Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Νέοι «μπελάδες» για τον Ερυθρό Σταυρό: Με χρήματα εράνων πλήρωναν μισθούς


Στην τριετία 2010-2012, επί προεδρίας Ανδρέα Μαρτίνη, δημιουργήθηκε “τρύπα” ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στα έσοδα των εράνων
Αντιμέτωπος με μία ακόμα μεγάλη περιπέτεια βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που ανάγεται στην περίοδο της υπό δικαστική διερεύνηση προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη επαναφέροντας σκιές γύρω από το φιλανθρωπικό κίνημα στην χώρα μας.
Όπως αποκαλύπτεται, τα χρήματα που συγκεντρώνονταν μέσω του Πανελλήνιου Εράνου αντί να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως προβλέπεται στο καταστατικό του κοινωφελούς σωματείου, κάλυπταν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του αλλά και οφειλές του προς το Δημόσιο!

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να έχει δημιουργηθεί “τρύπα” ύψους 1,1 εκατ ευρώ στα έσοδα των εράνων την τριετία 2010-2012, που διακινήθηκαν προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Ε.Ε.Σ, με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να καλούν τη διοίκησή του να την καλύψει.

Ειδικότερα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας(Σ.Ε.Υ.Υ.Π) έχει συντάξει τρεις εκθέσεις ελέγχου για τον τρόπο διάθεσης των εσόδων του πανελλήνιου εράνου την επίμαχη τριετία. Το 2012 υπήρξε η τελευταία χρονιά διενέργειας του εράνου πριν την αποχώρηση από την προεδρία το 2013 του κ. Μαρτίνη και την διαδοχή του από προσωρινές διοικήσεις.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, τα σχετικά απολογιστικά στοιχεία της περιόδου αυτής δεν είναι σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο. Τα συγκεκριμένα πορίσματα έχουν διαβιβαστεί προς τη διοίκηση του Ε.Ε.Σ με τη ρητή επισήμανση της υποχρέωσης της για την πλήρη συμμόρφωση της με τις σχετικές υποδείξεις.

Αναφορικά με τον πανελλήνιο έρανο έτους 2010, που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου, ο ελεγκτές διαπίστωσαν ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εράνου μεταφέρονταν σημαντικά χρηματικά ποσά προς τον λογαριασμό από τον οποίο εξοφλείται η μισθοδοσία του προσωπικού του Ε.Ε.Σ.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1.154.792,80 ευρώ. Οπως όμως σημειώνεται στο πόρισμα, “ποσό ύψους 557.951,64 ευρώ από το προϊόν εράνου έτους 2010 διατέθηκε για την καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού του Ε.Ε.Σ. Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν το μισό του συνολικού προϊόντος εράνου 2010 και δεν έχει επιστραφεί, μέχρι και την αποστολή των απόψεων του φορέα, από τον Ε.Ε.Σ στο λογαριασμό του Εράνου του Ε.Ε.Σ, προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους Εθνικούς Κοινωφελείς και Ανθρωπιστικούς σκοπούς του Ε.Ε.Σ, όπως ορίζεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά χορήγηση άδειας για τη διενέργεια Πανελλήνιου Εράνου στον Ε.Ε.Σ για το έτος 2010”.

Βασικοί οικονομικοί πόροι του κοινωφελούς σωματείου είναι η τακτική ετήσια επιχορήγηση και οι ενισχύσεις για συγκεκριμένο σκοπό από το υπουργείο Υγείας καθώς και οι δωρεές ιδιωτών κυρίως μέσω του εράνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα του πανελλήνιου εράνου έτους 2011 ανήλθαν στο ποσό των 447.468,15 ευρώ. Οπως παρατηρούν οι ελεγκτές όμως, “ποσό ύψους 190.022,83 ευρώ από το προϊόν του εράνου διατέθηκε για την καταβολή μέρους της μισθοδοσίας του προσωπικού του Ε.Ε.Σ για το Β 15νθήμερο μηνός Σεπτεμβρίου 2012. Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που διατέθηκε για κοινωφελείς σκοπούς(200.000,70 ευρώ) και δεν έχει επιστραφεί, μέχρι και την αποστολή των απόψεων του φορέα, απο τον Ε.Ε.Σ στο λογαριασμό του εράνου προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους Εθνικούς Κοινωφελείς και Ανθρωπιστικούς σκοπούς του Ε.Ε.Σ”.

Την χρονιά του 2012 τα έσοδα του εράνου έφτασαν τις 522.083,17 ευρώ όμως στην περίπτωση αυτή το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δεν έφτασε ποτέ σε αναξιοπαθούντες. Αιτία αποτέλεσε η αναγκαστική κατάσχεση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο του κοινωφελούς σωματείου για ποσό 365.416,72 ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες το Σ.Ε.Υ.Υ.Π ζητά από τη διοίκηση του Ε.Ε.Σ να προβεί στις δέουσες ενέργειες επιστροφής των χρημάτων του εράνου που κατευθύνθηκαν προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας του προσωπικού του οργανισμού αλλά και αποδέσμευσης του κατασχεθέντος ποσού.

Μάλιστα, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι “για την χορήγηση ή μη άδειας διενέργειας επόμενου πανελλήνιου εράνου θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλα όσα περιγράφονται” στις εκθέσεις ελέγχου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ Νικόλαος Οικονομόπουλος μιλώντας στο “ΘΕΜΑ” για τις παραπάνω οικονομικές εκκρεμότητες αναφέρει: “Εχουμε ως στόχο να επαναδραστηριοποίησουμε τον πανελλήνιο έρανο που είχε διακοπεί από το 2012 όταν και είχαν διαπιστωθεί κάποιες παρατυπίες ως προς την διάθεση των χρημάτων. Θεωρούμε ότι μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να ξανακάνουμε τον έρανο. Τα χρήματα που ζητείται η επιστροφή τους από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π είναι ανέφικτο να δοθούν από τον Ε.Ε.Σ ακόμα και αν περάσουν 100 χρόνια. Ομως δεν πρέπει να στερηθεί το νέο ξεκίνημα που κάνει το σωματείο από αυτή την δυνατότητα. Αυτό θα πούμε και στους αρμόδιους και πιστεύω να κατανοήσουν ότι μετά από 6 χρόνια μία ποινή να καταντήσει ισόβια”.

Ο κ. Οικονομόπουλος σημειώνει ότι τα χρήματα αυτά “δεν σπαταλήθηκαν αλλά χρησιμοποιήθηκαν για αν πληρωθούν μισθοί λόγω πολλών που συνέβαιναν εκείνη την εποχή. Δεν δόθηκαν στην φιλανθρωπία, για τους σκοπούς τους ανθρωπιστικούς που εκφράζει ο Ε.Ε.Σ αλλά δόθηκαν για την πληρωμή ανθρώπων που θα μπορούσες να πεις ότι και αυτοί τα είχαν ανάγκη. Βέβαια, κακώς χρησιμοποιήθηκαν εκεί που χρησιμοποιήθηκαν. Θα μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος αλλά ήταν μία ταραγμένη περίοδος με το Ερρίκος Ντυνάν να παραπαίει με πολλές γκρίζες ζώνες στην εικόνα του Ε.Ε.Σ”.

Μανώλης Γαλάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου