Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Είστε παρορμητικοί; Να, τι συμβαίνει στο μυαλό σας

Τι συμβαίνει στο μυαλό όσων η παρορμητικότητα ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού και χαρακτηρίζεται ως νευροψυχιατρική διαταραχή  Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής
και Κυτταρικής Βιολογίας της Σιγκαπούρη και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοτίου Κορέας αποκάλυψαν ποια νευρωνικά δίκτυα και περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις παθολογικής παρορμητικής συμπεριφοράς.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Nanyang στη Σιγκαπούρη διεξάγοντας πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι η παρορμητική συμπεριφορά ενεργοποιείται όταν ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη φτάνει σε μια απροσδόκητη περιοχή του εγκεφάλου.

Η πλήρης διαδρομή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που οδηγεί σε παρορμητική συμπεριφορά δεν είχε πλήρως διερευνηθεί και κατανοηθεί. Για να παρακολουθήσει τη διαδρομή της ο επικεφαλής καθηγητής George Augustine και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ποντίκια από τα οποία είχαν αφαιρεθεί συγκεκριμένοι υποδοχείς ντοπαμίνης (οι υποδοχείς D2), καθιστώντας τους εγκεφάλους τους ανίκανους να ανιχνεύσουν τα σήματα της ντοπαμίνης.

Στην συνέχεια οι ερευνητές ενεργοποίησαν τεχνητά αυτούς τους υποδοχείς σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και τα ποντίκια επιδείκνυαν παρορμητική συμπεριφορά όταν το σήμα λαμβανόταν από την αμυγδαλή του εγκεφάλου. Το επόμενο στάδιο εξέπληξε τους ερευνητές δεδομένου ότι στη συνέχεια, η ντοπαμίνη συνδέθηκε με νευρώνες του εγκεφάλου σε μια περιοχή – στον κλινοειδή πυρήνα της μεθορίου ταινίας που εκτείνεται από την αμυγδαλή ως τον υποθάλαμο – όπου ως τώρα δεν ήταν γνωστό ότι εμπλεκόταν στη διαδρομή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου ωστόσο είναι γνωστό ότι ενορχηστρώνει την συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση στο στρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η περιοχή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο στόχο για την δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για την αντιμετώπιση της παθολογικής παρορμητικότητας ή άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα σκευάσματα θα μπορούσαν να στοχεύσουν τους υποδοχείς της ντοπαμίνης που εδρεύουν στην αμυγδαλή και τον κλινοειδή πυρήνα.

Μέσω του εντοπισμού αυτού του νέου κυκλώματος του εγκεφάλου ελπίζουμε να ωθήσουμε την έρευνα γύρω από την αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών για άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή, το σύνδρομο υπερκινητικότητας, ακόμη και η κατάθλιψη», δήλωσε ο καθηγητής Augustine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου