Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Χρειάστηκαν 36 Χρόνια για να Γίνει Μόλις το 1% των Δασικών Χαρτών

Μέσα σε οκτώ μήνες μπορούν να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες για το 55% της χώρας, ενώ με διασφάλιση 40-45 εκατ. ευρώ είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι μελέτες και για τις υπόλοιπες περιοχές.
Είναι το crash test για την κυβέρνηση της Αριστεράς, αφού αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος που θα αποκαλύψει και την καταπατημένη δημόσια περιουσία, αλλά έχει υψηλό πολιτικό κόστος.




Σήμερα πάντως με δασικούς χάρτες καλύπτεται περίπου το 1% της χώρας!

Η κυβέρνηση όμως, αντί για ολοκληρωμένες λύσεις, την περασμένη Πέμπτη προώθησε μια... ντροπολογία στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, με την οποία έδινε «συγχωροχάρτι» σε όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση ώς την εκπόνηση των δασικών χαρτών.

Εφερε τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, ο τελευταίος όμως στη συνέχεια ανέλαβε να την αποσύρει μετά τη θύελλα που είχε προκαλέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρκεί μια τροπολογία, αλλά πολύ διαφορετική», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων.

Με το σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον νόμο 3889 του 2010, μεταφέρθηκε στο Κτηματολόγιο η ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών για τους δασικούς χάρτες.

Η υποβολή ενστάσεων

Τις παραδίδει στη συνέχεια στις δασικές υπηρεσίες για έλεγχο και θεώρηση, για να επιστρέψουν πάλι στο Κτηματολόγιο ώστε να ακολουθήσουν η ανάρτησή τους και η υποβολή ενστάσεων.

Σε αυτή την τελευταία φάση έχουν βαλτώσει οι πρώτοι χάρτες, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 3.000 ενστάσεις, αλλά δεν έχουν εκδικαστεί αφού εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν καν συγκροτηθεί οι επιτροπές εξέτασης!

«Χρειάζεται απλώς πολιτική απόφαση για να αλλάξει η διάταξη και να καθοριστεί ότι όλοι οι χάρτες που ελέγχονται και εγκρίνονται από τις δασικές υπηρεσίες, αναρτώνται και πλέον θεωρούνται επίσημοι. Οσοι πολίτες ή νομικά πρόσωπα διαπιστώσουν ότι θίγονται θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αποδείξουν το δίκιο τους», επισημαίνει ο πρόεδρος των δασολόγων και προσθέτει:

«Με τους δασικούς χάρτες είναι δεδομένο ότι θα αποκαλυφθούν παράνομα κτίσματα μέσα σε δάση. Μιλάμε για ολόκληρες γειτονιές που έχουν χτιστεί από δεκαετίες σε περιοχές οι οποίες ώς το 1945 είχαν δασικό χαρακτήρα. Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν. Το Δημόσιο όμως μπορεί να επιβάλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να πληρώσουν ένα τέλος και να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους».

Το υπαρκτό αλαλούμ

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι αυτή η «ρήτρα υπέρ του Δημοσίου» πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή του ακινήτου και το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί. Δεν είναι δίκαιο να ισχύει το ίδιο μέτρο για το μικρό σπίτι στη Σαλαμίνα και τη βίλα στην Πεντέλη.

Σήμερα επικρατεί... αλαλούμ. Κτίσματα που εντοπίζονται από τις υπηρεσίες μέσα σε δάση επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα. Η είσπραξή τους όμως είχε ανασταλεί με τον 3208/2003, που επανήλθε με τον νόμο της Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά μόνο για όσα έπιασε η «τσιμπίδα» μετά το 2010.

Στις τελευταίες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν και προτιμούν να παραδώσουν τα κλειδιά στο Δημόσιο!

Με βάση τη νομοθεσία, προχωρά η κατεδάφισή τους από τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Στην πράξη όμως οι μπουλντόζες αποχωρούν άπρακτες καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τους ιδιοκτήτες και τους περιοίκους.

Οι πρώτες απόπειρες σύνταξης δασικών χαρτών είχαν ξεκινήσει με τον νόμο 998/1979. Σε μια εικοσαετία εκπονήθηκαν μόνον 23 μελέτες, αλλά δεν κυρώθηκε ούτε μία!

Ακολούθησε ο «δασοκτόνος» νόμος Δρυ του 2003, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Με τον 3889/2010 οι δασικοί χάρτες συνδέθηκαν με το Κτηματολόγιο και, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προβλέφθηκε ότι θα επικυρώνονται μόνον τα τμήματα όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Οι αλλαγές επιτάχυναν τις διαδικασίες αλλά δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε φάση εκπόνησης και ανάθεσης μελέτες για το 55% των δασικών εκτάσεων της χώρας, που στη συντριπτική τους πλειονότητα καλύπτουν καμένες περιοχές.

Εχουν όμως κυρωθεί, στο σύνολό τους ή σε τμήματά τους, μόνον 52 δασικοί χάρτες που καλύπτουν 1,1 εκατ. στρέμματα και αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,84% του συνόλου.

Εχουν επίσης καταρτιστεί 477 δασικοί χάρτες που καλύπτουν 12,2 εκατ. στρέμματα, ποσοστό 9,29%, αλλά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσής τους. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται μελέτες για άλλα 46 εκατ. στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 35,5%.

Οι «γκρίζες» ζώνες των χαρτών

Εκκρεμεί η ανάθεση νέου πακέτου μελετών για 15,4 εκατ. στρέμματα, που καλύπτουν το 11,69%. Για το υπόλοιπο 45%, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να εξασφαλίσουν 40-45 εκατ. ευρώ από τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, ώστε να ανατεθούν και να ολοκληρωθούν ώς το 2020.

Οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες στην Αττική, όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός βεβαιωμένων αυθαιρέτων χάρη στις συστηματικές προσπάθειες των υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών.

Στην τελευταία πενταετία αναρτήθηκαν μόνον έξι χάρτες και μάλιστα δεν περιλαμβάνουν τις «γκρίζες» ζώνες τους, για τις οποίες έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 ενστάσεις που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί.

Πρόκειται για τη Νέα και την Παλιά Πεντέλη, τον Μαραθώνα, την Κηφισιά, τη Δροσιά και τη Φυλή.

Εχουν ανατεθεί επίσης 137 δασικοί χάρτες που καλύπτουν 3,1 εκατ. στρέμματα, αλλά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσής τους.

Υπό εκπόνηση είναι άλλοι 11 χάρτες που αντιστοιχούν σε άλλα 660.000 στρέμματα.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου