Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δήμος Ραφήνας, Πικερμίου - Ενημέρωση Πολιτικής Προστασίας - Video


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:30 π.μ στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, ενημέρωσση – συζήτηση για τα θέματα πολιτικής προστασίας του
Δήμου Ρ-Π, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πυροπροστασία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει απο την έλλειψη υλικών – προσωπικού και κυρίως διάθεσης πιστώσεων.
Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου, Δημ. Σύμβουλος Σπύρος Κάρλος , ο Διοικητής του Τ.Α. Ραφήνας Α. Χρυσανθόπουλος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης Β. Μαρινάκης , ο Υπολιμενάρχης Ραφήνας Α. Καντερέλλος, ο υπέυθυνος Πολιτικής Προσστασίας Δήμου Αμαρουσίου Ε. Κατσιγιάννης, ο Αντιστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος Α. Βλάχος ο οποίος έχει αναλάβει ως εκπαιδευτής στον ΣΠΑΠ για θέματα πυρασφάλειας, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ρ-Π, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων κααι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολυθεί 0 χαιρετισμός και η εισαγωγή απο τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Γιώργο Χριστόπουλο
Κυρίες και κύριοι
Θέλω να καλωσορίσω όλους τους εκπροσώπους των συλλόγω και των ομάδων πολιτικής προστασίας της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στη σημερινή μας συνάντηση.
Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία, αλλά και στη σκιά της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 16 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή των ορίων ευθύνης του ΣΠΑΠ, διεξάγεται η φετινή εκδήλωση μας στη Ραφήνα, με θέμα την πυροπροστασία.
Για το λόγο αυτό θέλω σήμερα ως Δήμαρχος, να σας πω ορισμένες κατευθύνσεις της πολιτικής μας, στον τομέα συνεργασίας που επιβάλλεται να έχουμε από σήμερα και στο μέλλον, στα ζητήματα που άπτονται της σημαντικής εθελοντικής σας παρουσίας στον τομέα του περιβάλλοντος και της δασοπροστασίας της περιοχής μας.
Το ζήτημα της πυροπροστασίας και ευρύτερα της πολιτικής προστασίας, αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας.
Κι αυτό γιατί είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Αλλά επιπλέον είναι κι ένα θέμα που ξυπνά δυσάρεστες μνήμες στην περιοχή μας, η οποία είχε πριν μερικά χρόνια τη δυσάρεστη εμπειρία να δοκιμαστεί από μια μεγάλη φωτιά, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που χρειάστηκε μια ζωή για να φτιαχτούν.
Κυρίες και κύριοι
Θεωρώ ότι η φετινή περίοδος δεν ξεκίνησε καλά στον τομέα της πυροπροστασίας.
Η Ελληνική Πολιτεία , έχοντας πέσει στη δίνη μιας πρωτοφανούς σε ένταση και χρονική διάρκεια οικονομικής κρίσης, δείχνει ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, ως ζητήματα ήσσονος σημασίας.
Δυστυχώς δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τις καταστροφές του παρελθόντος και για μια ακόμη χρονιά η προετοιμασία μας για την επιτυχή αντιμετώπιση της εκδήλωσης φαινομένων πυρκαγιάς είναι πλημμελής.
Και δεν αναφέρομαι μόνον σε όσα έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στον Τύπο για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για την μίσθωση και εξασφάλιση των απαραίτητων εναέριων για την πυρόσβεση μέσων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ελλείψεις που αναφέρονται με αγωνία από τα χείλη των στελεχών του Πυροσβεστικού μας Σώματος τα οποία καλούνται να προσφέρουν με αυτοθυσία και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, τις υπηρεσίες τους και αυτή την περίοδο.
Υπηρεσίες που μας παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια σε υψηλό επίπεδο ασφαλείας και είναι οι πρωτοπόροι. Σε αυτό το σημείο έχω ηθική υποχρέωση να πω στην πυροσβεστική ομάδα μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που μας προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια.
Ήδη θρηνούμε ένα θύμα από την οικογένεια της Πυροσβεστικής, που έχασε τη ζωή του στις φωτιές της περασμένης βδομάδας. Ελπίζω να είναι το τελευταίο θύμα της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά για να είναι το τελευταίο θύμα, θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε.
Πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.
Πλέον δικαιολογίες δεν υπάρχουν, η χώρα έχει κυβέρνηση, δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.
Η καθυστέρηση στην έγκριση και απόδοση των πιστώσεων από πλευράς Πολιτείας προς τους Δήμους για τις δράσεις πυροπροστασίας, είναι ενδεικτική της προχειρότητας που αντιμετωπίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και σήμερα , 23 Ιουνίου, δεν έχουμε πάρει τα χρήματα. Έχουν εγκριθεί πριν μερικές μέρες και μετά από αφόρητες πιέσεις οι πιστώσεις, αλλά χρήματα ακόμη δεν έχουμε πάρει.
Κι εύλογα αναρωτιέμαι, χωρίς χρήματα πως θα είμαστε αποτελεσματικοί;
Πως θα οργανώσουμε έγκαιρα τις δράσεις πυροπροστασίας, πως θα γίνει ο καθαρισμός και η αποψίλωση των εκτάσεων, πως θα προσλάβουμε εποχικό προσωπικό, με τι χρήματα θα συντηρήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας.
Για μας δεν είναι αρκετή η από πλευράς Κράτους δημόσια αναγνώριση ότι η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε προβλήματα στην υλοποίηση των δράσεων πυροπροστασίας από την πλευρά των Δήμων.
Ούτε είναι δυνατόν να ακούμε τον απίστευτο ισχυρισμό πως παρά την καθυστέρηση αυτή , οι υπεύθυνες διοικήσεις των Δήμων με εντατικοποίηση των προσπαθειών τους, θα καλύψουν το κενό.
Ως πότε το φιλότιμο μας και η ανιδιοτελής προσφορά των δεκάδων εθελοντών μας, θα καλύπτει τα κενά του Κράτους μας;
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τα προβλήματα, θα βάλουμε τα δυνατά μας κι αυτή τη χρονιά, πράγμα που το έχουμε ξεκινήσει ήδη, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, πιο αποτελεσματικοί, στην προσπάθεια μας να οργανώσουμε ένα αποτελεσματικό μηχανισμό πυροπροστασίας.
Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και ο ΣΠΑΠ συντονίζουν τις δυνάμεις τους και θα δημιουργήσουν ένα μηχανισμό που θα έρθει να προσθέσει τις δυνάμεις του στο μηχανισμό της Πολιτείας.
Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι ο ΣΠΑΠ και οι Δήμοι δεν υποκαθιστούν το Κράτος, αλλά το συνεπικουρούν.
Όμως αυτός που είναι καθοριστικότατος, είναι ο ρόλος και η προσφορά των εθελοντών μας.
Με την ευκαιρία επισημαίνω ότι ο νόμος 3013/2002, αναφέρεται στο άρθρο 14, στις εθελοντικές Οργανώσεις και τους Ειδικευμένους Εθελοντές πολιτικής προστασίας, οπότε μπορούμε μέσα από τις δικές σας εμπειρίες, να δούμε και πως αξιοποιούμε περισσότερο αυτές τις ρυθμίσεις.
Η συνεργασία του Δήμου μας με τους εθελοντές , η προσφορά των οποίων είναι ανεκτίμητη, θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας της προσπάθειας μας και αυτό το καλοκαίρι.
Βέβαια η συνεργασία αυτή έχει ισχυρές βάσεις, κρατάει χρόνια και έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες καταστάσεις.
Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά από τα βάθη της καρδιάς μου τους εθελοντές μας, για την πολύχρονη και πολυ-επίπεδη προσφορά τους όλο αυτό το διάστημα.
Κυρίες και κύριοι.
Τα προβλήματα δεν μας πτοούν.
Έχουμε μάθει να τα καταφέρνουμε και στα δύσκολα.
Και τα καταφέρνουμε επενδύοντας στην ενότητα των δυνάμεων μας, στη συμμετοχή μας στον ΣΠΑΠ, έναν σύνδεσμο Δήμων που έχει αποδείξει στην πράξη τις δυνατότητες και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η ευαισθητοποίηση και συστράτευση του καθενός από μας ξεχωριστά.
Χωρίς να ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός δεν αναιρεί την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός,
τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και αποκεντρωμένος,
που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν και εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που έρχεται θα θέλαμε να δούμε τα άμεσα ζητήματα συνεργασίας του Δήμου με τους φορείς, ώστε να συγκροτούμε την πλέον αξιόμαχη ετοιμότητα, αντιμετώπισης κινδύνων από πυρκαγιές στην περιοχή μας.
Γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω σε όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Πιστεύω στους εθελοντές
Πιστεύω σε όλους τους φορείς
Πιστεύω στη βοήθεια του ΣΠΑΠ
Πιστεύω στην αμέριστη συμπαράσταση του Πυροσβεστικού μας σώματος.

Σας ευχαριστώ.

πηγή: www.rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου