Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ποδαρικό του 2018 με καταπάτηση αργίας και στα Σπάτα

Factory Outlet
Μπορεί οι έγκαιρες κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων να «διέσωσαν» την αργία της 26ης Δεκέμβρη, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την αργία της 2ης Γενάρη.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εκπτωτικό πολυκατάστημα Factory Outlet στην οδό Πειραιώς 76 στον Ρέντη καλούν σήμερα στις 10 το πρωί εργατικές συλλογικότητες και σωματεία, έπειτα από καταγγελίες συναδέλφων τους ότι η επιχείρηση μεθοδεύει το άνοιγμα των καταστημάτων, μολονότι δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα στην ιστοσελίδα της.




Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν για το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα -που επίσης άνοιξε πέρυσι- ενώ τελευταία στιγμή η αλυσίδα Public ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, μολονότι αρχικά σχεδίαζε να τα ανοίξει.

Τον δρόμο για την κατάργηση άλλης μιας κατ’ έθιμον αργίας, όπως είναι παραδοσιακά η 2η Γενάρη για τους εργαζομένους στο εμπόριο, έστρωσαν μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, όπως η γερμανική Media Markt που το 2016 άνοιξε αιφνιδιαστικά τα καταστήματά της για να προλάβει τις αντιδράσεις.

Tο παράδειγμά της ακολούθησαν το 2017 το Factory Outlet και το ΜcArthurGlen, ενώ μεγάλοι όμιλοι ένδυσης που σκόπευαν να ανοίξουν υπαναχώρησαν ύστερα από διαμαρτυρίες εργαζομένων.

Φέτος, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες εμποροϋπαλλήλων, ανακοινώσεις σωματείων αλλά και επιστολή της ΟΙΥΕ προς το υπουργείο Εργασίας, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου κήρυξε υποχρεωτική αργία την 26η Δεκέμβρη, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για άνοιγμα των καταστημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν έκοψε την όρεξη των εργοδοτών που θα επιχειρήσουν και σήμερα να καταπατήσουν άλλη μία κατ’ έθιμον αργία.

Η συλλογικότητα εργαζομένων στο εμπόριο «Ορθοστασία», που καλεί στη συγκέντρωση μαζί με το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια», συνδέει τη «μουλωχτή» καταπάτηση της σημερινής αργίας με το συνολικό «ξεχείλωμα» των ωραρίων, την καθιέρωση των 32 εργάσιμων Κυριακών στο εμπόριο και με εργοδοτικές φιέστες όπως οι «Λευκές Νύχτες» και «Μαύρες Παρασκευές», που στο όνομα του δικαιώματος στην απρόσκοπτη κατανάλωση, κονιορτοποιούν εργασιακά δικαιώματα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου