Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης «έμπλεξαν» τις γραμμές τους

Ο τρίτος νεκρός του Σεν Ντενί δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, ενώ η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν τελικά δεν ανατινάχθηκε - Πώς η ξαδέλφη του Αμπααούντ οδήγησε τις αρχές στα ίχνη του Βέλγου τζιχαντιστή
Μετά το κομφούζιο με τον «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος σκοτώθηκε τελικά κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, ακολούθησε ένα πραγματικό μπέρδεμα με την ξαδέρφη του, την τζιχαντίστρια Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν.




Από τις πρώτες κιόλας ώρες της επιδρομής των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στη γιάφκα των βομβιστών, είχε γίνει γνωστό πως η νεαρή η οποία μεγάλωσε στο Παρίσι είχε χάσει τη ζωή της, επιλέγοντας να ανατιναχθεί.

Ωστόσο, αστυνομική πηγή από τη Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι η Αϊτμπουλαχσέν, η οποία σκοτώθηκε την Τετάρτη στην επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί, δεν ήταν βομβίστρια αυτοκτονίας, σε αντίθεση με όσα πίστευαν αρχικά οι αστυνομικοί. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι ερευνητές είχαν δηλώσει ότι ένα πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί ανατινάχτηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο. Η αστυνομία πίστευε μέχρι τώρα ότι επρόκειτο για μια γυναίκα. Όμως, σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα ο καμικάζι ήταν ένας άνδρας.

H Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν



Ποιος είναι ο τρίτος νεκρός;

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί τώρα το σε ποιον ανήκει το νέο πτώμα που βρέθηκε στο διαμέρισμα. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι είχαν βρει δύο πτώματα μετά την επιχείρηση, ωστόσο, χθες ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους τρεις.

Αν το ένα πτώμα ανήκει στον Αμπααούντ και το άλλο στην Αϊτμπουλαχσέν, τότε ποιος είναι ο τρίτος νεκρός; Σύμφωνα με δικαστική πηγή, «ανθρώπινα μέλη που ανήκουν κατά τα φαινόμενα» σε άλλον άνδρα έχουν βρεθεί και η διαδικασία αναγνώρισής του είναι σε εξέλιξη.

Κι όλα αυτά, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι η Αϊτμπουλαχσέν μπορεί να είναι ζωντανή.

Είναι τελικά νεκρή η Χάσνα;


Πώς οδηγήθηκαν οι αρχές στον «εγκέφαλο» των επιθέσεων και στη «γιάφκα»

Την ίδια ώρα, σε νέο δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει πως οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη του Βέλγου τζιχαντιστή χάρη στην ξαδέλφη του.

Όπως αποκάλυψαν αστυνομικές πηγές, οι αρχές τον εντόπισαν, τον παρακολούθησαν και τον είδαν να μπαίνει σε ένα διαμέρισμα, συνοδευόμενος από μια γυναίκα, το απόγευμα πριν την τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί.

Η γαλλική αστυνομία έμαθε, σύμφωνα με το Reuters ότι ο Αμπααούντ βρισκόταν στο Παρίσι έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν από το Μαρόκο και αμέσως στο στόχαστρό τους μπήκε η Χάσνα, ξαδέλφη του καταζητούμενου -τότε- τρομοκράτη, η οποία παρακολουθούνταν ως ύποπτη από τις αρχές, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι είχε επαφές με τον Βέλγο Ισλαμιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλέφωνο της παρακολουθούνταν από τις αρχές αλλά στο πλαίσιο μιας έρευνας για ναρκωτικά και όταν η πληροφορία από το Μαρόκο για τον Αμπααούντ έφτασε στο Παρίσι, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη της Χάσνα σε ένα διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, πολύ κοντά από το Stade de France.

Εκεί, έπειτα από πολύωρη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί είδαν τελικά την νεαρή να μπαίνει σε ένα κτίριο με το ν τρομοκράτη ξάδερφό της και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, αιφνιδίασαν τους τζιχαντιστές, κάνοντας επιδρομή στο διαμέρισμα.

Ο Αμπααούντ και η Αϊτμπουλαχσέν σύμφωνα με πληροφορίες πέθαναν κατά την αστυνομική επιχείρηση, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ένα τρίτο άτομο βρέθηκε επίσης νεκρό στο διαμέρισμα και το οποίο -κατά πληροφορίες- δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από τον Γάλλο ΥΠΕΣ για τον Αμπααούντ

Όλα αυτά ενώ οι ελληνικές αρχές ζητούν εξηγήσεις από τη Γαλλία αναφορικά με τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΣ ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διήλθε από την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζεται πως η πληροφορία ότι ο Βέλγος τζιχαντιστής πέρασε από την χώρα μας «ουδέποτε επιβεβαιώθηκε» και ως σήμερα «από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό».

Το υπουργείο καλεί, μάλιστα, τη Γαλλία να προβεί αμέσως στις σχετικές διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καζνέβ: Ενημερωθήκαμε για την παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα από χώρα εκτός ΕΕ

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως έως την 16η Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι, η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που να προειδοποιεί σχετικά με το γεγονός ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού, εισήλθε στην Ευρώπη.

«Καμία πληροφορία που να προέρχεται από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, απ’ όπου θα μπορούσε να έχει διέλθει προτού φθάσει στη Γαλλία, δεν μεταβιβάστηκε σε εμάς», τόνισε ο Καζνέβ και πρόσθεσε: «Μόλις την 16η Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπηρεσίες πληροφοριών χώρας εκτός της Ευρώπης, μας προειδοποίησαν ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία του στην Ελλάδα».

«Η συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι επείγον η Ευρώπη να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί, να αμυνθεί εναντίον της τρομοκρατικής απειλής», υπογράμμισε.

Συνελήφθησαν ύποπτοι σε Βέλγιο και Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε έναν ύποπτο που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βέλγιο, για σύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ο άντρας αυτός, «που οδηγήθηκε χθες για ανάκριση στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή» και κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε επισημάνει ότι μια έρευνα που διεξήχθη την Πέμπτη στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών κατέληξε σε δύο συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου παρατάθηκε. Παράλληλα, η εισαγγελία σημείωσε στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Επτά άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, συνελήφθησαν την Πέμπτη στη διάρκεια έξι ερευνών που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, και κυρίως στη συνοικία Μόλενμπεκ που θεωρείται βάση του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στη συνοικία αυτή ζούσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ καθώς και οι αδελφοί Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Χειροπέδες σε 26χρονο στην Αττάλεια για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Αλλά και η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι.

Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του. Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Ο 26χρονος που συνελήφθη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου