Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

«Όχι» στην έκδοση και του δεύτερου Κούρδου

«Όχι» στην έκδοση και του δεύτερου από τους εννέα Κούρδους που είχαν συλληφθεί στην Αθήνα
Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει σε βάρος του 48χρονου Κούρδου ένταλμα με το οποίο ζητά την έκδοσή του για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»
«Όχι» είπε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση (και) του δεύτερου Τούρκου κουρδικής καταγωγής Naci Ozpolat, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.




Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως Ουρανιας Σταθεα η οποία υποστήριξε ότι ο 48χρονος δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία διότι υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία οι τουρκικές αρχές τον εκζητούν.

Ακόμη η εισαγγελέας χαρακτήρισε ελλιπή και αόριστα τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τουρκικές αρχές ζητώντας την έκδοση του 48χρονου, σημειώνοντας πως «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει χώρα η έκδοση του παρόντος κατηγορουμένου στις τουρκικές αρχές».

Από την πλευρά του 48χρονος μιλώντας στο δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασισιστικου συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό».
Ο 48χρονος ανέφερε ότι οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοσή του για την ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015,διάστημα που, όπως είπε, ο ίδιος βρίσκονταν κρατούμενος στη Γερμανία.

Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση του 48χρονου, ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).

Να σημειωθεί πως σε βάρος του 48χρονου η Τουρκία έχει εκδώσει δυο εντάλματα σύλληψης. Με το πρώτο ζητεί την  έκδοσή του για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και με το δεύτερο για «δολοφονία με σχεδιασμό». Οι τουρκικές αρχές ωστόσο δεν περιγράφουν τον ακριβή ρόλος του 48χρονου πέρα από τη γενικότερη συμμετοχή του στην οργάνωση.
 

Η προηγούμενη συνεδρίαση
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών η οποία έλαβε χώρα από περίπου ένα μήνα, υπέρ του 48χρονου είχαν εξεταστεί τέσσερις μάρτυρες: Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ Γεώργιος Χαρίσης, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και μία Τουρκάλα ονόματι Τουρκμέν Σεντάρτ τα δύο αδέλφια της οποίας φυλακίστηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια στην Τουρκία παλιότερα.

Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες ανέφεραν μεταξύ άλλων πως οι διώξεις εις βάρος του Ozpolat είναι πολιτικές και εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως αν εκδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί βασανιστήρια και θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Στην τοποθέτησή του δε στο δικαστήριο ο 48χρονος είχε αναφέρει πως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1990 έως το 2002 για την πολιτική του δράση και στη συνέχεια πάλι από το 2004 έως το 2006 για τις ίδιες κατηγορίες, για τις οποίες τον ζητά πάλι η Τουρκική Δικαιοσύνη. Αργότερα, αρχές του 2009 πήγε στη Γαλλία όπου ζήτησε άσυλο χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και μετά στη Γερμανία όπου επίσης κρατήθηκε για έξι χρόνια.

Μιλώντας δε για τα χρόνια κράτησής του στην Τουρκία ο 48χρονος ανέφερε πως υπέστη ηλεκτροσόκ, φάλαγγα στα πόδια, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Φεβρουαρίου 2018 το Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει το αίτημα των Τουρκικών Αρχών για έκδοση του πρώτου 9 συλληφθέντες, του 60χρονου  Mehmet Dogan, ο οποίος ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951.


Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών για τον Mehmet Dogan  αν ο 60χρονος εκδοθεί στην Τουρκία ενδέχεται να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου