Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Το κρασί εξουδετερώνει βακτήρια που προκαλούν...

Το κρασί εξουδετερώνει βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα
Όταν αφομοιώνονται στο στόμα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κρασί πιστεύεται ότι παράγουν μόρια που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του στόματος
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν», έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά οι... φαίνεται πως συμπληρώνουν ότι το κρασί μπορεί να προστατεύσει τα δόντια, καταστρέφοντας τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ασθένεια των ούλων, σύμφωνα με νέες έρευνες.




Παρά το γεγονός ότι πολλοί οδοντίατροι προειδοποιούν ότι το όξινο περιεχόμενο του ποτού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά στον οίνο εμποδίζουν σημαντικά τα βακτηρίδια που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή, τερηδόνες και περιοδοντικές παθήσεις.

Όταν αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στο κυκλοφορικό του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτή αντίδραση που έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τύπων οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν τα εν λόγω αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές.

Αθένειες των ούλων επηρεάζουν περίπου τρεις στους τέσσερις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονόλαιμο, αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα.

Η συγγραφέας της μελέτης, Victoria Moreno-Arribas, από το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στη Μαδρίτη δήλωσε: «Τα στοματικά κύτταρα συνήθως αποτελούν φυσικό φραγμό που αποτρέπει τις λοιμώξεις. Αλλά η προσκόλληση των βακτηρίων στους ιστούς του ξενιστή αποτελεί βασικό βήμα στη λοιμώδη διαδικασία».

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν περαιτέρω ότι τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί είναι πιο αποτελεσματικά από τα διαθέσιμα στο εμπόριο εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού και κόκκινου κρασιού για την αποτροπή της προσκόλλησης βακτηρίων που προκαλούν βλάβες σε κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακούς ιστούς.

Όταν αφομοιώνονται στο στόμα, αυτά τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι παράγουν μόρια που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του στόματος.

Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών με το στοματικό προβιοτικό Streptococcus dentisani ενισχύει περαιτέρω την οδοντική υγεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου