Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αιγιαλίτιδα ζώνη: Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης από Τσίπρα - Τσαμπουκάς από Τουρκία


Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή η διαδικασία για την αιγιαλίτιδα ζώνη να μην προχωρήσει
με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή - Ανησυχία μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε οριζόντια κλιμάκωση
Η τουρκική λίρα σημείωσε νέα πτώση έναντι του δολαρίου. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του εθνικιστικού κόμματος MHP ότι δεν θα επιδιώξει συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές του 2019, αυξάνοντας έτσι τους φόβους για διευρυμένη πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

Αυτό, δεν εμπόδισε την Τουρκία, να ανάψει νέα «φωτιά» στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου. H Άγκυρα, μάλιστα, απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρέσβη και το σκηνικό έντασης καλά κρατεί. Υπήρξαν, μάλιστα, και νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία».
Υπό αυτό το κλίμα, στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει Τούρκος πρόεδρος; Αυτό που κυρίως απασχολεί το ελληνικό Γενικό Επιτελείο είναι μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε οριζόντια κλιμάκωση, μήπως, δηλαδή, η αιχμή της αντίδρασής της εκδηλωθεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Επιχειρήσει δηλαδή να προκαλέσει εκεί κάποιου είδους θερμού επεισοδίου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αμφισβητεί εμπράκτως ότι έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έβαλε ολίγον τί φρένο στις εξαγγελίες του Νίκου Κοτζιά και ζήτησε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου