μπαίνουν στο στόχαστρο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ενέκρινε το πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, η Ρωσία θα επιδιώξει να καταπολεμήσει τα καρτέλ στην οικονομία, υιοθετώντας σκληρά μέτρα που φθάνουν μέχρι και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν ιδιοκτήτες εταιρειών και μέλη διοικητικών συμβουλίων. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη δυσαρέσκεια του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Ίγκορ Αρτέμιεφ που είχε κάνει λόγο για «καρτελοποίηση της ρωσικής οικονομίας».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος θεωρεί ότι οι προσπάθειες μπορούν να στεφθούν με επιτυχία. Σε συνάντησή του με ισχυρούς επιχειρηματίες στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν τους είχε προειδοποιήσει ότι το κράτος προτίθεται να ασκεί αυστηρούς ελέγχους στη δραστηριότητά τους. Αμέσως μετά, κατατέθηκε το νομοσχέδιο που καταλογίζει ευθύνες σε επιχειρηματίες που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό.
Τι προτείνει η Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής
Η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής έχει προτείνει να υπάρξουν τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Συγκεκριμένα πρότεινε να καθιερωθούν διατάξεις για τις ευθύνες των μετόχων, των διευθυντικών στελεχών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων, οι ευθύνες των οποίων θα είναι αυξημένες.
Οι προτάσεις προβλέπουν διπλασιασμό των ποινών φυλάκισης μέχρι 8 χρόνια -από 4 που είναι σήμερα – και πενταπλάσια πρόστιμα από 2 έως 4 εκατ. Ρούβλια.
Επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις
Ωστόσο, ο επικεφαλής της εταιρείας αντιμονοπωλιακής πρακτικής Goltsblat BLP, Νικολάι Βαζνεσένσκι, εκτιμά ότι μέσω των ρυθμίσεων, μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες σε άτομα που ενδέχεται να μην ασκούν άμεσα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σαφή κριτήρια για τον όρο «καρτέλ». Ως εκ τούτου, είναι επιφυλακτικός στην επιβολή τόσο σκληρών ποινών, ιδιαίτερα για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν μετέχουν άμεσα στη διοίκηση της εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου