Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Δρόμοι στο Βερολίνο μετονομάζονται για να κρυφτεί το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας

Αλλάζουν όνομα οι δρόμοι που συνδέονται με τις αγριότητες της Γερμανίας στη Ναμίμπια
κατά την περίοδο 1884-1919 – Το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης εδώ και μία δεκαετία


Σε μετονομασία δρόμων που συνδέονται με αγριότητες που διέπραξε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ναμίμπια (1884-1919) αναμένεται ότι θα προχωρήσει το Βερολίνο το επόμενο διάστημα.

Για τα νέα ονόματα υπήρξε συμφωνία των δημοτικών συμβούλων, ενώ σύντομα θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία, που θεωρείται τυπική διαδικασία καθώς για το θέμα έχει προηγηθεί διάλογος εδώ και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, τα ονόματα που συνδέονται με το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας, θα αντικατασταθούν με ονόματα αφιερωμένα σε μαχητές απελευθέρωσης.

«Η Αφρικανική Συνοικία εξακολουθεί να δοξάζει την αποικιοκρατία και τα εγκλήματά της» υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εκπρόσωποι της Αριστεράς. «Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αντίληψή μας για τη δημοκρατία και βλάπτει την εικόνα της πόλης του Βερολίνου».

Σύμφωνα με τα τοπικά μίντια, η έγκριση της πρότασης θεωρείται βέβαιη, καθώς οι παρατάξεις κατέχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο τοπικό συμβούλιο.


Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει το βίαιο αυτοκρατορικό παρελθόν της, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που οι ιστορικοί ονομάζουν ως την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στο 1904 και το 1908, περίπου 100.000 ιθαγενείς Χερέρο και Νάμα σκοτώθηκαν.

Η Αφρικανική Συνοικία, που βρίσκεται σε πολυπολιτισμική γειτονιά της εργατικής τάξης, έχει πλατείες και δρόμους με ονόματα που συνδέονται με την τότε γερμανική αυτοκρατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου