Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Μανιφέστο Μακρόν: Μείωση του αριθμού των βουλευτών - Εκλογή με «δόση αναλογικής»

Μανιφέστο Μακρόν: Μείωση του αριθμού των βουλευτών - Εκλογή με «δόση αναλογικής»
Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις των θεσμών που θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο και θα εγκριθούν «αν χρειασθεί» με δημοψήφισμα - Σάλος για τη σύγκληση του κογκρέσου, την κοινή συνεδρίαση βουλευτών και γερουσιαστών
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα «βαθιά αλλαγή», «δράση» και «αποτελεσματικότητα» ως απάντηση «στην ανυπομονησία των Γάλλων», κατά τη μακροσκελή επίσημη ομιλία του ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.




Η Ευρώπη «έχει χάσει το δρόμο της», είπε ο πρόεδρος Μακρόν, καλώντας ταυτόχρονα για μια νέα γενιά ηγετών. Το χτίσιμο της Ευρώπης αποδυναμώθηκε από την επέκταση της γραφειοκρατίας και την άνοδο του σκεπτικισμού, πρόσθεσε απευθυνόμενος στο γαλλικό κογκρέσο. «Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σκληρά για την Ευρώπη. Διαχειριστήκαμε την κρίση, αλλά χάσαμε τον προσανατολισμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μάς ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο», «να επανασυνδεθούμε με τον πνεύμα της κατάκτησης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ήρθε στις Βερσαλλίες για να παρουσιάσει τους μεγάλους προσανατολισμούς της πενταετούς προεδρικής θητείας του στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

Σε μια ομιλία-ποταμό, πρότεινε κυρίως να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου εισάγοντας «μια δόση αναλογικής» ώστε «όλες οι ευαισθησίες να εκπροσωπούνται δίκαια σ' αυτό».

«Ένα λιγότερο πολυάριθμο κοινοβούλιο, αλλά ενισχυμένο όσον αφορά στα μέσα του, είναι ένα κοινοβούλιο όπου η εργασία ρέει καλύτερα (...) είναι ένα κοινοβούλιο που εργάζεται καλύτερα», δήλωσε ζητώντας «δράση» και «αποτελεσματικότητα» σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη βούλησή του να «ολοκληρώσει» τη μεταρρύθμιση των θεσμών «μέσα σ' έναν χρόνο από τώρα», ακόμη και θέτοντας τις νέες διατάξεις σε δημοψήφισμα, «αν αυτό είναι απαραίτητο».

«Επιθυμώ να απέχουμε από τα ημίμετρα και τις διακοσμητικές διευθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος που θέλει «να αποκαταστήσει ανάμεσα στους Γάλλους και τη Δημοκρατία τη σχέση που διαλύθηκε από τη μηχανική άσκηση της εξουσίας».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να πείσει «όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν. Επίσης όλους αυτούς που ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».

Η συνεδρίαση του Κογκρέσου άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, πεπεισμένης Ευρωπαίας και φεμινίστριας, η οποία πέθανε την Παρασκευή.

Ορισμένες έδρες στο Κογκρέσο των 577 βουλευτών και των 348 γερουσιαστών είναι κενές, κυρίως αυτές των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και των κομμουνιστών κοινοβουλευτικών, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση. Οι αιρετοί του Γαλλικού ΚΚ (PCF) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά από το δημαρχείο των Βερσαλλιών «για να πουν όχι στην προεδρική μοναρχία», σύμφωνα με μηνύματα στο Twitter.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν να καλέσει σε συνεδρίαση το Κογκρέσο έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος συγκαλεί μια τέτοια συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός εθνικός λόγος όπως συνέβη την τελευταία φορά που αυτό συνέβη από τον Φρανσουά Ολάντ δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Μακρόν αξιοποιεί τη διάταξη που ενσωματώθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2008 επί προεδρίας Σαρκοζί και η οποία δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, χωρίς όμως να ακολουθήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 18, μετά την ομιλία του προέδρου και εφ' όσον ο ίδιος αποχωρήσει από την αίθουσα, εν τη απουσία του, μπορεί να γίνει συζήτηση και να πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ή και βουλευτές.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων το εξώφυλλο της Liberation στο οποίο ο Εμμανουέλ Μακρόν απεικονίζεται ως Διας στον Όλυμπο. «Ο ΜανουΔίας στις Βερσαλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας» γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου