποίας έχει κλονιστεί από τη διαμάχη για το μακεδονικό, μια παλιά συζήτηση που προκάλεσε ήδη πολιτικές εξελίξεις».



«Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας στις 11 Ιανουαρίου από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, η «μπάλα» βρίσκεται τώρα στο ελληνικό στρατόπεδο: το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να την εγκρίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά καθώς έφθανε η ώρα της ψηφοφορίας, ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας, αρχηγός του μικρού κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» (AΝΕΛ) και πολέμιος πολέμιος της συμφωνίας, παραιτήθηκε την Κυριακή, μειώνοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Για να εδραιώσει τη βάση του», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα», «ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, η συζήτηση αρχίζει σήμερα πριν από την ψηφοφορία που προγραμματίζεται για αύριο τα μεσάνυχτα». «Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, εχθρός της συμφωνίας για την πΓΔΜ, εξακολουθεί να απαιτεί πρόωρες εκλογές. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πρόσφατα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, στο τέλος της θητείας του...»

«Για την ψήφο εμπιστοσύνης απαιτείται απλή πλειοψηφία, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 120 μέλη. Εύθραυστη, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

«Το μακεδονικό έρχεται σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πολωμένο, λόγω της οικονομικής κρίσης» που έπληξε τη χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικόλαος Τζιφάκης, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Γαλλική εφημερίδα «L' Opinion»



«Συγκυβερνώντας με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επί τέσσερα χρόνια, το δεξιό κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αποχωρεί διαφωνώντας με το μακεδονικό ζήτημα. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «L' Opinion».

«Οι Έλληνες βουλευτές ξεκινούν σήμερα τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και θα ψηφίσουν την επόμενη ημέρα».

«Αντιμέτωπος με την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και ορισμένων μελών του κόμματός του, των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα θέσει την μοίρα της κυβέρνησής του στα χέρια της ελληνικής βουλής».

«Η μετονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) σε «Βόρεια Μακεδονία», που εγκρίθηκε την Παρασκευή με πλειοψηφία δύο τρίτων από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, είναι η αιτία του διαζυγίου. Υποστηριζόμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό και ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κινήματος ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους Έλληνες βουλευτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου