Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπαίνουν στο «μάτι του κυκλώνα» Τραμπ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπαίνουν στο «μάτι του κυκλώνα» Τραμπ
Άμεσο πλήγμα για ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας που πέρασε δια πυρός και σιδήρου την περίοδο της κρίσης και τώρα φαίνεται να έχει περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά αναμένεται να είναι η επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Την επιβολή τους έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ οι ευρωπαϊκές Αρχές ετοιμάζουν ήδη την «απάντηση» τους διαρρέοντας το πρωί λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επίσης δασμοί στην περίπτωση που οι Αμερικάνοι υλοποιήσουν τα σχέδια τους.




Στο μάτι του κυκλώνα σε ο,τι αφορά τις ελληνικές βιομηχανίες μπαίνουν άμεσα οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίες μάλιστα κατέχουν ένα μερίδιο γύρω στο 10% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την αμερικανική αγορά.
«Είναι κάτι που μας αφορά άμεσα (...) εάν εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο θα είναι η χειρότερη εξέλιξη που μπορούσα να φανταστώ», έλεγε από το βήμα του 3ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου και επόμενος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Και σημείωνε: «είναι το χειρότερο σενάριο. Ξέρετε, οι οικονομολόγοι μεταξύ μας μπορεί να μην συμφωνούμε ποτέ, αφού υπάρχουν πολλές θεωρίες και ο καθένας αναπτύσσει τη δική του. Μόνο σε ένα πράγμα συμφωνούμε, ότι το διεθνές εμπόριο είναι “win win” υπόθεση για όλους. Το να τα βάλουμε τώρα και με αυτό είναι καταστροφή».
Μπορεί οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ να είναι περιορισμένες σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να καλλιεργηθεί μία δυναμική η οποία τώρα βρίσκει ένα τεράστιο εμπόδιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων οι ελληνικές αποστολές αγαθών κατά το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 κατέγραφε μία ελαφρά αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 φθάνοντας σε αξία τα 1,15 δισ δολ. Στο σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπ. Εμπορίου που καταγράφει στην ετήσια έκθεση του το Εμπορικό και Οικονομικό Γραφείο της Πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, οι ελληνικές εξαγωγές ήταν περίπου 1,23 δισ δολ.
usa exagoges
Ένα μεγάλο μερίδιο αυτών των εξαγωγών κατέχουν οι ελληνικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου. Αναλυτικά οι αποστολές φύλλων, ταινιών και πλακών αλουμινίου στις ΗΠΑ ήταν 57,7 εκατ .δολ. αποτελώντας το 4ο πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στην αμερικανική αγορά πίσω από τις ελιές, τα τσιμέντα και τα ξυραφάκια.
Οι σωλήνες κάθε είδους από χάλυβα ή σίδηρο που στάλθηκαν το 2016 στις ΗΠΑ από τη χώρα μας έφθασαν συνολικά τα 85 εκατ. δολ. Στην κατηγορία αυτή, και γενικά στο χάλυβα και στα προϊόντα χάλυβα, με βάση τις ανακοινώσεις Τραμπ, αναμένεται να επιβληθεί δασμός 25%. Στις αντίστοιχες εισαγωγές που αφορούν το αλουμίνιο ο δασμός θα είναι 10%.
usa exagoges2
usa exagoges3
Μπορεί τα ποσά να φαίνονται μικρά, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι πρώτον ξαφνικά θα μπλοκάρει μία νέα αγορά για τα ελληνικά προϊόντα με μεγάλη προοπτική και βάθος και δεύτερον ο πραγματικός αντίκτυπος δεν μπορεί να υπολογιστεί για τις ελληνικές βιομηχανίες με δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρεάσει το σύνολο του εμπορίου χάλυβα και αλουμινίου. Κάτι που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν οι παραγγελίες και από άλλες, ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατεύθυναν ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά.
GRUSAEmporiko
Παράλληλα όμως θα πληγεί και ένα κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν με εισαγωγές απ' τις ΗΠΑ. Στην περίπτωση ενεργοποίησης των αντίμετρων απ' την Κομισιόν μία σειρά από αμερικανικά προϊόντα θα ακριβύνουν σημαντικά. Κάτι που σημαίνει ότι αφενός οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές που ήδη έχουν σφίξει το ζωνάρι θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις αγορές διάσημων αμερικανικών αγαθών. Κατ' επέκταση θα υπάρξει πλήγμα και στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ή θυγατρικές των αμερικανικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Από κάθε ένδυμα, υπόδημα ή καλλυντικό, μέχρι το ουίσκι μπέρμπον, το ποπ κορν και κάθε αγροτικό προϊόν «made in USA». Σημειωτέον ότι οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη χώρα μας το 2016 ήταν 720 εκατ. δολ. περίπου.

Του Στέλιου Μορφίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου