Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα κατευθύνονται προς το Μεξικό και τις ΗΠΑ


Οι μετανάστες εμφανίζονται απελπισμένοι και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με το Μεξικό με κάθε τρόπο
Χιλιάδες πολιτών από την Ονδούρα επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα τους, κατευθυνόμενοι προς το Μεξικό ή ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι μετανάστες εμφανίζονται απελπισμένοι και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με το Μεξικό με κάθε τρόπο, είτε παράνομα, είτε περιμένοντας σε τεράστιες ουρές, ώστε να εξασφαλίσουν νόμιμη είσοδο.



Το μεξικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 900 μετανάστες διέσχισαν τον ποταμό μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού. Αν η μεξικανική αστυνομία τους συλλάβει, κινδυνεύουν να απελαθούν. Περίπου 500 απ' αυτούς πλησίασαν στη συνέχεια στη μεθοριακή γέφυρα για να ενθαρρύνουν τους συμπατριώτες τους να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία τους προς τις ΗΠΑ.

Thousands of Hondurans continue marching towards US

Όπως τονίζει η εργαζόμενη σε υπηρεσία μετανάστευσης, Φλορ Σέντρελ: «Ναι, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Δεν τους αφήνουν να περάσουν, βλέπουμε εδώ πως τους έχουν περιορίσει στη γέφυρα. Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή. Δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται εκείνοι που έχουν επιβιβαστεί σε λεωφορεία που τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους μεταφέρουν σε καταφύγια, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται».

Honduran migrant caravan resumes march towards US

Οι μεξικανικές αρχές επεσήμαναν ότι έχουν λάβει 640 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και δίνουν προτεραιότητα στις περίπου 150 γυναίκες και τα εκατό παιδιά.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να «σταματήσει η επίθεση» των χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ από το νότιο Μεξικό. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Έχουν γίνει τα πάντα για να σταματήσει η επίθεση των παράνομων μεταναστών στα νότια σύνορά μας», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Οι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου στο Μεξικό κι αν δεν το κάνουν, οι ΗΠΑ θα το απορρίψουν», πρόσθεσε.



«Τα καραβάνια είναι μια ντροπή για το Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλάξτε ΤΩΡΑ τον μεταναστευτικό νόμο», επεσήμανε σε δεύτερο tweet, αφού το Σάββατο κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι ενθαρρύνουν τη μαζική μετανάστευση στις ΗΠΑ.

«Πρέπει, με τον πιο έντονο τρόπο, να ζητήσω από το Μεξικό να σταματήσει αυτή την επίθεση, κι αν δεν μπορεί, θα αναπτύξω τον αμερικανικό στρατό και ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ», είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος.



Η Ονδούρα θεωρείται μια από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου με ετήσιο ποσοστό 43 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Όπως και στη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, οι συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα, όπου το 68% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι περνούν παράτυπα κάθε χρόνο τα νότια σύνορα του Μεξικού προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου