Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Επιστροφές φόρων 5,36 δισ. ευρώ το 2018!

Ό,τι δεν έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έκανε η ΑΑΔΕ: πώς το δάνειο για
αποπληρωμή ληξιπροθέσμων «ξέπλυνε» τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού
Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι επιστροφές φόρων το 2018, λόγω της υπερφορολόγησης και των αυξημένων προκαταβολών φόρου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό, το 2018 η ΑΑΔΕ προβλεπόταν να επιστρέψει 3,65 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει όμως από τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, μετά και την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2017, το 2018 επέστρεψε τελικώς 5,32 δισ. ευρώ.

Ενώ όμως η υπερείσπραξη φόρων «φούσκωσε» το υπερπλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017, η επιστροφή φόρων των 5,32 δισ. ευρώ δεν έπληξε το υπερπλεόνασμα του 2018. Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το ΥΠΟΙΚ, επιστροφές φόρου 1,9 δισ. ευρώ δόθηκαν «κάτω από τη γραμμή», καθώς χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου. Εάν συνυπολογιστούν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού οι πληρωμές αυτές, τότε αποκαλύπτεται ότι οι πληρωμές από τον κρατικό Προϋπολογισμό ανήλθαν σε 3,4 δισ. και όχι 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή προκύπτει και … εξοικονόμηση για τον τακτικό προϋπολογισμό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δόθηκαν σχεδόν 2 δισ. επιπλέον από όσα προϋπολογίζονταν.




Αποκαλύπτεται έτσι και το «τρυκ» της κυβέρνησης, που επέλεξε να πάρει δάνειο 6,5 δισ. ευρώ το 2015 για να «σβήσει» ισόποσο ληξιπρόθεσμο (εσωτερικό) χρέος που είχε σωρευθεί από την στάση πληρωμών του δημοσίου επί Βαρουφάκη. Ενώ τα «φόρτωσε» όμως στο εξωτερικό χρέος της χώρας, δεν τα έδωσε για να αποπληρώσει τα παλαιά χρέη, αλλά τα κράτησε για να πληρώνει τρέχουσες υποχρεώσεις μετά το 2016.


Για την ακρίβεια, από τον «κουμπαρά» αυτόν πλήρωνε τις εκκρεμείς συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (αφού τις άφηνε να συσωρεύονται ως το 2017) αλλά και τις θηριώδεις επιστροφές φόρων από το 2016 και μετά, οι οποίες προέκυψαν λόγω αύξησης της προκαταβολής φόρου σε εποχές που τα εισοδήματα μειώνονταν. Εν τέλει, όταν γίνονταν από το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων και δεν φαίνονταν στον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς οι πληρωμές από το πρόγραμμα αυτό καταγράφονται «εκτός προϋπολογισμού».




Ανάλογα με τη χρονιά μάλιστα (το 2017) η ΑΑΔΕ έφτασε να πληρώνει μέχρι και 87% των επιστροφών φόρων της χρονιάς, όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό όπως κανονικά θα έπρεπε, αλλά από το ειδικό πρόγραμμα ληξιπροθέσμων.





Με άλλα λόγια, ενώ η χώρα «φορτώθηκε» εξωτερικό χρέος για να αποπληρώσει τα χρέη της στο εσωτερικό, η κυβέρνηση τα κράτησε για να πληρώνει μελλοντικά χρέη που δημιούργησε μετά το 2015.


Με αυτές τις επιδόσεις, οι εκκρεμότητες της εφορίας έναντι των φορολογουμένων βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας καθώς η διαχρονική εξέλιξη των εκκρεμών επιστροφών δείχνει στοκ 3,095 δις ευρώ το 2014, άνοδο στα 3,738 δις ευρώ το 2015, συρρίκνωση στα 2,490 δις ευρώ το 2016, σημαντική πτώση στα 1,399 δις ευρώ το 2017 και διάσπαση του φράγματος του 1 δις ευρώ με τα 780,918 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου