Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα για Απλούστευση Διαδικασιών

Η φονική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας στις 23 Ιουλίου άλλαξε τη ζωή όλων μας. Χάσαμε αγαπημένα μας πρόσωπα, συγγενείς, φίλους, γείτονες, είδαμε το βιός μας να χάνεται.
Μέσα σε όλη την απόγνωση, βιώσαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη από μαζικούς φορείς, τα σωματεία και τα συνδικάτα που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό μας δημιουργώντας το «Στέκι Αλληλεγγύης» στη λεωφόρο Μαραθώνος 33, στην Αγία Μαρίνα, Νέας Μάκρης.  
Αμέσως αποφασίσαμε να συστήσουμε την «Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα» με σκοπό να αγκαλιάσουμε τους κατοίκους όλων των πληγέντων περιοχών και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο ώστε να παλέψουμε συλλογικά για να διεκδικήσουμε ότι μας στέρησαν.

Άμεσα καταρτήθηκε κείμενο με ένα πρώτο πλαίσιο αιτημάτων που καλούσε σε συμπόρευση όλους εμάς τους πυρόπληκτους και όχι μόνο κατοίκους των περιοχών μας. Ένα πλαίσιο που επικαιροποιείται συνεχώς, αφού καθημερινά αλλάζουν και οι ανάγκες μας.  
Στις 20/08/2018, δεκάδες πυρόπληκτοι, κάτοικοι των περιοχών μας, αλλά και μαζικοί φορείς, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, εκπροσώπους των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, τον Διευθυντή της ΚΟ της ΝΔ, εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ και εκπροσώπους της Περιφέρειας, με επικεφαλής την κα Δούρου. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν οτι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση όσον αφορούσε στα αιτήματά μας από κανένα κυβερνητικό στέλεχος. 

Από την αμέσως επόμενη μέρα του εγκλήματος, πλήθος κόσμου, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει προσωπικές δυσκολίες και αντιξοότητες, ο καθένας με τον τρόπο του, είτε με την καθημερινή του παρουσία στο «Στέκι Αλληλεγγύης», είτε με τη συμμετοχή του στις εξορμήσεις στους τόπους της καταστροφής για παροχή βοήθειας και ενημέρωσης στους πληγέντες, βοήθησε ώστε να εκφραστεί με κάθε τρόπο η γνήσια αλληλεγγύη που μόνο οι εργαζόμενοι μεταξύ τους μπορούν να προσφέρουν. 

ΣΗΜΕΡΑ 45 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, οι πυρόπληκτοι, όλοι εμείς ακόμα παλεύουμε μέσα από μια ασύλληπτα γραφειοκρατική διαδικασία να επωφεληθούμε από τα «μέτρα ανακούφισης» της κυβέρνησης. Μέτρα που υλοποιούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς και που είναι ανεπαρκή, επιτρέποντας πολλές ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ μιας και υπαγορεύονται από τη λογική της φθηνότερης λύσης. Την παρουσία του Πρωθυπουργού, δύο φορές μακριά από τους πυρόπληκτους, μόνο κοροϊδία τη θεωρούμε, τη στιγμή που καμία δέσμευση δεν έχουμε ότι θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας σε σύγχρονους οικισμούς με ευθύνη του κράτους. Η Κυβέρνηση μας εμπαίζει αφού χρησιμοποιεί τη γραφειοκρατία για να μη μας δώσει αυτά που απαιτούμε και δικαιούμαστε.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗΣ ΛΥΣΗΣ
  1. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω λογικής αποτελεί η προβλεπόμενη επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης που συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους πληγέντες και που όπως αποκαλύπτεται από τη διάταξη εξαιρεί ένα σημαντικό αριθμό πυρόπληκτων. Αν, δηλαδή, έχεις σπίτι στα 50 χμ., σου κόβουν το επίδομα γιατί θεωρούν οτι είσαι κοντά και μπορείς να πας εκεί να ζήσεις, αλλά και αν νοικιάσεις σπίτι στα 50 χμ μπορεί να είσαι έξω από την περιφεριακή ενότητα και συνεπώς βάση του νόμου πάλι δε δικαιούσαι την επιδότηση.
  2. Όσον αφορά τα κατεστραμμένα ακίνητα, στην πράξη αποδεικνύεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες εξαιρούνται.
  3. Μεγάλα προβλήματα στη σίτιση και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης τους αντιμετωπίζουν οι 650 περίπου πυρόπληκτοι που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις. Προβήματα που αναμένεται να επιδεινωθούν τη χειμερινή περίοδο κατά την οποία οι εν λόγω δομές είτε υπολειτουργούν, είτε κλείνουν.
Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι. Είναι ανάγκη να απετήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας, από αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή. Ευθύνη έχει η εμπορευματοποίηση της γης, που οπλίζει το χέρι του εμπρηστή, η λογική που μετράει την ανθρώπινη ζωή και ευημερία με όρους κόστους και άρα υποχρηματοδοτεί την πυρασφάλεια, μετράει ανά τετραγωνικό μέτρο την ανοικοδόμηση και όχι σύμφωνα με πόσα μέλη έχει η οικογένεια, αν έχει μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, σβήνει τις φωτιές με συλεκτικά-μουσιακά αεροπλάνα, δεν έχει καμία πρόβλεψη για την στέγαση του λαού. 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ & ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
Η Επιτροπή, που αντιμετωπίζει ενιαία όλους τους πληγέντες ανεξαρτήτως περιοχής και βλάβης, όλοι εμείς οι πληγέντες, από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαμε ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικά μας δίκαια αιτήματα. Ο καθένας μόνος του, μέσα από ατομικές λύσεις, δε μπορεί να πραγματοποιήσει το σχεδιασμό μίας ολόκληρης περιοχής. 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • 100% αποζημίωση κατοίκων κι επαγγελματιών και έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ανοικοδόμησης χωρίς νομικά εμπόδια.
  • Αλλαγή του τρόπου επιδότησης ενοικίου για όσους το χρειάζονται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • ΆΜΕΣΗ αντιμετώπιση των ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
  • Κάρτα πυρόπληκτων για δωρεάν μεταφορά στα Μ.Μ.Μ. (αστικά, μετρό, ΚΤΕΛ) και διέλευση από τα διόδια για τουλάχιστον ένα έτος καθώς και πύκνωση της διέλευσης των συγκοινωνιών από τις περιοχές μας.
  • Άμεσα να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε δεκάδες εγκαυματίες και άλλους ασθενείς με κρατική φροντίδα στο σπίτι και στο νοσοκομείο, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν οι άρρωστοι και οι συγγενείς τους σε «χορηγούς» και «ευεργέτες».
  • Άμεσα η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει επίσημα για την κατάσταση της περιοχής και τη διαδικασία απορρύπανσης της.
  • Αποζημίωση στο 100 % της αξίας τους των κατεστραμμένων οχημάτων ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας των ιδιοκτητών τους.
  • Να ψηφιστούν ΤΩΡΑ τροπολογίες για την απλούστευση των διαδικασιών.

7/9/2018
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΡΑΦΗΝΑΣ-ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΤΗΛ: 6946236723-6974141386
e-mail: logothetig@gmail.com, giannhs_gd@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου