Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Ρουχολάχ Ζαμ: Ο εξόριστος ρεπόρτερ που συντόνιζε τις διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω ενός app

Η φλόγα της διαμαρτυρίας που άναψε πριν από τρεις ημέρες στο Ιράν συνεχίζει να καίει
O δίαυλός του στο Telegram διαγράφηκε εχθές από τον δημιουργό της πλατφόρμας, προτού
μπλοκαριστεί η πρόσβαση εκατομμυρίων χρηστών από την εφαρμογή.Η φλόγα της διαμαρτυρίας που άναψε πριν από τρεις ημέρες στο Ιράν συνεχίζει να καίει, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αρχικά να υποβαθμίσει και έπειτα να καταπνίξει τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και την ακρίβειας που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας.









Σε μεγάλο βαθμό, τη φλόγα αυτή κρατούσαν ζωντανή διάφοροι λογαριασμοί στο Telegram, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που κατηγορείται από την ιρανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιείται από «αντεπαναστατικές οργανώσεις» που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ώστε να διδάσκουν τους πολίτες «πώς να φτιάχνουν βόμβες Μολότοφ».

«Το Σάββατο το βράδυ, ορισμένα αντεπαναστατικά στοιχεία χρησιμοποίησαν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram για να μάθουν στον κόσμο τη χρήση πυροβόλων όπλων και κοκτέιλ Μολότοφ», δήλωσε εχθές στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί.

Ο επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ ανακοίνωσε εχθές το κλείσιμο στο Telegram του διαύλου Amadnews - που είχε πάνω  από 1,4 εκατ. συνδρομητές- με την αιτιολογία ότι είχε «παρακινήσει σε βία».




H κίνησή του αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς εκπρόσωπους της ελευθερίας του λόγου ανά τον κόσμο, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «το Telegram θα αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερη πίεση από την Ιρανική κυβέρνηση». «Δεν μπορείς να εμποδίσεις το μπλοκάρισμα μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας από απολυταρχικά καθεστώτα, μπορείς μόνο να το καθυστερήσεις», συμπλήρωσε ο Σνόουντεν, για να επαληθευτεί πανηγυρικά λίγες ώρες αργότερα, όταν η Τεχεράνη «μπλόκαρε» την πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών του Ιράν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ποιος κρύβεται όμως πίσω από τον δίαυλο AmadNews που τα τελευταία 24ωρα συντόνιζε τις διαδηλώσεις των αντιφρονούντων με απίστευτη αποτελεσματικότητα, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις;

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τον Ρουχολάχ Ζαμ, εξόριστο δημοσιογράφο και πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη εφαρμογή για να οργανώνει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να κοινοποιεί βίντεο που η Τεχεράνη ήθελε να κρύψει από τον κόσμο.

 Αμέσως μετά το κλείσιμο του AmadΝews, o Ζαμ δημιούργησε αμέσως δεκάδες άλλους λογαριασμούς, οι οποίοι ανέλαβαν το έργο του συντονισμού των κινητοποιήσεων και της ενημέρωσης του κόσμου μέχρι το τελικό μπλοκάρισμα της εφαρμογής από το καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή Telegram, που παραμένει μπλοκαρισμένη μέχρι και σήμερα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Ιράν.

Από τα 80 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, πάνω από το 50% χρησιμοποιούν την δωρεάν εφαρμογή που δημιούργησε ο Ρώσος Πάβελ Ντούροφ, κοινοποιώντας βίντεο και φωτογραφίες και διαβάζοντας μηνύματα χωρίς λογοκρισία από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ανθρώπους του πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου