Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η Ντόνα Στρίκλαντ έγινε η πρώτη γυναίκα μετά από 55 χρόνια που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής

Η Ντόνα Στρίκλαντ με τον Ζεράρ Μουρού και τον Άρθρουρ Άσκιν κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής για το 2018 – Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που το Νόμπελ Φυσικής πηγαίνει σε γυναίκα
Η Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ έγινε η τρίτη γυναίκα που αποκτά Νόμπελ Φυσικής, μετά την Μαρί Κιουρί, το 1903 και την γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ, πριν από 55 χρόνια, το 1963.

Η Στρίκλαντ είναι στους φετινούς νικητές του βραβείου, που απονέμεται κατά το 1/4 σε αυτή, το άλλο 1/4 στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και το υπόλοιπο ήμισυ στον Αμερικανό Άρθουρ Άσκιν, ο οποίος εφηύρε τις «λαβίδες φωτός» (γνωστές ως tweezers).

H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο -με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985- για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.

Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου