Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Το σπίτι του σαδιστή αξιωματικού των SS από τη «Λίστα του Σίντλερ» θα γίνει... πολυτελής βίλα

Το σπίτι του σαδιστή αξιωματικού των SS από τη «Λίστα του Σίντλερ» θα γίνει... πολυτελής βίλα
Από το μπαλκόνι του «σπιτιού του τρόμου», ο Άμον Γκετ πυροβολούσε Εβραίους για διασκέδαση και έβαζε τα σκυλιά του να κατασπαράζουν κρατούμενους
Όποιος έχει δει την πολυβραβευμένη ταινία «Η λίστα του Σίντλερ», του Στίβεν Σπίλμπεργκ, σίγουρα θα θυμάται τον «κακό» του καλογυρισμένου φιλμ, το οποίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία.




Πρόκειται για τον ναζί αξιωματικό Άμον Γκετ, τον οποίο υποδύθηκε αριστοτεχνικά ο Ρέιφ Φάινς, ένας ρόλος ο οποίος του χάρισε υποψηφιότητα στα Όσκαρ και στις Χρυσές Σφαίρες το 1993.

Ο υπολοχαγός των SS, Άμον Γκετ, έφτασε στην Κρακοβία το 1943 με την αποστολή να κατασκευάσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης - «κάτεργο» Πλαστσόφ. Μετά την εκκένωση των γκέτο της πόλης, ο αξιωματικός, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για τον σαδισμό και τη μοχθηρία του, βρέθηκε επικεφαλής ενός πραγματικού κολαστηρίου, όπου είχε το ελεύθερο να βασανίζει και να τρομοκρατεί τους έγκλειστους σε αυτό Εβραίους. Πράγμα το οποίο έκανε, με μεγάλη - όπως έχει καταγραφεί - ευχαρίστηση.



Οι ιστορίες φρίκης από την περίοδο λειτουργίας του Πλαστσόφ είναι αμέτρητες. Τα πρωινά, ο Γκετ έβγαινε στο μπαλκόνι του σπιτιού του και πυροβολούσε Εβραίους με την καραμπίνα, για να εξασκηθεί στην σκοποβολή. Περηφανευόταν ότι μάλιστα ότι πετύχαινε κεφάλι μωρού στα 200 μέτρα. Όταν κατέβαινε στο στρατόπεδο, εκτελούσε εν ψυχρώ οποιονδήποτε κατά τη γνώμη του τεμπέλιαζε, ή απλώς τολμούσε να τον κοιτάξει. Πολλές φορές, ο γρήγορος θάνατος των θυμάτων του δεν τον ικανοποιούσε, και τότε έδινε εντολή στα σκυλιά του να κατασπαράξουν ανθρώπους, ενώ ο ίδιος απολάμβανε το θέαμα.



Αυτό ακριβώς το σπίτι γύρω από το οποίο εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο και όπου βασάνιζε φριχτά τις Εβραίες υπηρέτριές του ο Γκετ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στον τωρινό ιδιοκτήτη του οικήματος, τον αρχιτέκτονα Αρτούρ Νιέμσκι, και έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που εργάζεται για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Κι αυτό γιατί ο Νιέμσκι, ο οποίος αγόρασε πέρυσι το σπίτι, θέλει να το μετατρέψει σε πολυτελή βίλα, ενώ τα μέλη του οργανισμού πιστεύουν ότι πρέπει να μετατραπεί σε μνημείο που θα τιμά τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εκεί.



Στο πλευρό του οργανισμού βρίσκονται αρκετοί επιζώντες από το Πλαστσόφ, οι οποίοι ήταν παιδιά όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ενσάρκωση του κακού, που ήταν ο Γκετ. Μία από τις υπηρέτριες που είχε ζήσει εφιαλτικές στιγμές στα χέρια του αξιωματικού κατηγόρησε τον τωρινό ιδιοκτήτη ότι δείχνει ασέβεια στα θύματα που σκοτώθηκαν στη βίλα του τρόμου, ωστόσο ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη.

«Αναγνωρίζω τη φρίκη που χαρακτηρίζει το παρελθόν του σπιτιού, αλλά δεν θα αφήσω να καθορίσει το μέλλον του. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν και όλα όσα είχαν γίνει τότε σε αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω αν θα κοιμάμαι σαν πουλάκι τα βράδια σε αυτό το σπίτι, αλλά δεν νομίζω να αντιμετωπίσω πρόβλημα», δήλωσε ο Νιέμσκι, ο οποίος θα μετακομίσει στο άμεσο μέλλον στη βίλα του Γκετ με την οικογένειά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου