Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναγκαία η άμεση εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την επιδημία ιλαράς

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους Tον προβληματισμό τους για την συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς καθώς και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες
δημόσιας υγείας, εξέφρασαν απόψε οι ειδικοί σε «Επιστημονική Συνάντηση Επαγγελματιών Υγείας για την Ιλαρά» που συνδιοργανώθηκε στο Δώμα του Ευαγγελισμού από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός".





Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς καθώς και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας μας.

Η διοικήτρια του Ευαγγελισμού, Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη, τόνισε τον προβληματισμό των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με την ιλαρά και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της καμπάνιας εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων - μεταναστών και Ρομά, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Τη συνάντηση άνοιξε με την ομιλία της η Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας επιδημίας ιλαράς στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στη συνέχεια η Ομότιμη Καθηγήτρια του Παν. Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς.     

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων δεν έχουν αλλάξει, διότι η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία, των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά την 2η δόση του εμβολίου συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.

Στην παρουσίαση του ο Γιάννης Σπυρίδης, Συντονιστής Έκτακτου Προγράμματος Εμβολιασμών στον Παιδικό Πληθυσμό Ρομά, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά, τόνισε πως εμβολιάσθηκαν 3928 παιδιά το τελευταίο 4μηνο για Ιλαρά - Παρωτίτιδα - Ερυθρά, Ηπατίτιδα Β, Πνευμονιόκοκκο και άλλα, ενώ χορηγήθηκαν 1.018 Βιβλιάρια Υγείας Παιδιού. Επιπλέον, 1412 δόσεις MMR εστάλησαν σε διάφορες τοπικές δομές υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη παρακείμενων καταυλισμών.

Στη συνέχεια η Έλενα Μαλτέζου, υπεύθυνη του Τμήματος Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στην ομιλία της με θέμα «Πρόληψη και Έλεγχος Νοσοκομειακής Μετάδοσης Ιλαράς», ανέπτυξε τόσο την ανάγκη εμβολιασμού των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας που δεν έχουν ανοσία κατά της ιλαράς όσο και την αναγκαιότητα της αυστηρής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού της ιλαράς στο νοσοκομειακό χώρο.

Τέλος, μίλησε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης σχετικά με την εμπειρία του στο ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός", τονίζοντας και αυτός την αναγκαιότητα εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τις ίδιες προϋποθέσεις που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου