Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας

Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι αλλάζει στον τομέα της υγείας, από το Μάιο του 2018, με την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρέθηκαν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Health IT Conference 2018 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.




Περισσότερα από 400 στελέχη από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, από δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του κλάδου της Υγείας, και της Πληροφορικής, καθώς και πολυάριθμα στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, τονίζοντας πως η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία. Ο κ. Μπασκόζος, ωστόσο, ζήτησε, για να επιτύχει το σημαντικό εγχείρημα της ηλεκτρονικής υγείας, τη συναίνεση και την ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας.
Ο κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε τις προτάσεις χρηματοδοτούμενων δράσεων, που κατέθεσε το Υπουργείο προς τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, τα οποία αφορούν σε πέντε οριζόντια έργα αναμόρφωσης των υπηρεσιών πληροφορικής στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για τα εξής: 1.Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία, ένα κομβικής σημασίας έργο, ώστε να μπορούν τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα να καταφέρουν να «μιλούν την ίδια γλώσσα». 2.Δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. 3. Εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας. 4. Ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης του συνόλου της Αιμοδοσίας στη χώρα μας. 5. Επέκταση του εφεδρικού PACS του ΕΔΕΤ και του νεφοϋπολογιστικού συστήματος για την υγεία, που λειτουργεί ήδη στην Κνωσό.

Το πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασιών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με το Υπουργείο Υγείας καθώς και το πρόγραμμα υλοποίησης σειράς νέων έργων πληροφορικής υγείας παρουσίασε ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του φορέα.

Όσον αφορά στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΗΦΥ) ο κ. Τάγαρης ανέφερε ότι ο έρχεται να συνθέσει πληροφορίες που παράγονται και που μέχρι σήμερα είναι απομονωμένες και για αυτό το λόγο δεν αξιοποιούνται. Ο φάκελος αυτός δημιουργεί, συντηρεί και εξασφαλίζει τη συνέχεια στην παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, ενώ παράλληλα εγγυάται τις απαιτήσεις ιδιωτικότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων (προσωπικού / ιατρικού απορρήτου). Συνεργάζεται με το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας, «βλέπει» τα δεδομένα του ασθενή και ενημερώνει το ιστορικό του παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης και στον ίδιο τον Πολίτη ενδυναμώνοντας το ρόλο του. Ο κ. Τάγαρης ανέφερε ότι μελλοντικά εξετάζεται και η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακή υπογραφή συνταγών και παραπεμπτικών ως βασικό στοιχείο της εφαρμογής της άυλης συνταγής. Ο κ. Τάγαρης επεσήμανε επίσης ότι ο Φεβρουάριος του 2019 αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο, όπου θα είναι διαθέσιμες και οι τρεις βασικές υπηρεσίες.

Το αναμορφωμένο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, που αποτελεί τη θεσμική θωράκιση της «ηλεκτρονικής υγείας» για κάθε σοβαρό κράτος που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σταθερό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών, παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, Πρόεδρος της HL7 Hellas. Όπως ανέφερε, το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας είναι ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτών αρχών (σενάρια χρήσης, διαδικασίες, αρχιτεκτονική, κωδικοποιήσεις) βασισμένες σε διεθνή, ανοιχτά και διαφανή πρότυπα και προδιαγραφές (Refined eHealth European Interoperability Framework).

Το νέο επιχειρησιακό σύστημα μονάδων υγείας της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ, αποδίδεται στη λογική συμφωνίας πλαίσιο και αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στη λογική ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, παρουσίασε η κα Αθηνά Τριανταφυλλίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Στόχοι του έργου είναι μια ολοκληρωμένη και ομοιογενής λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και τον περιορισμό του κόστους καθώς και την εφαρμογή τυποποίησης σε βασικές διαδικασίες, καλύπτοντας όπως προβλέπεται σειρά Νοσοκομείων, αθροίζοντας στο σύνολο 7500 αναπτυγμένες κλίνες. Αναφερόμενη στην επιτυχημένη πιλοτική λειτουργία του συστήματος στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας (Ευαγγελισμό) η κα Τριανταφυλίδου τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και πως αυτό οφείλεται στην υψηλή κατάρτιση των στελεχών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της διεύθυνσης πληροφορικής του Νοσοκομείου, καθώς και στη στήριξη που το έργο είχε από κάθε εμπλεκόμενο. Κλείνοντας την παρουσίασή της ανέφερε ότι αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με 14 νοσοκομεία εντός των επομένων ημερών.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας Επιστημονικού Συλλόγου με τίτλο «Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Πληροφορικής της Υγείας (Π.Ε.Ε.ΠΛ.Υ.)» προχώρησε ο κ. Αργύρης Σακελλαρίου, από το Τμήμα Πληροφορικής Οργάνωσης του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Πρόεδρος προσωρινής 5μελούς επιτροπής για την ίδρυση του συλλογικού οργάνου. Όπως ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου, κύριοι λόγοι της δημιουργίας του συλλόγου υπήρξαν η διαπιστωμένη έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της πληροφορικής, η διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε ίδια προβλήματα, η σπατάλη σε πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους), η έλλειψη επικοινωνίας με προϊστάμενους φορείς σε επιχειρησιακό αλλά και επιστημονικό επίπεδο και η διάχυση και ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι αλλάζει στον τομέα της υγείας, από το Μάιο του 2018, με την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Η ενημέρωση έγινε από τον κ. Δημήτριο Ζωγραφόπουλο, Ειδικό Επιστήμονα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επεσήμανε και ανέλυσε τους όρους του Υπεύθυνου Επεξεργασίας, του Εκτελούντος την Επεξεργασίας, του Υποκειμένου, των Χρηστών Υπηρεσιών και ανέλυσε το ρόλο και το προφίλ του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) που θα κληθούν οι Φορείς να αποκτήσουν. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας, χρήζουν αυξημένης προστασίας σε σχέση με τα απλά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου