Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Οι χαμηλόμισθοι Ρώσοι γίνονται... traders

Σε Uber, YouTube, Bitcoin, ακόμα και σε συναλλαγές trading στρέφονται οι Ρώσοι
για να αυγατίσουν τα μεροκάματα τους


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Bloomberg παρουσιάζει τη ραγδαία αύξηση που παρατηρείται στην ενασχόληση Ρώσων -συνήθως χαμηλόμισθων- με διαδικτυακες συναλλαγές-αγοραπωλησίες τύπου trading.

Άνθρωποι που εργάζονται για μόλις 400 ευρώ, "τζογάρουν" τα έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματά τους, για μια καλύτερη ζωή, μεταμορφώνοντας τους εαυτούς τους σε traders, σαν κι αυτούς τους... κοστουμάτους που συναντά κανείς στα χρηματιστήρια της Wall Street.

Ταυτόχρονα αναζητούν έξτρα εισόδημα εργαζόμενοι ως οδηγοί Uber, κάνοντας βιντεάκια στο Youtube, ή στοιχηματίζοντας στο Bitcoin, το οποίο έχει άλλαξε τις ζωές πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια με τα εξωπραγματικά κέρδη του.

Η Natalia Orlova είναι μια συνηθισμένη Ρωσίδα, που όταν δεν εργάζεται για400 δολάρια το μήνα σε εργοστάσιο της Μόσχας (που κατασκευάζει διαστημικές ρουκέτες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου), είναι κολλημένη στην εμπορική εφαρμογή που χρησιμοποιεί, για να κερδοσκοπεί από το πετρέλαιο.

Τον τελευταίο καιρό, η 54χρονη έχει κάνει μια μικρή περιουσία, καθώς το ακατέργαστο πετρέλαιο εκτινάχτηκε σε υψηλό τριετίας, με μερικά από αυτά τα κέρδη να συνδέονται με τις τελευταίες κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία. Όπως δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, η Orlova αναφέρει ότι το καθημερινό trading είναι το κλειδί για την επιβίωση σε περιβάλλον οικονομικής υστέρησης: αγόρασε μόνο ένα νέο Infiniti και κάνει οικονομίες για να αγοράσει ένα διαμέρισμα για τα δύο εγγόνια της.


«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το ένα μέρος όπου μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε τη ζωή σας και να βγείτε από τη φτώχεια», δήλωσε ο Orlova σε ένα καφενείο κοντά στο διαμέρισμα τριών δωματίων του 1950 σε ένα δυτικό προάστιο της Μόσχας, χαμογελώντας καθώς δείχνει το tablet που έβγαλε από το floral πορτοφόλι της. "Από χθες το βράδυ, είμαι πάνω από 1,5 εκατομμύρια ρούβλια (24.000 δολάρια)."

Κάνει εξαιρετικά καλά - η πλειοψηφία των Ρώσων, των οποίων οι θέσεις εργασίας δεν είναι αρκετές για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, θα πρέπει να εργάζονται επί πολλά χρόνια για να κερδίσουν τόσα πολλά. Είτε δοκιμάζουν την τύχη τους στις αγορές, είτε οδηγούν Uber, είτε ασχολούνται με Bitcoin ή αναζητώντας θέση πρωταγωνιστού στο YouTube, όλο και περισσότεροι Ρώσοι κάνουν δεύτερες δουλειές μόνο και μόνο για να παραμείνουν στη ζωή.

Στην πραγματικότητα, καθώς η Ρωσία διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης της 18χρονης κυριαρχίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδόν τέσσερις από τις δέκα οικογένειες αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα και είδη ένδυσης, σύμφωνα με έρευνα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας.


bb1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου