Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Ένα «παλάτι»... περιμένει το Δημόσιο στην οδό Πατησίων

Μετά από ουκ ολίγες καθυστερήσεις και χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι βρίσκεται ξανά ο... δρόμος προκειμένου ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, να παραδοθεί και πάλι, ριζικά ανανεωμένο, στην πόλη.
Ο λόγος για το Acropole Palace επί των οδών Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη, από τα πλέον κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία της Αθήνας κατά το μακρινό παρελθόν, για το οποίο προχωρά τώρα εκ νέου ο διαγωνισμός που αφορά την αποπεράτωσή του.




Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων και της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ενέκρινε στο τέλος Ιανουαρίου τον προσωρινό ανάδοχο για το έργο, την εταιρεία RESTORE ATE, η οποία, μετά την κατάθεση των οριστικών δικαιολογητικών, θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την αποπεράτωση του έργου της αποκατάστασης αντιστοιχεί σε 1,8 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να καταθέτει έκπτωση 59,97%, ενώ από την στιγμή της υπογραφής της σύμβασης, ο ανάδοχος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός εννεαμήνου. Κατά τις πληροφορίες, οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό θα μπορούσαν να έρθουν εντός διμήνου.
Σημειωτέον ότι προ ημερών η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου επισκέφθηκε το Acropole Palace, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του έργου: Πάντως, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το κτίριο να παραδοθεί προς χρήση το 2015, ωστόσο, κατά τη... συνήθη πρακτική του ελληνικού Δημοσίου οι χρόνοι δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την αναζήτηση των επιπλέον πόρων για την αποπεράτωση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από τις πιστώσεις, τελικά, του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος είναι το διατηρητέο της Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις (και όχι, κατά πάσα πιθανότητα, διοικητικές υπηρεσίες όπως ήταν μία από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι), μεταξύ των οποίων πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου, χώροι εκθέσεων και εκδηλώσεων, εστιατόριο κ.α..
acropole1.jpg
Το Acropole χτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα στην Αθήνα της ελληνικής αρτ νουβό αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Το ακίνητο έζησε ένα ένδοξο παρελθόν ως ξενοδοχείο, συνδέοντας το όνομά του με την έντονη κοσμική ζωή της Αθήνας, αφού πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου, ενώ στα μπαλκόνια του τραβήχτηκαν πολλές φωτογραφίες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για να αφεθεί τελικά στην τύχη του -ακολουθώντας την ιστορία της οδού που το φιλοξενεί- και στην απόλυτη παρακμή, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά του 2012.
Μετά την παράδοσή του στην πόλη, το νέο Acropole, μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο και το κτίριο του Πολυτεχνείου θα μπορούσαν ιδανικά, όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει οι ιθύνοντες του ΥΠΠΟ, "να δημιουργήσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο τηςΑθήνας και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη τη περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου