Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Νότια Κίνα: Κινεζικό πλοίο αναγκάζει αμερικανικό αντιτορπιλικό να αλλάξει πορεία

Αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την αλλαγή πορείας στην οποία υποχρεώθηκε αμερικανικό αντιτορπιλικό από κινεζικό πλοίο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας - «Έγινε με μη ασφαλή και αντιεπαγγελματικό τρόπο» υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
Αντιπαράθεση προκαλεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα το περιστατικό που συνέβη στη θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή, όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο ανάγκασε αμερικανικό αντιτορπιλικό να αλλάξει πορεία, προσεγγίζοντάς το με «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματικό τρόπο» σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Decatur περνούσε από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον, στα αμφισβητούμενα νησιά Spratly, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο.

Το κινεζικό πλοίο Luyang «πλησίασε 41 μέτρα από την πλώρη του Decatur», δήλωσε ο διοικητής Nat Christensen, με την αμερικανική πλευρά να εκτιμά ότι παρά λίγο να γίνει σύγκρουση των δύο πλοίων.

Το περιστατικό δεν πρέπει να θεωρηθεί μεμονωμένο, καθώς οι ΗΠΑ προκαλούν οργή στο Πεκίνο με αποστολές «ελεύθερης πλοήγησης».

Η θάλασσα, όπου βρίσκονται ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής ανάμεσα στην Κίνα και αρκετά περιφερειακά κράτη, που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις. Ανάμεσά τους η Ταίβάν, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, η Κίνα διεκδικεί μια μεγάλη περιοχή και συνήθως κατηγορεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για προκλητικότητα και παρέμβαση στα περιφερειακά θέματα.

Το Πεκίνο κατηγορεί την αμερικανική πλευρά

Σύμφωνα με την Κίνα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό Decatur ταξίδευε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον, παραβιάζοντας τους διεθνείς νόμους, με στόχο να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις κινεζικές διεκδικήσεις.

«Η αμερικανική πλευρά συνεχώς στέλνει στρατιωτικά πλοία χωρίς άδεια κοντά στην περιοχή, απειλώντας σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και καταστρέφοντας σοβαρά τις σινο-αμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως επίσης και προκαλώντας βλάβη στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ανακοινωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου